Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
13.46

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Malmö Švedska Skandinavija

Torek, 14. 5. 2013, 13.46

1 leto, 3 mesece

Malmö, najbolj "tuje" švedsko mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V tretjem največjem mestu na Švedskem, ki gosti letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije, živi več kot 170 različnih narodnosti.

Malmö je resnično multikulturno mesto. Ne glede na to, da so ga te dni preplavili oboževalci evrovizijskih popevk z vsega sveta, je narodnostna pestrost tam del vsakdana. Med dobrimi 300 tisoč prebivalci, kolikor jih mesto šteje, je namreč zastopanih 174 narodnosti in 150 različnih jezikov. Ima največ muslimanskega prebivalstva med vsemi švedskimi mesti (25 odstotkov), kar 41 odstotkov prebivalcev pa je bilo rojenih v tujini oziroma imajo starše, rojene v tujini – recimo znani nogometaš Zlatan Ibrahimović. Največ priseljencev izvira iz držav Srednjega vzhoda, Jugovzhodne Azije, nekdanjih jugoslovanskih republik in Danske.

Danska naveza Z zadnjo je Malmö močno povezan. Nekoč je bil pravzaprav dansko mesto, pod švedsko oblast pa je prišel sredi 17. stoletja. Ker ga od danske prestolnice Köbenhavn loči le morska ožina Öresund, pa je s to državo še naprej močno povezan. Prek ožine namreč teče glavna prometna žila med Skandinavijo in Srednjo Evropo, most Öresund, prek katerega se lahko z vlakom iz Köbenhavna v Malmö pripeljete v manj kot pol ure.

Vožnja prek mostu je resnično slikovita, vlak brzi mimo vetrnih elektrarn, postavljenih v ožini, potem pa na švedski strani ponikne v leta 2010 zgrajen tunel, ki pelje prav do središča Malmöja. Prav tako je tudi le pol ure vožnje z vlakom od središča mesta oddaljeno letališče Sturup, v samem mestu pa so medtem daleč najbolj priljubljeno prevozno sredstvo kolesa, s katerimi se po 410 kilometrih urejenih kolesarskih poti redno prevaža skoraj polovica prebivalstva.

Srce Malmöja so trije osrednji trgi – Veliki in Mali trg (Stortorget in Lilla torg), kjer lahko občudujete slikovite in lepo ohranjene zgradbe iz (večinoma) 16. stoletja, ter Trg Gustava Adolfa (Gustav Adolfs torg), ki je s prejšnjima dvema povezan z glavno nakupovalno ulico. Še posebej privlačen je Lilla torg, ki je obkrožen z množico kavarn, bistrojev in restavracij, kjer se skozi ves dan zbirajo tako domačini kot turisti. Da bi doživeli prej omenjeno multikulturnost mesta, pa se podajte na ulice okoli trga Möllevångstorget, ki skrivajo množico eksotičnih trgovinic in gostinskih lokalov, ob dopoldnevih pa je tam tudi živilska tržnica.

Vrteči se torzo, simbol mesta Najbolj značilna stavba Malmöja, ki se iz nekdaj industrijskega mesta uspešno preobraža v izobraževalno, znanstveno in ekološko središče, je zagotovo Turning Torso (vrteči se torzo). 190 metrov visoka "zasukana" stolpnica, ki gleda čez zahodni pristaniški del mesta, je od leta 2005, ko so jo zgradili, postala pravi simbol Malmöja, ki ga je pravzaprav težko zgrešiti – je namreč najvišja stolpnica v Skandinaviji.

Arhitektura in sodobna umetnost Med glavnimi znamenitostmi Malmöja so še gotska cerkev svetega Petra (Sankt Petri kyrka), glavna mestna utrdba Malmöhus ter glavna knjižnica Malmö Stadsbibliotek, ki je čudovita povezava tradicionalne in moderne arhitekture in gleda na osrednji mestni park Kungsparken. Ljubitelji umetnosti bodo uživali v mestni umetnostni galeriji (Malmö Konsthall), ki se lahko pohvali z eno največjih evropskih zbirk moderne umetnosti, ter v pred kratkim odprti izpostavi stockholmskega muzeja sodobne umetnosti.

Tisoči rododendronov v kraljevih vrtovih Malmö ni veliko mesto, in če tam ostanete več dni, se izplača pogledati tudi zunaj njegovih predmestij. Manj kot 20 kilometrov stran je Lund, osrednje univerzitetno mesto z več kot tisočletno tradicijo, v Helsingborgu, enemu najstarejših švedskih mest, ki je od Malmöja oddaljen dobrih 60 kilometrov, pa lahko obiščete palačo Sofiero, podeželsko rezidenco švedske kraljeve družine in tamkajšnje dih jemajoče vrtove s kar 10 tisoč rododendroni. Če si zaželite glasnejšega mestnega vrveža, pa se vsekakor podajte čez ožino Öresund do glavnega danskega mesta, kamor se, mimogrede, radi odpravijo zabavat tudi prebivalci Malmöja.

Ne spreglejte