Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2011,
11.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 18. 2. 2011, 11.55

6 let, 7 mesecev

Droge posiljevalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kombinacije različnih zdravil, drog in alkohola z namenom, da nekdo drugega omami, onesposobi in zlorabi lahko poimenujemo kar droge posiljevalcev.

Največjo nevarnost predstavljajo za mlado generacijo, čeprav nihče ni odporen proti njim, res pa je, da je med ženskami več žrtev. Posiljevalskih drog je več, našteli bomo nekaj najbolj razširjenih in uporabljenih: - Alkohol: Je zvesti spremljevalec spolnih zlorab in posilstev, ki ga včasih dopolnijo tudi različne droge, pogosto pa že samo pretiravanje s popivanjem pripelje do okoliščin, v katerih se zloraba ali posilstvo lahko zgodita, zato previdno! Alkohol pijte v zmernih količinah, zraven pijte tudi vodo, predvsem pa ne mešajte alkoholnih pijač med seboj oziroma z drogami.

- Rohypnol: Gre za izjemno močno legalno pomirjevalo v obliki tablet, ki po velikosti in barvi spominjajo na aspirin. Zlahka se raztopi v soku, kavi, alkoholnih in gaziranih pijačah, kjer ne pušča barve, okusa ali vonja, zato je nemogoče ugotoviti, ali se nahaja v pijači. V kombinaciji z alkoholom povzroča omotico, zaspanost, nenadzorovane kretnje, prekomerno sproščenost, občasno ali popolno izgubo spomina. Droga deluje pol ure po zaužitju, njen učinek pa lahko traja do 12 ur, odvisno od količine zaužitega. Simptomi so očitni – človek deluje popolnoma nezavesten, nesposoben za karkoli. Pozor! Proizvajalci so izumili "pametno" tabletko rohypnola, ki je sivozelene barve in pijačo obarva modro, če je ta svetle barve, temne pijače pa postanejo motne in meglene, prav tako se nova tabletka topi počasneje in razpade na koščke, ki jih lahko začutite v ustih. Po zaužitju ostanejo njegove sledi v krvi en dan, v urinu pa dva dni. - GHB: Je novejša različica rohypnola, še veliko nevarnejša, ker je izdelava GHB-ja popolnoma nezakonita in brez nadzora, njegov učinek pa hitrejši, saj "prime" v slabe četrt ure. GHB obstaja v obliki tabletk ali tekočine, ki je na videz popolnoma enaka vodi. Deluje sicer zelo podobno, le da povzroča tudi krče, slabost in bruhanje, po zaužitju se lahko v ustih pojavi slan okus. Če GHB zaužijete z alkoholom, lahko njegov učinek namesto nekaj ur traja tudi tri dni, zato je nevaren za zdrs v komo.

- Ketamin: Je legalno sredstvo, ki se v bolnišnicah uporablja kot anestetik, veterinarji ga uporabljajo kot pomirjevalo. Povzroča zmedo, vrtoglavico, nerazločen govor, podivjano ali nasilno vedenje, evforijo, hitrejši srčni utrip, izgubo spomina, komo. Jemlje se v obliki belega praška, ki vodo oziroma tekočine obarva nekoliko motno, pogosto se ga primeša drugim drogam v prašku, kot so kokain, heroin, speed ... Deluje izjemno hitro po zaužitju, sledi v telesu pa ostanejo do dva dni.

Kako se lahko zaščitite? - Ne sprejemajte ponujene pijače od ljudi, ki jih ne poznate, jim ne zaupate, vam niso všeč ... , sploh kadar je pijača odprta, torej v kozarcu; zaprta plastenka, tetrapak ali pločevinka pridejo v poštev. Velja tako za diskoteke kot domače zabave. - Če naročate pijačo, stopite k točilnemu pultu in glejte, kako vam jo natakar pripravi, enako storite, če naročate za prijatelje ali oni za vas – pa naj bodo to res prijatelji, ne znanci, ki jih prvič vidite. - Nikoli ne izpustite kozarca iz rok ali izpred oči, saj nikoli ne veste, kaj se je med tem dogajalo z vsebino vaše pijače. Zlijte jo stran in si priskrbite svežo pijačo. - Izogibajte se skupinskim pijačam, kjer si vsak postreže sam, na primer punč, sangria ... - Bodite pozorni, kako se počutite. Če se začnete prehitro počutiti preveč slabo, čudno in omotično, takoj zapustite zabavo, pokličite starše ali nekoga, ki mu lahko zaupate, da vas bo varno spravil od tam – lahko je tudi policija. - Obstaja pribor za prvo pomoč, s katerim lahko testirate pijačo, ki so vam jo postregli. Več TUKAJ .

ČE!

Če menite, da ste bili zlorabljeni, si lahko pomagate s prepoznavanjem sledečih simptomov: - Imate (pre)hudega mačka, čeprav veste, da niste veliko pili, če sploh kaj. - Zelo malo ali ničesar se ne spomnite. - Počutite se, kot bi imeli spolni odnos, čeprav tega ne morete dokazati. Vaša oblačila so strgana, narobe slečena, oblečena ... - Čim prej se odpravite k zdravniku, kjer vas bodo ustrezno pregledali in oskrbeli ter našli morebitne sledi drog v telesu. Če je mogoče, zadržujte urin do odvzema, ne prhajte se in ne izpirajte si delov telesa, za katere domnevate, da so bili zlorabljeni. - Kontaktirajte policijo – morda niste edini, ki se vam je to na zabavi pripetilo. - Zaupajte staršem, prijateljem, poiščite nasvet strokovnjaka, psihoterapevta ..., ki vam bo pomagal, da ponovno zaživite svoje življenje. - Ne zamerite si. Niste krivi, z ničemer niste izzivali zastrupljanja s pijačo, še manj zlorabe.

Ne spreglejte