Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
13.11

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Yumiko Kakiuchi Odkrivaj Slovenijo Mastercard advertorial

Torek, 6. 2. 2018, 13.11

2 meseca, 3 tedne

Japonka, ki je v Sloveniji našla svojo najljubšo pijačo

Vsebino omogoča Mastercard

Tokrat vam predstavljamo Yumiko, simpatično Japonko, ki je našla svoj drugi dom v Sloveniji. Sem jo je pripeljala ljubezen. Kako je videti naša majhna država na južni strani Alp iz njenih oči, pa preverite v njenem blogu, kjer nas je odpeljala na družinsko sproščanje v Dobrno.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Stjepan Janić

Anne-Claire Pommier

Miroslava Ponomarenko

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Sem Yumiko, prihajam iz Japonske, tukaj imam družino, dva otroka in moža. Slovenija in Japonska sta si zelo podobni, tudi ljudje. Rada imam okusno slovensko hrano, obožujem pa Donat, ki ga spijem kar vsako jutro.

Čas je bil za sproščanje ob koncu tedna

Za Dobrno smo se odločili zaradi mirnosti, čudovitega parka z močno pozitivno energijo in termalnih bazenov. Malo pa tudi zaradi radovednosti, kaj nas čaka. Ko smo jo poleti obiskali prvič, smo bili zelo navdušeni, zato smo jo želeli doživeti še pozimi. Navdušenje je ostalo.

Ime Dobrna je dobila po drevesu: hrast dob

Kraj je znan po zdravilni vodi, ki ima 36 stopinj Celzija. Poznali so jo že Kelti in za njimi Rimljani. Toplice so ustanovili leta 1403 in so najstarejše v Sloveniji. Ta dolga in bogata zgodovina se odraža tudi v lepi arhitekturi in lepo urejenem okolju.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Poleg vil in hotelov, starih in novih, so zanimive še cerkve v kraju in okolici, glavna atrakcija pa ostaja čudovita narava, ki se od parka razteza v vse smeri. Tukaj si resnično lahko poleg uživanja v bazenih privoščiš veliko gibanja v naravi – peš, s kolesom ali celo konjem. Mi smo preizkusili vse razen ježe. Konji bodo prišli na vrsto, ko otroka malo zrasteta.

Večino časa smo preživeli v okolici Dobrne: v parku, bazenih, s prijatelji in enkrat celo v slaščičarni. Obiskali smo nekaj bližnjih zanimivih krajev: stari grad, ledeno jamo, ranč s konji, pa tudi vrtec in šolo, ki sta v eni stavbi zanimive konstrukcije iz lesa in betona.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ker imava majhna otroka, je bil avto skoraj premajhen za vse igrače, voziček in osnovno prtljago. Natovarjanje je trajalo kar nekaj časa. Ko smo prispeli in se namestili v apartmaju, smo se povsem umirili in sprostili. Kraj je zelo miren, ima čudovit 200 let star park z veliko drevesi različnih vrst ter toplice z notranjimi in zunanjimi bazeni.

Ljudje so zelo prijazni in pozdravijo vsakega mimoidočega. Tako smo sklenili tudi nova prijateljstva.

Hitri izlet v bližino: v Velenje ali do Šmartinskega jezera

Zelo priporočam, da si vzamete nekaj minut in se odpeljete do bližnjega Velenja, kjer lahko obiščete rudnik, ki je otrokom zelo zanimiv, ali grad.

Velenje | Foto:

V bližini Dobrne je tudi Šmartinsko jezero, ki je od spomladi naprej še lepše. Tukaj si lahko privoščite spokojen piknik, poleti pa se preizkusite tudi v veslanju. Zelo sproščujoči so tudi sprehodi tik ob jezeru.

Šmartinsko jezero | Foto:

Kulinarična posebnost - spuhci

V Dobrni ni nakupovalnega središča, le dve običajni trgovini. V eni lahko med drugim kupimo spuhce, ki so lahko nadomestek ocvrtega krompirčka in podobnih prigrizkov.

Družinska atrakcija: televizija!

Ker doma nimamo televizije, smo si je na počitnicah privoščili malo več. Pred spanjem sta otroka gledala risanke ali oddaje o živalih. Ko sta utrujena zaspala, sva z možem pogledala kakšen film ali oddaje o potovanjih.

Pravo veselje za otroke pa je bilo čofotanje v bazenih. Otrokoma je bilo zelo všeč in po eni uri sta bila že precej utrujena. Najbolj zabavno je bilo v otroškem bazenčku. Fant je bil pred kratkim na plavalnem tečaju, ki ga je pripravil njegov vrtec, tako da se globoke vode ni bal, čeprav še ne plava. Z njim je bil oči.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

V hotelu je veliko prireditev ter animacije za otroke in odrasle, tako da nikomur ni dolgčas. Gostje so večinoma iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije in Madžarske, radi pa se vračajo.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Tudi mi se bomo še vrnili, veliko skritih kotičkov še čaka naša mlada raziskovalca.

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte