Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2015,
14.20

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

letališče Si.mobil advertorial

Torek, 15. 12. 2015, 14.20

2 meseca, 2 tedna

Vaja: Ko se prižge rdeča luč in komaj rešiš trčenje dveh letal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Aljaž se je z velikim nasmehom in poln pričakovanj pripeljal pred stavbo Kontrole zračnega prometa. Svoje doživetje je sprejel z velikim navdušenjem.

Najprej je moral čez strogo varnostno kontrolo, saj v prostore Kontrole zračnega prometa Slovenije ne more vstopiti kar vsak. Naš nagrajenec Aljaž Kolman je imel ta privilegij, da si je lahko ogledal, kako poteka zahtevno delo kontrolorjev, ki srbijo za varnost v slovenskem zračnem prometu.

"Dobrodošel, Aljaž," ga je toplo sprejel Darko Kranjc, kontrolor zračnega prometa, ki je že vrsto let vpet v letalstvo in si je kljub dopustu vzel čas za našega nagrajenca in mu omogočil podrobno turo po njihovih prostorih.

Srce ustanove so prostori območne kontrole zračnega prometa, kjer kontrolorji prek svojih velikih zaslonov opazujejo dogajanje na našem nebu. Delo poteka v popolni tišini, in v medli svetlobi, ki kontrolorjem omogoča brezhiben vpogled v dogajanje na monitorjih.

V teh prostorih vodijo ves zračni promet nad Slovenijo. Delo kontrolorjev je zelo zahtevno, napak ne dopušča, ravno zato so vloge vsakega posameznika zelo načrtno razdeljene, premišljeni so tudi odmori, ki so navadno tempirani na dve uri.

Gre za ekstremno zahteven poklic, ki zahteva trdne živce, popolno koncentracijo in logično razmišljanje.

Aljažu ni zmanjkalo besed

Čeprav je bil na prvi pogled videti malo bolj zadržan, je Aljaž na svoji ogledni turi veliko spraševal in več je bilo novih informacij, bolj je zanimanje pri njem samo naraščalo.

"Si lahko ogledam njihovo delo malo bolj od blizu?" ga je najbolj zanimalo. Že po malo bolj podrobnem opazovanju zaslonov je postajalo jasno, kako kompleksno je njihovo delo.

Delo ponavadi poteka v parih: "Eden ima mikrofon in radijsko postajo, se pogovarja s piloti in jim posreduje informacije ter jim daje navodila, kako naj letijo. Drugi pa predvideva konflikte, se dogovarja s sosednjimi kontrolami letenja in v glavnem deluje prek telefona. Drugi deluje kot planer, prvi pa kot nekakšen executor."

Pravo doživetje: delo na simulatorju

Aljaž je preskočil kar nekaj stopenj v običajnem izobraževanju kontrolorja in takoj prešel na praktični del – preizkušanje znanja na simulatorju. "Tukaj ti bomo pokazali, kako kontrola poletov sploh deluje," je Darko uvodoma razložil Aljažu, ko sta vstopila v posebno sobo, ki je zelo podobna originalni območni enoti.

Na simulatorju se kontrolorji šolajo in enkrat na leto opravijo osvežitveno testiranje. Bistvo simulatorja je tudi v tem, da kontrolorje pripravijo na ekstremne situacije, ki na srečo v resničnem svetu niso tako pogoste, vendar morajo biti kontrolorji vedno pripravljeni na vse možne scenarije.

Že po nekaj minutah je bilo Aljažu jasno, da njegovo preizkušanje simulatorja ne bo ravno kot kakšna igra na računalniku. Najprej je bilo treba spoznati elemente na zaslonu, potem pa še pravilno zaporedje izbranih besed, ki so del strogo določenega sporazumevanja med pilotom in kontrolorjem.

Čeprav je nekaj časa kazalo, da je Aljažu steklo, sta se na zaslonu pojavili dve rdeči piki. "Kaj pa je to?" ga je zanimalo. "Preveč blizu si ju spustil. Ti dve letali sta v nevarnosti, saj lahko trčita." Še dobro, da je šlo za vajo!

Doživetje je bilo treba ovekovečiti

Po napornem treningu je sledilo slovo, toda ne brez dobrih fotografij, ki bodo Aljažu ostale v večnem spominu. Prek Si.mobilovega omrežja 4G/LTE so njegovi prijatelji lahko v hipu videli njegovo izkušnjo, tudi prek kratkega videa.

Ne spreglejte