Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
15.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

modni nasvet nosečnost nosečnica

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 15.40

5 let, 6 mesecev

Nosečniške obleke za posebne priložnosti: kaj želite prikriti in kaj poudariti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nosečo bralko zanima, kakšno obleko naj si omisli za svečane dogodke.

"Ker sem v veselem pričakovanju prvega otroka, me zanima, kakšne so modne smernice za nosečnice v primeru svečanih dogodkov (poroka, krst …)? Iščem obleko, ki bi lepo poudarila trebušček, nočem pa, da bi bila videti kot balon," je svojo modno zagato opisala bralka Jerneja, ki jo zanima tudi, ali je svečane nosečniške obleke sploh mogoče kupiti v trgovinah ali je edina rešitev obisk šivilje.

"Nosečniške obleke za posebne priložnosti je vsekakor mogoče najti tudi v slovenskih trgovinah, tako v specializiranih kot v veleblagovnicah in večjih trgovinah, ki imajo oddelke z nosečniško modo," zatrjuje stilistka in vizažistka Petra Fröhlich. "Nekatere specializirane trgovine pa ponujajo tudi šivanje po meri, včasih celo za isto ceno."

Če imate čas in denar, si raje privoščite obleko, krojeno po meri Če imate čas in če si to lahko privoščite, pa so za posebne priložnosti še vedno najboljša izbira oblačila, krojena po meri, in iz kakovostnih materialov, še poudarja Fröhlichova.

Ko izbirate nosečniško obleko za svečane dogodke, je po njenih besedah daleč najpomembneje, da je obleka udobna in da se v njej dobro počutite. Drugi pomemben kriterij pa je, kaj želite prikriti in kaj poudariti – če veste odgovor, bo odločitev veliko lažja.

Nosite primerno nosečniško perilo Primerno spodnje perilo je osnova za dobro počutje, pa tudi za to, da bo svečana obleka na vas videti dobro. Če ste noseči nekaj tednov, lahko še vedno nosite svoje običajno perilo, pozneje pa to ni več mogoče. Izberite dobro raztegljive spodnje hlačke z visokim ali nizkim pasom (odvisno, v katerih se bolje počutite) ter modrček primerne velikosti.

Vrste materialov Materiali so lahko raztegljivi ali ne, so pa raztegljivi bolj priročni, saj vam bo obleka ob rastočem trebuščku dlje časa prav. Vsekakor ni pravil, kaj je prav in narobe, pomembno je, da se vi v tem materialu in obleki dobro počutite. Bodite pa pozorni, ko izbirate satenaste obleke, saj lahko sijaj poudari stvari, ki jih ne bi želeli.

Poudarite dekolte Izkoristite prednost večjih prsi zaradi nosečnosti in izberite obleko z V-izrezom oziroma z odprtim dekoltejem ali obleko brez naramnic in srčastim izrezom, saj tovrstni izrezi poudarijo dekolte.

Zakrijte dekolte Če dekolteja ne želite kazati, izberite obleko z izrezom na O ali U ali z odprtimi rameni, kar bo poudarilo vaša ramena in ključnico, to pa deluje ženstveno in nežno.

Zakrijte roke Če ste se med nosečnostjo zredile v roke in jih ne želite kazati, izberite obleko, ki ima prosojne ali čipkaste rokave. Tako za zimo kot za poletje bodo primerni tričetrtinski rokavi.

Oprijeta nosečniška obleka za posebne priložnosti Če želite poudariti nosečniški trebušček in svoje obline, se odločite za raztegljivo oprijeto obleko.

A-linija nosečniške obleke za posebne priložnosti Kroj obleke, ki se razširi pod prsmi, je zagotovo najbolj klasična in udobna različica nosečniških oblek za posebne priložnosti. Vaš trebušček in obline sicer skrije, je pa najbolj udobna, saj vas v predelu trebuha nič ne tišči. Obenem tovrsten kroj skrije širše boke in stegna.

Izbrati dolgo ali kratko obleko? Če so vam zaradi nosečnosti otekli gležnji, raje izberite dolgo obleko, če pa nimate teh težav in želite pokazati noge, se odločite za obleko, ki sega do kolen ali malo nad oziroma pod njih.

Vzorci in modni dodatki Vse je v proporcih – na nosečnicah morajo zato modni dodatki biti večji, saj se sicer porazgubijo. Izberite dramatičen nakit, torbice, šale, da uravnotežijo vaš videz in naredijo lepo silhueto. Nosite svetlo šminko in uhane, kar bo pozornost pritegnilo k vašemu obrazu, ali obujte posebno lepe čevlje, da poudarite svoje noge.

Tako kot modni dodatki morajo biti proporcionalni tudi vzorci. Izberite obleko z velikimi vzorci, ki bo v nasprotju z majhnimi vzorci postavo optično stanjšala. Če se odločite za obleko brez rokavov, lahko dodate bolero, blazer ali plet/šal, da vam bo bolj toplo.

Ne spreglejte