Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 2. 2014, 7.43

8 let

V švedski Umei danes uradno odprtje EPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V švedski Umei, ki poleg latvijske Rige gosti Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2014, bo danes potekala uradna otvoritvena slovesnost EPK.

Prireditev, ki bo na reki Umealven v središču mesta, so organizatorji poimenovali Goreči sneg in jo označili kot zgodbo o srečanju visokotehnološkega oblikovanja, prihodnosti, divje narave in tradicije.

Napovedujejo jo tudi kot festival svetlobe, glasbe, pesmi in gibanja, kot pri vseh dogodkih, ki se bodo tekom leta zvrstili v sklopu EPK, pa bo tudi na njej poudarek na čim širšem sodelovanju.

Središče mesta so za otvoritveni konec tedna - dogajanje se je začelo že v petek in se bo sklenilo v nedeljo - spremenili v zimsko mesto. Prekrila sta ga sneg in led, bogatijo pa ga ognjene točke in video projekcije. Umetnine iz snega in ledu je ustvarila vrsta mednarodnih umetnikov. Sneg so povezali s kovino, grafiti in videom. Stebre električne razsvetljave so zamenjali goreči stebri ledu, ogenj pa zaznamuje tudi vstopne točke v mesto.

Pomembno vlogo ima tudi svetloba. Svetlobne skulpture mesto osvetljujejo na popolnoma nov način ter mu dajejo novo podobo. Reflektorji osvetljujejo pročelja in dogodke, organizatorji napovedujejo tudi laserski šov. Za oblikovanje svetlobe sta poskrbela Lumination of Sweden in Tobias Hallgren.

Zvočno podobo drevišnjemu dogajanju bo dala elektronska glasba. Povabljeni glasbeniki bodo oblikovali glasbeni program, ki bo vključeval dub, techno in ambientalno glasbo, nekaj bo tudi improvizacije. Glasbo bodo ustvarjali v živo v posebej za to priložnost oblikovanem zabojniku, ki je postavljen poleg mestne knjižnice.

Kultura pomemben motor rasti in uspeha v mestu V Umei kulturo sicer razumejo kot pomemben motor rasti in uspeha v mestu. Kultura, ki po njihovem prepričanju obsega vse, od okolja, kulinarike pa do umetnosti in demokracije, ima lahko pozitivne učinke na podjetništvo, zaposlitvene možnosti in spodbujanje tekmovalnosti. K skupnemu cilju lahko prispevajo prav vsi prebivalci mesta, piše na spletni strani Umea 2014.

Ne spreglejte