Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
17.45

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zdenka Badovinac

Torek, 11. 2. 2014, 17.45

1 leto, 8 mesecev

V MSUM razstava Ponovitev 6: Instaliraj se!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bodo ob 20. uri odprli razstavo Sedanjost in prisotnost - Ponovitev 6: Instaliraj se!.

V muzeju so se v šesti ponovitvi postavitve del iz zbirke Arteast 2000+ in zbirke Moderne galerije navezali na ritem prostora oziroma na instalacije, s čimer so dimenziji časa dodali izkušnjo abstraktnega prostora.

Na razstavi bo, kot so zapisali v MSUM, po dolgem času ponovno mogoče videti nekatera reprezentativna dela umetnikov, kot so Ilya Kabakov, Ivan Kožarić, Stanislaw Droždž in Marko Pogačnik v okviru OHO, ter dela vidnejših umetnikov srednje in mlajše generacije – Apolonije Šušteršič oziroma Tomaža Furlana.

Prvič bodo na ogled tudi dela velikanov minimalizma Carla Andreja in Brucea Naumana. Njuni instalaciji je za to priložnost posodil nizozemski muzej Van Abbemuseum iz Eindhovna, partnerska institucija Moderne galerije v skupnem evropskem projektu Internacionala.

Koncept ponovitev razstave Sedanjost in prisotnost je, kot so zapisali, med drugim treba razumeti v luči trenutnega gospodarskega in političnega položaja, ki ga imata kultura in umetnost, paradoksalno pa je postal eden najpomembnejših konceptov razumevanja sodobnosti in muzeja sodobne umetnosti, ki ga v svoji knjigi Radical Museology omenja tudi Claire Bishop.

Ponavljanje tudi kot kritika površne porabe intelektualnih vsebin Moderna galerija se je za ponovitev razstave Sedanjost in prisotnost odločila že leta 2012, takoj po odprtju MSUM, ki je za svoj program dobil prenizka sredstva in zato lahko pripravi le malo razstav. S ponavljanjem pa želijo tudi kritično opozoriti na prehitro in površno porabo intelektualnih vsebin in pomen ponovnega branja. Ponavljanje, kot ga razumejo v MSUM, je po eni strani kritika obstoječih razmer in po drugi eden mogočih modelov razstav, ki se zavzemajo za drugačna branja in interpretacije intelektualnih vsebin.

Konfederacija muzejev Ponovitev 6: Instaliraj se!, ki bo na ogled do 9. junija, pa uresničuje tudi idejo mednarodne mreže Internacionala, ki si prizadeva za novo obliko institucije, konfederacijo muzejev, pri kateri institucije članice lahko medsebojno souporabljajo zbirke in tehnologijo ter skupno pristopajo k umetniškemu raziskovanju in javni dostopnosti.

Pred razstavo bo ob 19. uri mogoče prisluhniti predavanju direktorice Moderne galerije in sokustosinje razstave Zdenke Badovinac na temo Politika zbirke Arteast 2000+. Sokustosa razstave sta Bojana Piškur in Igor Španjol.

Ne spreglejte