Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 15.24

8 let

V Križevniški cerkvi klavirski recital Saše Dejanovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Križevniški cerkvi bo drevi ob 20. uri v okviru Ljubljana festivala potekal koncert v Banjaluki rojenega kitarista Saše Dejanovića.

Na kitarskem recitalu bo mogoče prisluhniti skladbam skladateljev Johanna Sebastiana Bacha, Miroslava Miletića, Dionisia Aquade, Vicenta Asencia in Agustina Barriosa Mangoreja.

Leta 1965 rojeni Dejanović je bil v glasbenih kritikah deležen precej pohval, kot so odličen glasbenik, lep ton, izpopolnjena tehnika, nedvomno izjemen glasbenik, piše na spletni strani Ljubljana festivala.

Študij je začel v Sarajevu in ga nadaljeval v Zagrebu, sprva pri Istvanu Römerju, nato pri Darku Petrinjaku. Že pri 19 letih je na kitarskih tekmovanjih prejel več nagrad, kar mu je omogočilo izobraževanje na Academii Internazionale Superiore di Musica v Italiji pri pedagogu Angelu Gilardinu. Študij je kot štipendist sklada za mlade glasbenike Koncertne direkcije Zagreb končal na sloviti Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu.

Njegova umetniška pot se je nadaljevala z nastopi v koncertnih dvoranah v različnih evropskih državah, pa tudi v Argentini, Urugvaju, Čilu, ZDA, Izraelu, na Tajskem in Japonskem. Povsod je bil deležen odličnega odziva tako občinstva kot kritikov; nekateri glasbeni poznavalci ga štejejo med naslednike legendarnih španskih kitaristov Andresa Segovie in Narcisa Yepesa.

Dejanovićev repertoar obsega veliko skladb in je slogovno izredno razvejan. Snema tudi za številne radijske in televizijske hiše na Hrvaškem, v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Kot svobodni umetnik trenutno živi v Vrsarju, kjer je že vrsto let umetniški vodja kitarskega festivala Morje in kitare. Med njegove največje dosežke sodi zgoščenka s priredbami za kitaro celotnega Bachovega opusa za lutnjo.

Ne spreglejte