Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
14. 8. 2014,
9.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

muzikal Festival Ljubljana

Četrtek, 14. 8. 2014, 9.30

8 let

Ne joči za menoj, Argentina!

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evita Perón je bila izjemno vplivna. Ljudstvo jo je občudovalo, bila je karizmatična in strastna, pa tudi tragična osebnost. Pripoved o njenem življenju si bo mogoče ogledati v muzikalu Evita.

V Londonu se intenzivno pripravljajo na premiero muzikala Evita, ki bo v ponedeljek, 18. avgusta, v ljubljanskih Križankah v okviru Ljubljana Festivala. Pod režijo se podpisuje Mykal Rand, v glavnih vlogah pa bodo nastopili Catriana Sandiso v vlogi Evite, Kevin Stephen-Jones v vlogi Evitinega moža Juana Peróna in Joel Harper-Jackson, ki bo uprizoril Cheja.

Zgodba se začenja na koncu Zgodba v muzikalu se začenja s smrtjo priljubljene Evite, s prizorom na železniški postaji, kjer se je spominjajo.

Odrsko glasbeno delo pripoveduje zgodbo o očarljivi in karizmatični osebnosti, ki se je bliskovito povzpela iz argentinskega predmestja na mesto prve dame države. Ljudstvo jo je občudovalo kot zagovornico revnih, sčasoma pa je postala ena najpomembnejših vplivnih žensk na svetu, na koncu življenja celo sveta Evita.

Zaradi svoje pohlepne ambicioznosti in krhkega zdravja pa je bila druga žena argentinskega predsednika Juana Peróna tudi tragična osebnost, s svojimi temnimi stranmi, ovitimi v skrivnosti, konflikte in kontroverznosti.

Eden najbolj poznanih muzikalov, ki ga izvajajo po vsem svetu in je bil večkrat nagrajen – glasbo zanj je napisal Andrew Llyod Webber, besedila pa Tim Rice −, govori o življenju, slavi, dobrodelnem delu in smrti Evite Perón, ki je živela med letoma 1919 in 1952. O njeni mladosti, vzponu v svetu zabavništva, o bogastvu in moči.

Spektakel o Evitinem življenju "Evita je Perónu, karizmatičnemu vodji, dala to, kar je potreboval: vezo z ljudstvom," o argentinskih voditeljih razmišlja operni pevec Kevin Stephen-Jones. "Bila je glamurozna in strastna, zaradi njenega delovanja v medijih so jo poznali vsi," še pravi Stephen-Jones.

Glamurozen in strasten, takšna, kot je bila Evita, pa bo tudi muzikal o njenem življenju, ki ga bodo uprizorili 12-članska igralska zasedba ter glasbeniki iz Londona. Ustvarjalci muzikala se pri tem zavedajo vtisa, ki ga je pustil film Evita režiserja Alana Parkerja z Madonno, Antoniom Banderasom in Jonathanom Pryceom. A zasedba je močna tudi v njegovi zdajšnji odrski različici, tako igralsko kot vokalno.

Dvojni zlati album za pesem iz muzikala V Ljubljani bodo izvedli pesmi, ki so se vpisale v glasbeno zgodovino. Med njimi bodo tudi Oh, kakšen cirkus!, Buenos Aires, Mavrica, Ne joči za menoj, Argentina! in Presenetljivo dobra bi bila zate.

Pesem Ne joči za menoj, Argentina! je bila posneta in izdana leta 1976, sledil ji je dvojni zlati album.

Ne spreglejte