Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
14.32

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Vsebino omogoča Spletna vinoteka eVino

Foto: Žiga Intihar in Dean Dubokovič

Natisni članek

eVino Goriška brda Gašper Čarman vino advertorial

Petek, 29. 6. 2018, 14.32

3 mesece, 2 tedna

Zlata medalja za slovensko vino

Vsebino omogoča Spletna vinoteka eVino

Foto: Žiga Intihar in Dean Dubokovič

Vina Gašper spadajo med bolj prepoznavne blagovne znamke tako v Sloveniji kot v tujini. To dokazujejo tudi številna priznanja, med katerimi je zlata medalja za vrhunski Sivi Pinot 2017.  

Gašper Čarman. | Foto: Gašper Čarman.

Gašper Čarman je letos poslal štiri svoja vina na enega od največjih in najpomembnejših vinskih ocenjevanj na svetu, londonski Decanter.

Za Malvazijo 2016 je z 92 točkami prejel srebrno medaljo, ravno tako je srebrno medaljo prejela Gašper Penina 2016 z 90 točkami. Chardonnay Rebula 2017 je prejel 87 točk in bronasto medaljo, medtem ko je za Sivi Pinot 2017 s 96 točkami prejel zlato medaljo.

Gašper Čarman - vina Gašper | Foto:

kupi zdaj | Foto:

Nagrada je prava popotnica za tuje trge

Gašperju Čarmanu omenjeno priznanje ogromno pomeni. “To je zagotovo največje priznanje za vina Gašper. To, da vino v cenovnem rangu 7 evrov na polici doseže 96 točk na tako elitnem mednarodnem tekmovanju, kot je Decanter, ni unikum samo za Slovenijo, ampak tudi širše. Prav gotovo bo to pripomoglo k še večji prepoznavnosti vin Gašper, saj so bili tuji uvozniki navdušeni nad rezultati, ko smo objavili novico o nagradah,” je Čarman strnil vtise.

Osvojene nagrade za vina, ki nastajajo v sodelovanju s Kletjo Brda, bodo resnično še pripomogle k prepoznavnosti doma in na tujih trgih, zlasti v Londonu, kjer vina Gašper že prodajajo v številnih restavracijah, hotelih, barih in vinotekah.

Vina Gašper je danes sicer mogoče najti v več kot 90 restavracijah v Londonu in širše v Veliki Britaniji, v 16 na Irskem ter v petih restavracijah na Poljskem. Med restavracijami, kjer se točijo vina Gašper, so tudi restavracije svetovno znanih kuharjev, kot sta Gordon Ramsay (na primer Savoy, Maze, One New Change, Narrow Street) in Jamie Oliver (na primer Jamie’s Italian Dundrum). Vina najdemo tudi v kultnem vinskem baru Monvinic v Barceloni ter v vinotekah Globus v Švici.

Gašper Čarman - vina Gašper | Foto:

"Goriška brda so najboljše okolje za pridelavo sivega pinota na svetu"

In kakšen okus išče Gašper Čarman pri svojem Sivem Pinotu? Poudariti želi Goriška brda, ki so nedvomno najboljše okolje za pridelavo sivega pinota na svetu. "Stil sivega pinota oziroma pinota grigio iz severne Italije je v svetu izredno priznan in prodajno uspešen in prav je, da izkoristimo našo prednost Goriških brd, kjer se prepletajo vplivi Alp, morja ter briška opoka, ki sivemu pinotu daje mineralni okus," dodaja Gašper Čarman.

Gašper Čarman še razkriva, da naj bi jeseni na trg prišlo bogato, polno, strukturirano rdeče vino. Več pa naj za zdaj ostane skrivnost.

Gašper Čarman - vina Gašper | Foto:

Tisto, kar je v kozarcu

Gašper o svoji novi liniji vin pravi, da se mu zdi bolj pomembno to, kar nam vino kaže v kozarcu, kot sama zgodba. "Vina Gašper so odraz edinstvenega okolja oziroma terroirja Goriških brd in osredotočenosti na potrošnika. Ko ustvarjamo vina Gašper, imamo pred očmi pivca, njegova pričakovanja in zahteve po dolgoročnem prijateljstvu z vinom, saj kakovost vina ni edini faktor. Pomembna sta tudi kupcu prijazna cena in skrbno dodelan izgled. Zelo sem vesel, da vina Gašper postajajo prepoznavna ne samo pri nas, ampak tudi zunaj naših meja, kar dokazujejo tudi letošnje mednarodne nagrade," z zadovoljstvom pove njihov avtor Gašper Čarman, sicer dvakratni najboljši sommelier Slovenije in lastnik vinske trgovine eVino.

Gašper vina | Foto: Etikete na vinih Gašper vsebujejo različne karakterje ribic, ki so že več kot 50 let zaščitni znak družinskega delovanja na vinsko-gostinskem področju.

Vina nastajajo v poslovnem sodelovanju med lokalno zadrugo in vinskim trgovcem Gašperjem Čarmanom. Skupaj z odličnim enologom iz Goriških brd Darinkom Ribolico sta se držala modernega stila z močnim pečatom Goriških brd.

 

 

kupi zdaj | Foto:

 

Vrhunska vina Gašper lahko kupite na spletni strani evino.si in v največji slovenski trgovini z vini - eVino vinoteki na Šmartinski 53 v Ljubljani.

Idealne razmere za vinogradništvo

Goriška brda ponujajo idealne razmere za vinogradništvo. Bližina Jadranskega morja in Alp zagotavlja suha in topla poletja z vetrom, ki v ključni sezoni zorenja grozdja hladi mikroklimo vinogradov.

Za vinograde, ki so stari med 10 in 25 let, so značilne lapornata zemlja 'opoka' in odlične sončne terasaste lege. Trte so vzgojene v obliki Guyot, njihova gostota pa je od 4.000 do 5.000 trt na hektar. K ohranjanju kislin in aromatičnosti grozdja prispeva tudi nadmorska višina, ki je od 80 do 200 metrov. Grozdje ročno obirajo člani vinogradniške zadruge, njihovi družinski člani in prijatelji. Vse to omogoča natančno selekcijo grozdja za vino, kar se ne nazadnje odraža v končni kakovosti vin Gašper.

Gašper Čarman - vina Gašper | Foto: Podobno kot v francoskem Bordoju

Za blagovno znamko vin Gašper je značilna vertikalna integriranost pridelave in prodaje vin znotraj zaokroženega vinorodnega območja, kjer vinski trgovec odkupuje grozdje od več vinogradnikov in v sodelovanju z vinsko kletjo prideluje in trži vino pod lastno blagovno znamko. Takšen način trženja vin je zelo poznan v francoskem Bordoju.

Gašper Čarman določa pridelovalne in trženjske smernice za to znamko vin. Pri tem sodeluje s 25 pridelovalci grozdja oziroma vinogradniki Goriških brd, od katerih odkupuje grozdje z 80 hektarjev vinogradniških površin. Takšna vertikalna povezanost deležnikov (pridelovalec oziroma vinogradnik - predelovalec oz. vinska klet - trgovec) omogoča boljše prilagajanje na spreminjajoče okuse in zahteve potrošnikov, medletno konsistentnost glede kakovosti in količine vina ter zmanjševanje poslovnih tveganj v primeru slabih letin, glede na možnost odkupa grozdja od širokega nabora pridelovalcev.

Vse to povečuje stabilnost poslovanja, dolgoročnejši odkup in boljše cene proizvodov ter dodaja vrednost vsem deležnikom v vertikalni verigi pridelave vin.

 

Ne spreglejte