Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2021,
9.59

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Vsebino omogoča Agragold

Video: Gal Ancelj

Foto: Uroš Majerle, Jan Lukanović

Natisni članek

advertorial AGRAGOLD recept pust krofi

Sreda, 10. 2. 2021, 9.59

2 meseca, 4 tedne

Sezona pustnih slaščic je odprta: recept za krofe brez slabe vesti

Vsebino omogoča Agragold

Video: Gal Ancelj

Foto: Uroš Majerle, Jan Lukanović

Agragold krofi | Foto Uroš Majerle

Foto: Uroš Majerle

Prihaja najbolj norčavi čas v letu, ko se nam na vsakem koraku ponujajo slastne dišeče puhaste slaščice z različnimi nadevi.

Krofi so poleg najrazličnejših pustnih šem glavna atrakcija vsakega pustnega rajanja, tudi če si pravi karneval priredimo kar sami doma. Če bi se dalo, bi jih jedli kar naprej, a nas lahko hitro napade slaba vest, saj jih praviloma cvremo v velikih količinah olja.

Za tiste, ki bi v mehkih pustnih krofih radi uživali brez slabe vesti, smo preizkusili malce drugačen recept, in sicer smo se odločili za pripravo pustnih krofov iz pečice. Njihova glavna prednost je, da niso ocvrti v olju, zato so bolj zdravi, pa še neprijetnega vonja po cvrtju se nam ni treba bati. V pustnem času je treba pojesti vsaj en krof, nekaj krhkih flancatov in kakšnega kvašenega ter seveda ocvrte miške. To so pustne dobrote, s katerimi bomo lažje preživeli 40-dnevni post od pepelnične srede do velike noči. Seveda pa se s krofi ne sladkamo samo za pusta, ampak so primerni za vsako bolj slavnostno priložnost.

Ker se priprave krofov gospodinje praviloma lotevajo z veliko strahospoštovanja, smo pripravili nekaj napotkov, da bodo uspeli tudi manj izkušenim mojstrom.

Skrivnosti izkušenih mojstrov, ki jih moramo nujno posnemati

Uspeh je precej odvisen od same priprave.

Začne se z nakupom pravih sestavin. Najbolje je, da izberemo gladko in mehko moko istega proizvajalca, saj se lahko sicer moki precej razlikujeta. Kupimo jajca za peko, da bo testo lepo rumeno. Tudi pri marmeladi moramo vedeti, katero izbrati. Najboljše so trše marmelade za pripravo peciva. Na nekaterih celo piše, da so termostabilne.

Če bomo krofe začeli pripravljati zjutraj, že večer prej iz hladilnika oziroma hladne shrambe vzamemo jajca, moko in kvas, saj morajo biti te sestavine na sobni temperaturi, sicer jih moramo pred pripravo segrevati.

Kot velja za vsako kvašeno testo, je treba najprej natančno stehtati in izmeriti vse sestavine. Čeprav je peka peciva videti kot umetnost improviziranja, pa je v resnici natančno delo, ki zahteva skrbno pripravo sestavin. Preden začnemo delati testo, si vse sestavine odmerimo in pripravimo na delovni pult. Prostor naj bo topel, delovna površina pa čista. Pripravimo si tudi nekaj čistih, dovolj velikih kuhinjskih krp, skledo za vzhajanje, papir za peko in druge pripomočke.

Agragold krofi | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Moko moramo vedno presejati, in sicer vsako posebej, potem pa ju skupaj stresemo v skledo za pripravo testa. S presejanjem se znebimo različnih smeti, predvsem pa grudic, jo lepo prezračimo in pripravimo na gnetenje.

Drugi zelo pomemben korak je priprava kvasnega nastavka. V posebni skodelici gladko zmešamo zdrobljen kvas, pol decilitra mlačnega mleka, tri žličke kristalnega sladkorja Agragold in žličko moke. Zmes pokrijemo in pustimo vzhajati, da se lepo napihne.

Najboljši krofi, pa naj bodo pečeni v pečici ali ocvrti, morajo biti posuti z debelim slojem kot puh mehkega sladkorja v prahu, ki nas vabi, da ugriznemo vanj in se prepustimo veselemu pustnemu rajanju. Sladkor v prahu Agragold naša pustna kulinarična doživetja vzdigne na čisto novo raven.

Krofi iz pečice

Agragold krofi | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle Sestavine:

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
kvasni nastavek (5 dag kvasa, 3 žličke sladkorja Agragold, 0,5 dcl mleka, žlička moke)
pol žličke soli
7 dag stopljenega masla
7 dag sladkorja Agragold
7 rumenjakov
4–5 dcl mlačnega mleka
2 žlici olja
2 žlici ruma
limonina lupinica
1 vaniljev sladkor
marmelada za peko peciva
beljak za "lepljenje" plasti
jajce za premaz
 

Priprava:

Agragold krofi | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Obe vrsti moke skupaj dobro presejemo, na sredini naredimo jamico. Medtem v posebni skodelici naredimo kvasni nastavek iz petih dekagramov kvasa, treh žličk sladkorja Agragold, 0,5 decilitra mleka in žličke moke ter pustimo 15 minut, da vzhaja.

Kvasni nastavek stresemo v jamico. Po robu moke naredimo "kanalček", kamor nasujemo sol. Sol namreč ne sme priti v stik s kvascem.

V posodo z moko dodamo rumenjake, sladkor Agragold, vaniljev sladkor, stopljeno maslo, olje, limonino lupinico, rum, počasi prilijemo mleko, vendar ne vsega naenkrat, da ne bo testo premokro. Dobro premešamo in gnetemo vsaj deset minut. Lahko si pomagamo z mešalnikom. Sestavine se morajo dobro povezati, da je testo mehko in voljno.

Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati približno eno uro oziroma toliko časa, da testo dvakrat naraste. Ko testo lepo naraste, ga na pomokani mizi razvaljamo na en centimeter debelo.

Agragold krofi | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Izrežemo kroge in na polovici krofov naredimo majhne jamice ter jih obložimo z žličko marmelade. Izberimo marmelado, ki je narejena prav za pecivo, da se med peko ne razlije. Rob testa ob marmeladi premažemo z narahlo zmešanim beljakom in na vrh položimo drugo plast testa.

Robove s prsti lepo stisnemo skupaj in z obodom še enkrat izrežemo kroge. Položimo jih na pekač in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem ter pustimo vzhajati še 20 minut.

Agragold krofi | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Ko rahlo narastejo, pekač položimo v pečico in jih pečemo približno 20 minut na 190 stopinjah Celzija.

Slastne krofe iz pečice malce ohladimo in jih za veličasten zaključek obilno posujemo s sladkornim prahom Agragold. Postrežemo in se veselimo zadovoljnih maškar, ki bodo vzklikale: "Vau, tako so dobri kot še nikoli!"

Agragold krofi | Foto: Uroš Majerle Foto: Uroš Majerle

Posladkajmo si življenje s svojim najljubšim sladkorjem

Agragold | Foto: Sladkor je v preteklosti nosil ime belo zlato, zdaj se imenuje AGRAGOLD.

AGRAGOLD ponuja različne vrste sladkorja, s katerimi je ustvarjanje v kuhinji pravi užitek. Vsi pomembni trenutki v našem življenju so tako ali drugače povezani s sladkorjem. Družinska rojstnodnevna praznovanja, tradicionalni prazniki, obletnice in druga slavja ter povsem vsakdanji trenutki, ko si privoščimo skodelico kave s kocko sladkorja – vsi ti spomini imajo eno skupno točko, in to je sladkor v najrazličnejših oblikah.

Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.

Sladkor v prahu AGRAGOLD bo zaradi svoje mehke strukture pričaral še slajše trenutke. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi in se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje gotovih tort in peciv.

Agragold krofi | Foto:

Sladkor v kockah AGRAGOLD s svojimi popolno oblikovanimi kockami vse trenutke pretvarja v sladko uživanje.

AGRAGOLD Demerara je naraven, nerafiniran sladkor iz sladkornega trsa, namenjen za vsakodnevno uživanje ter pripravo hrane in napitkov z orehi, medom, lešniki, čokolado in tudi suhim sadjem. S svojo naravno aromo daje vašim jedem eksotičen okus.

Preizkusite še druge Agragoldove pustne dobrote:

Agragold krofi
Trendi Recept: sladki, pisani in navihani pustni krofi #video
Agragold
Trendi Domači recept za res krhke flancate #video
Agragold
Trendi Slastni recept: nesramno mehki pustni krofi #video
Ne spreglejte