Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
4.08

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 14. 6. 2018, 4.08

5 let, 11 mesecev

Restavracija Milka: duhovita kuhinja z enim najlepših razgledov pri nas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78
Ocena gostilne: Milka | Foto Miha First

Foto: Miha First

Terasa gostišča v Kranjski Gori ima že dolga leta enega najbolj navdušujočih razgledov v Sloveniji, zdaj se je pogledu na jezero in sive očake priključila še ustvarjalna kuhinja.

Pri Milki so že v preteklosti, daleč nazaj, imeli zanimivo kuhinjo, ki je bila morda še najbližje bogati francoski, malce je šepala le vinska ponudba. Zdaj se zdi, da so novi najemniki v nameri, da bi gostilno prenovili, naredili velik korak naprej. Najprej so se odločili preurediti ponudbo hrane.


Penzion in restavracija Milka

Vršiška 45, 4280 Kranjska Gora

Telefon: 070 169 566 


Kreativna, domiselno pripravljena kosila (juha, glavna jed, sladica) stanejo konkretnih 20 evrov, večerje s tremi jedmi so po 25 evrov, kar verjetno odbije tiste, ki so nameravali na jezero Jasna gledati ob poceni ocvrtih kalamarih in pomfritu. Tega v Milki očitno ne bo mogoče dobiti.

Tako pri kosilih kot pri drugi ponudbi je videti, da je na delu mlad kuhar, ki ga zanimajo novi izzivi. Morda bi v naslednji fazi bolj striktno pokrivali mize s prti, morda bi kakšno preveč utrujeno celo zamenjali z novo, da bi imela moderna kuhinja z razgledom tudi vso nujno podporo.

Ocena gostilne: Milka | Foto: Miha First Foto: Miha First

Druge pripombe se vežejo na sicer pregledno vinsko karto, ki pa ne ponuja povsem natančno izbranih vin, še posebej če govorimo o tem, da mora vino slediti vrhunsko izdelanim jedem.

Sicer pa je jasno, da nekaj ni v redu, če iz briške zadružne kleti na Gorenjsko pripeljejo vina iz linije Krasno namesto linij A+ in Bagueri. Največ izbire je sicer iz Vipavske doline, le nekaj je štajerskih, od tujih imajo šampanjec Taittinger, med peninami sta na mestu Bjana in Dveri pax, najdražje vino na karti je Simčičev Duet lex (za 70 evrov), pet najmanj pretresljivih belih in rdečih vin je mogoče dobiti na kozarec.

Hišni gin tonic ob idiličnem razgledu na jezero Jasna | Foto: Miha First Hišni gin tonic ob idiličnem razgledu na jezero Jasna Foto: Miha First

Sicer pa bi si upali trditi, da se pomanjkljivosti vinske karte tudi sami zavedajo in tako v začetku ne ponudijo penečega vina, ampak gin tonic po hišnem receptu - gin Opihr, tonik Fever Tree in kopica eksotičnih začimb, zaradi katere je tudi rahlo rožnato obarvan. Zanimiv in redko osvežilen začetek, brez dvoma.

Tina Pirnat
Trendi Namešali smo najbolj priljubljene gin tonice z Odprte kuhne #video #foto

Gin tonic se je srečal s pozdravom iz kuhinje, na našo nedeljo je bila to domača rikota, zavita v skodelico listnatega testa in osvežena z okisanimi popki čemaža.

Rikota v listnatem testu s popki čemaža | Foto: Miha First Rikota v listnatem testu s popki čemaža Foto: Miha First

Sledil je gazpačo, torej hladna paradižnikova juha, a mojster iz kuhinje je klasično jed povsem spremenil. Postala je izjemna poletna solata s kumarami in češnjevimi paradižniki, medtem ko je bil klasičen, gost gazpačo podlaga. Manj samosvoja, a morda še okusnejša je bila šampinjonova juha, ki so jo opremili s travniškimi cvetovi in zelišči.

Gazpačo, ki je lahko tudi poletna solata. | Foto: Miha First Gazpačo, ki je lahko tudi poletna solata. Foto: Miha First

Šampinjonova juha s travniškimi zelišči | Foto: Miha First Šampinjonova juha s travniškimi zelišči Foto: Miha First

Med različnimi predjedmi smo se odločili poskusiti simpatične gnude, nekakšne velike njoke, polnjene s sirom, ki so jih obdali z na tanke lističe narezanimi svežimi šparglji in popestrili z rmanom. Ta je kot rdeča nit spremljal skoraj vse jedi.

Gnudi s šparglji | Foto: Miha First Gnudi s šparglji Foto: Miha First

Sonce je že tako pripekalo, da nismo bili pri volji za rdeče vino, zato smo po priporočilu natakarja za mesni finale vzeli Izbrano belo iz medanske Belice. No ja. Veliko bolj je navdušila glavna jed, telečji porterhouse stejk, ki ga spremljajo kup pečene zelenjave, zajeten zalogaj gratiniranega krompirja s šparglji in sirom ter vinska omaka. Brez dvoma ena najboljših mesnih glavnih jedi, ki jih trenutno strežejo po naši deželi - je pa tudi cena 30 evrov za porcijo kar konkretna.

Telečji porterhouse s pečeno zelenjavo in gratiniranim krompirjem | Foto: Miha First Telečji porterhouse s pečeno zelenjavo in gratiniranim krompirjem Foto: Miha First

Sladice. Preskočili smo pomarančno torto in brownie ter se tradicionalno razpoloženi odločili za jabolčni zavitek z orehovim sladoledom, smetano s cvetnim prahom in gozdnimi jagodami za podlago. Bolj nenavadna je bila kremšnita v kozarcu, krema je bila bolj tekoča kot pri blejski, v njej so se skrivale jagode, namesto hrustljave plasti na vrhu pa je nastopil piškot.

Jabolčni zavitek ... | Foto: Miha First Jabolčni zavitek ... Foto: Miha First

... in kremšnita v kozarcu | Foto: Miha First ... in kremšnita v kozarcu Foto: Miha First

Povzetek

Izvrstna, domiselna, tu in tam tudi duhovita kuhinja mojstra, ki sledi tako zakonitostim lokalne kot ustvarjalne kuhe. V juhi so rožice, gazpačo je lahko solata, blejska kremšnita je v kozarcu, teletina na kamnu.

Vinska karta je večinoma sestavljena iz cenejših primorskih vin, več je Vipavske doline, manj je Krasa, Brd in Istre. Nekaj je štajerskih vin, in če že ni ocvrtih piščancev in kalamarov, pa je na voljo cviček.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte