Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Agragold

Video: Gal Ancelj

Foto: Uroš Majerle in Jan Lukanović

Natisni članek

velika noč advertorial AGRAGOLD recepti torta šarlota

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 7.00

2 meseca, 3 tedne

Njeno veličanstvo: šarlota z jagodami

Vsebino omogoča Agragold

Video: Gal Ancelj

Foto: Uroš Majerle in Jan Lukanović

AGragold Šarlota

Ko se spomladi začne prebujati narava in nas vedno bolj vleče na prosto, je čas za sladico, ki pooseblja veselje do življenja, zato jo lahko letos ponudimo tudi na velikonočno pogrnjeni mizi. Seveda se je bodo vsi razveselili ob katerikoli priložnosti, a nam se je zdelo, da bi bila prava izbira za letošnjo velikonočno pojedino.

Slastna šarlota, ki je na prvi pogled videti kot razigrana kraljična, je pravzaprav preprosta tortica, ki sicer zahteva malce predpriprave, a je rezultat tako ljubek, da se je vredno potruditi. Šarlota je atraktivna tortica, ki se je drži rahel retro pridih, a ima zelo kraljevsko osebnost. Pravijo ji tudi kraljevska šarlota.

Pod "pokrovom" iz biskvitne rolade se skriva rahla krema, ki nas popolnoma očara s svojo nežno strukturo, naša šarlota pa skriva še presenečenje – narezane sveže jagode, ki poskrbijo za svežino in dodaten okus.

VIDEORECEPT:

Nekaj nasvetov, ki nam pridejo prav pri pripravi šarlote:

1. Izdelava biskvita je na prvi pogled videti otročje lahka. Saj tudi je, če upoštevamo nekaj nasvetov izkušenih mojstric. Vzamemo jajca za peko, ki so bolj rumene barve in malce večja. Nujno jih pustimo čez noč na pultu, da so pri pripravi sobne temperature. Ko jih z električnim mešalnikom stepamo skupaj z jajci, vrtimo metlice vedno v eno in isto smer. Pekač obložimo s papirjem za peko, ki ga čisto narahlo premažemo z oljem, da bomo potem lažje odstranili biskvit s papirja. Pečemo osem minut, mogoče kakšno sekundo več, če imamo pečico, ki drugače dela.

AGragold Šarlota | Foto:

2. Izdelava rulade. Za našo šarloto smo naredili dve ruladi. Biskvit ohladimo kar na pekaču in ga ohlajenega odstranimo s papirja. Če ga nismo preveč spekli, bo lepo prožen in ga bomo z lahkoto odstranili in zavili. Če ga preveč zapečemo, se presuši in ga težko zavijemo, lahko popoka. Marmelado enakomerno namažemo in tesno zavijemo. Režemo z ostrim nožem, še bolje se obnese nož za kruh.

AGragold Šarlota | Foto:

3. Izdelava torte. Ruladice polagamo v s folijo obloženo posodo. V obloženo posodo zlijemo kremo in na vrh spet položimo ruladice. Na koncu moramo vse skupaj dobro potlačiti, da krema prodre v prazna mesta med ruladami. Pokrijemo, obtežimo in damo hladit čez noč, da se vse skupaj lepo strdi in da se okusi povežejo.

Recept

AGragold Šarlota | Foto:

Sestavine za dva biskvita:

8 jajc
24 dag sladkorja AGRAGOLD
20 dag gladke moke
žlička pecilnega praška
jagodna marmelada

 

Krema:

50 dag sira maskarpone
pol litra sladke smetane
4 jedilne žlice sladkorja AGRAGOLD
1 zavojček želatine v prahu
2 jedilni žlici kisle smetane
1 zavojček utrjevalca za smetano
pol kilograma svežih jagod
sladkorni prah AGRAGOLD

Priprava:

BISKVIT: Za biskvit jajca penasto zmešamo s sladkorjem. Mešamo vsaj pet minut, da lepo naraste in dobi bledo rumeno barvo. Dodamo moko in pecilni prašek. Premešamo in vlijemo v dva pekača, obložena s papirjem za peko. Pečemo osem minut na 180 stopinjah Celzija.

Biskvit ohladimo. Namažemo z jagodno marmelado in zvijemo v rulado.

AGragold Šarlota | Foto:

AGragold Šarlota | Foto: KREMA: Za kremo z električnim mešalnikom zmešamo maskarpone in sladkor.

Posebej stepemo smetano in ji dodamo utrjevalec za smetano ter želatino v prahu. Vmešamo še dve žlici kisle smetane. Smetano dodamo maskarponeju in v kremo vmešamo še narezane jagode.

AGragold Šarlota | Foto:

SESTAVLJANJE TORTE: Stekleno skledo obložimo s plastično folijo. Rulado narežemo na tanke rezine in obložimo skledo. Vlijemo jagodno kremo. Na vrh naložimo še eno plast rulade. Pokrijemo s folijo in narahlo potlačimo.

AGragold Šarlota | Foto:

Šarloto ohladimo, lahko kar čez noč. Ko je šarlota dobro ohlajena, jo stresemo iz sklede na krožnik. Lahko jo okrasimo s koščki sadja, smetano in borovnicami. Na koncu za piko na i posujemo še s sladkornim prahom AGRAGOLD.

Posladkajmo si življenje s svojim najljubšim sladkorjem

Sladkor je v preteklosti nosil ime belo zlato, zdaj se imenuje AGRAGOLD.

Agragold | Foto: AGRAGOLD ponuja različne vrste sladkorja, s katerimi je ustvarjanje v kuhinji pravi užitek. Vsi pomembni trenutki v našem življenju so tako ali drugače povezani s sladkorjem. Družinska rojstnodnevna praznovanja, tradicionalni prazniki, obletnice in druga slavja ter povsem vsakdanji trenutki, ko si privoščimo skodelico kave s kocko sladkorja – vsi ti spomini imajo eno skupno točko, in to je sladkor v najrazličnejših oblikah.

  • Beli sladkor AGRAGOLD ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter vam zagotovi popoln uspeh.
  • Sladkor v prahu AGRAGOLD bo zaradi svoje mehke strukture pričaral še slajše trenutke. Drobno mleti kristali sladkorja so lahko topljivi in se odlično mešajo s testom, kremami, glazuro in preostalimi sestavinami pri pripravi različnih sladic. Idealen je za posipanje gotovih tort in peciv.
korenčkova torta
Trendi Velikonočna torta in kruh za še slajši zajtrk #recept
Agragold potica
Trendi Velikonočna kraljica na več načinov
Ne spreglejte