Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2013,
18.32

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mark Knopfler koncert Ljubljana Dire Straits

Četrtek, 2. 5. 2013, 18.32

11 mesecev, 1 teden

Mark Knopfler pred koncertom v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začetek meseca maja si bodo ljubitelji rockerskih ritmov zapomnili po še enem velikem koncertu. V Ljubljano namreč 4. maja prihaja legendarni virtuoz na kitari Mark Knopfler.

Leta 1949 rojeni britanski kitarist, pevec, avtor in celo avtor filmske glasbe Mark Freuder Knopfler v Ljubljani sicer ne bo nastopil prvič, a njegove nastope vsi, ki so jih videli v živo, opisujejo s sami superlativi. Knopfler je bil dolga leta gonilna sila in glavni kitarist skupine Dire Straits v kateri je deloval od začetka, torej od leta 1977, pa do leta 1995, ko se je odločil skupino zapustiti. Knopfler velja za takoimenovanega »freestyle« kitarista, na lestvici najboljših kitaristov na svetu, ki jo je objavila revija Rolling Stone, pa je zasedel 27-to mesto med najboljšimi kitaristi vseh časov.

Knopfler se je rodil v Glasgowu, za glasbo pa ga je navdušil njegov stric Kingsley, ki je igral na klavir in ustno harmoniko. Potem, ko je doštudiral novinarstvo se je zaposlil v Leedsu, kasneje pa se je odločil še za študij angleškega jezika. Prav v Leedsu je posnel tudi svoj prvi demo posnetek za skladbo Summer's comming My Way. V sedemdesetih letih je Knopfler večino svojega časa posvetil svoji tedanji skupini Café Racers.

Leta, ki jih je Knopfler preživel pri Dire Straits so bila zanj uspešna in zelo plodna. S skupino se je razšel leta 1995 po veliki in uspešni turneji, saj naj bi se mu zdelo, da so uspehi preveč pritiskali nanj, tako, da je skupina razpadla dokaj na tiho, Knopfler pa se je posvetil delu in svoji solo karieri. Marca 1996 je tako izdal svoj prvi solo album Golden Heart, med snemanjem pa se je izoblikovala tudi njegova spremljevalna skupina.

Knopfler je postal zelo ploden tudi na področju pisanja glasbe za filme, veliko pa je s svojim igranjem kitare gostoval tudi na albumih drugih izvajalcev. Svoj sedmi album z naslovom Privateering je Knopfler izdal pred pol leta in pričakovati je, da bo tudi v Ljubljani zaigral kar nekaj skladb z novega albuma, ki velja tudi za prvi dvojni album kitarista, na njem pa je 20 skladb.

Mark Knopfler je poseben v masičem. Med drugim je velik ljubitelj starinskih avtomobilov s katerimi celo tekmuje, v njegovi garaži sta celo Maserati 300S in Austin-Healey 100S. Knopfler je sicer levičar, ki pa vseeno igra desničarsko kitaro, njegov način igranja kitare je zelo podoben tistemu, ki se ga uporablja pri klasični kitari, v njegovi zbirki je veliko kitar znamke Fender, ki je po njemu poimenovala celo model ene od svojih kitar.

Ne spreglejte