Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
8.58

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 8.58

8 let, 1 mesec

Beyonce pobrala šest grammyjev, album leta pa Swiftovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Beyonce se je v nedeljo na 52. podelitvi glasbenih nagrad grammy zapisala v zgodovino kot prva ženska, ki ji je na eni podelitvi uspelo osvojiti šest nagrad.

Vendar pa je najbolj prestižno nagrado za album leta odnesla Taylor Swift za svoj šele drugi album v karieri – Fearless. Taylor Swift se je tokrat nagrade veselila brez incidenta, saj se Kanye West na podelitvi ni prikazal, potem ko ji je lani septembra skušal odvzeti nagrado za najboljši video na podelitvi televizije MTV, za kar si je celo od predsednika ZDA Baracka Obame prislužil naziv tepca. West je tokrat dobil grammyja za najboljšo rap pesem Run This Town, skupaj z Jay-Z-jem in Rihanno.

Dvajsetletna Taylor Swift je včeraj zvečer v Los Angelesu postala najmlajša dobitnica nagrade za album leta, pobrala pa je še tri grammyje, med drugim za najboljši country album in še dva grammyja za pesem White Horse. Njen album Fearless je bil lani najbolje prodajan album v vseh kategorijah. Grammyje so sicer podelili v kar 109 kategorijah.

Beyonce je prišla na podelitev z desetimi nominacijami in še pred televizijskim prenosom na CBS jih je osvojila štiri, do konca noči pa šest. Med drugim za pesem leta Single Ladies (Put a Ring On It), ki je postala tudi najboljša R&B pesem leta, prav tako za najboljši sodobni R&B album (I am ... Sasha Fierce), najboljši ženski R&B vokal (Single Ladies) in najboljšo tradicionalno R&B izvedbo za pesem At Last iz filma Cadillac Records.

Nagrado za ploščo leta je dobila skupina Kings of Leon (Use Somebody), katere pevec Caleb Followill je prišel na oder z izjavo, da so vsi skupaj pijani, vendar veselo pijani. Lady GaGa je že pred začetkom prenosa dobila dva grammyja, in sicer za najboljši plesni posnetek (Poker Face) in najboljši elektronski in plesni album (The Fame), kar je bilo tudi vse, razen njenega nastopa na podelitvi skupaj z Eltonom Johnom.

Nagrado za najboljšega novega umetnika je pobrala country skupina Zac Brown Band. Skupina Black Eyed Peas pa je pobrala tri grammyje, med drugim za najboljši pop nastop dueta ali skupine (I Gotta Feeling) in najboljši pop vokalni album (The E.N.D.). Maxwell je od šestih nominacij odnesel grammyja za najboljši moški R&B vokal (Pretty Wings) in najboljši R&B album (BLACKsummer's night).

Bruce Springsteen je pobral nagrado za najboljši solo rock vokalni nastop (Working On A Dream), nagrado za najboljši moški pop vokalni nastop pa je dobil Jason Mraz (Make It Mine). Skupina Green Day je pobrala grammyja za najboljši rock album leta (21st Century Breakdown), Eminem pa je odnesel nagrado za najboljši rap album (Relapse). Med muzikali je slavil West Side Story.

Podelitev nagrad je potekala tudi v znamenju potresa na Haitiju in veliko nastopajočih je nosilo simbolične značke z rdečim križem. Mary J. Blige in Andrea Bocelli sta zapela Bridge Over Troubled Water, ki je namenjena zbiranju denarja za žrtve. Posebna čast je posmrtno doletela Michaela Jacksona, ki je dobil grammyja za življenjsko delo, nagrado pa sta sprejela njegova otroka Prince in Paris.

Na podelitvi grammyjev je prek potomcev oživela še ena legenda. To je Bob Marley, ki do svoje smrti pred 28 leti nikoli ni osvojil te nagrade, dobil pa jo je posmrtno za življenjsko delo leta 2001. Za nagrade so bili nominirani njegovi trije sinovi, slavila pa sta dva. Ziggy Marley je dobil do zdaj že svojega petega grammyja za otroški glasbeni album Family Time, Stephen Marley pa nagrado za najboljši reggae album, kar je do zdaj že njegov sedmi grammy. Za Boba Marleyja se sicer še vedno ne ve, koliko otrok je imel. Uradno menda deset, revija Rolling Stone pa jih je naštela dvanajst z osmimi različnimi ženskami.

Ne spreglejte