Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 11.31

8 let

Čarna noč Slovenskega okteta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Festival Ljubljana se je s svojim občinstvom včeraj poklonil častitljivi 60. obletnici delovanja Slovenskega okteta.

Razprodan koncert je dokazal, da je zborovsko petje pri nas še vedno del naše glasbene scene in da je lahko tudi ta del sodobnega in ne le tradicionalnega etnografskega izvajanja ali interpretiranja. Slovenski oktet je bil in je še vedno s promoviranjem slovenske narodne glasbene diskografije naš kulturni ambasador po svetu in tudi promotor slovenske besede. Še več, Slovenski oktet je v vseh teh letih postal blagovna znamka, ki je preživela šest dolgih in ustvarjalnih umetniških desetletij. Od tenorja do basa in nazaj Osem barv moških glasov, ki se raztezajo od registrov tenorja do basa, je uglašenih in harmonično skladnih ter intonančno zelo točnih. Slovenski oktet ni cenjen le zaradi svoje kakovosti in obujanja slovenskih narodnih skladb. Ves čas svojega delovanja je namreč tako v tujini kot tudi doma predstavljal in promoviral domače skladatelje, ki so zanj ustvarjali aranžmaje ali kakovostno avtorsko glasbo.

Poglobljena interpretacija Gala koncert v dveh delih je v prvem delu občinstvu ponudil interpretacijo narodnih pesmi in dela slovenskih skladateljev, po katerih je oktet tudi najbolj poznan. Vokalni večer se je začel s paradno pesmijo Nocoj pa, oh, nocoj, ki je del oktetovega železnega repertoarja in jo prepevajo že od samega začetka, od leta 1951. Sledile so še druge narodne: Katrca, Zagorski zvonovi, Venci veli, Ribniška in druge v priredbah Voduška, Marolta, Venturinija in drugih. V drugem delu se je program osredotočil na njihovo zadnjo zgoščenko z naslovom Kaktus in prisluhniti je bilo mogoče duhovitim in vseeno iskrenim pesmim.

V drugem delu se je bilo namreč treba strinjati z umetniškim vodjo Jožetom Vidicem, da oktet živi tudi za ta čas in išče stike s sedanjostjo. Program, ki je predstavljal zadnjo zgoščenko, je bil virtuozen, razigran, veder in duhovit, a še vedno iskren ter tehnično in interpretacijsko na umetniški ravni. Na odru se je v drugem delu oktetu s klavirsko spremljavo pridružila še Urška Vidic. Še posebej zanimiva je bila interpretacija Offenbachove poznane teme iz Renskih nimf. Vsa besedila na zgoščenki je prevedel Jože Humer.

Častni pokrovitelj koncerta predsednik države Častni pokrovitelj včerajšnjega večera je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Turk, pridružil pa se mu je tudi Milan Kučan, ki je častno pokroviteljstvo prevzel ob oktetovi 50. obletnici leta 2001. Ansambel Slovenski oktet je občinstvo poklicalo nazaj na oder kar nekajkrat. Slovenski oktet je v včerajšnjem večeru znova dokazal svojo prvinskost in vokalno odličnost v našem prostoru. Komorni vokalni ansambel je med dodatke vključil tudi premierno izvedeno pesem z zgoščenke Kaktus, posvečeno vsem njihovim prijateljem in prijateljstvu.

Ne spreglejte