Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2008,
7.52

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 4. 2008, 7.52

3 leta, 9 mesecev

Pisani balkoni in okna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pisane in bujne balkonske zasaditve niso rezultat slučaja.

Tudi če nam korito, visečo košaro in druge posode zasadijo na vrtnariji, še ne pomeni, da bo sredi poletja vse v brezhibnem stanju.

Nahranimo rastline

Večina balkonskih rastlin zahteva veliko gnojil. Mesec dni po sajenju pričnemo z rednim tedenskim dognojevanjem, poleti pa dognojujemo dvakrat na teden. Prst naj bo zračna, zato jo občasno rahljamo, zalivamo s postano vodo in po potrebi dodajamo železo.

Tekoče gnojilo Če smo ob sajenju rastlinam dodali gnojilo z dolgotrajnim delovanjem, prvič dognojujemo šele dva do tri tedne po sajenju, s polovičnim odmerkom Valentin tekočega gnojila za pelargonije, ki je primerno tudi za ostale cvetoče rastline. Ustrezno razmerje hranil v gnojilu omogoča močno razraščanje korenin, bujno rast in veliko cvetnih nastavkov. Pri osnovnem gnojenju z ostalimi gnojili, rastlinam dognojujemo s celotnim odmerkom tekočega gnojila. Za dognojevanje balkonskih rastlin je primerno tudi Valentin tekoče gnojilo za cvetoče rastline, s katerim gnojimo vse cvetoče sobne, balkonske in ostale okrasne rastline.

Gnojilne palčke

Za gnojenje cvetočih balkonskih rastlin so primerne tudi gnojilne palčke Valentin za balkonske rastline. Palčke delujejo šest tednov. Vsebujejo stalno dostopna hranila, zato hitro in temeljito pospešijo zdravo rast in močno cvetenje rastlin. Visoka vsebnost kalija in fosforja skrbita za bujno in dolgotrajno cvetenje ter krepita odpornost rastlin, zaradi postopnega sproščanja pa ne more priti do pregnojenja. Palčke potisnemo v zemljo med rastlino in robom lončka, pri večjih loncih in koritih pa palčke enakomerno porazdelimo. Za bujno cvetoče balkonske rastline porabimo dve palčki na rastlino.

Okenske in balkonske rastline čaka veliko »pasti« Pomislimo na surfinije, ki so se pred leti znašle skoraj na vsakem balkonu. Te cvetlice so pravzaprav viseče petunije, ki se odlikujejo z bujno rastjo in izredno bogatim cvetenjem. Vendar pa nas sredi poletja lahko namesto pričakovanega razkošja presenetijo usihajoče, malocvetoče rastline z na pol ogolelimi poganjki. Listi, kar jih je še ostalo, so videti bledi. Kdor se odloči za surfinije, mora vedeti, da so te cvetlice zelo zahtevne. V poletnih dneh, ko se že enkrat dobro razrastejo, so venomer žejne. Zalivamo jih vsak dan, v vročem poletju tudi dvakrat dnevno. Rastline, še zlasti tiste, ki rastejo na sončni legi, preverjamo na pojav pršic prelk. Ob njihovem obisku se na spodnji strani listov pojavi pajčevinasta prevleka, listi so izsesani in bledi, poganjki ogolijo. Pogosta je tudi pepelasta plesen, pri kateri se na listih, nato pa tudi na poganjkih, pojavi belkasta moknata prevleka. Tu so še listni zavrtači, ki povzročajo vijugaste rove pod povrhnjico lista, listne uši in koreninska gniloba. Slednja se rada pojavi zaradi pregostega in preobilnega zalivanja. Rastline venejo in propadejo. Koreninska gniloba je precej pogosta na mlajših rastlinah, ki še ne potrebujejo toliko vode.

Ne spreglejte