Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2008,
8.25

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 2. 2008, 8.25

8 let, 4 mesece

Prve iPhonove žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lanskoletna predstavitev iPhona je korenito zaznamovala tehnološki svet.

Izjemno prisrčna in predvsem uporabna napravica pa je v več medijih odnesla naslov najpomembnejšega in najboljšega mobilnega dosežka v preteklem letu.

Uporabniki so za dober produkt, ki poleg tega prinaša še estetski superlativ in neoprejemljivo pripadnost Applovi subkulturi pripravljeni plačati, kar dokazuje več kot 4 milijone prodanih aparatov. iPhone pa ni povzročil revolucije zgolj pri uporabnikih, saj njegovi uspešni prodajni rezultati prinašajo posledice za celotno mobilno in multimedijsko industrijo. Drugače rečeno – med iPhonove žrtve ne štejemo zgolj žepov neštetih uporabnikov. Ta neljubi naziv zna kaj kmalu oprijeti enega izmed treh sicer najuspešnejših proizvajalcev mobilnikov. Medtem ko v tem svetu še vedno kraljuje Nokia, se na drugem oziroma tretjem mestu izmenjujeta Samsung in Motorola. Prav slednja je na mobilnem delu v letu 2007 poslovala slabo, saj je principalu povzročila kar 1,2 milijarde dolarjev izgube. Za Motorolo, ki je v preteklosti uporabnikom ponudila več sila uspešnih modelov (ne pozabimo na neverjetno prodajani RAZR), se je iPhone pojavil v najslabšem trenutku.

V preteklem letu je Motorolin tržni delež v mobilnem svetu upadel na dobrih 12 odstotkov, prehitel jo je Samsung, katerega modeli so vse številčnejši in hkrati privlačnejši (in zato tudi bolje sprejeti pri uporabnikih). Na Motorolin mobilni zaton kaže primerjava števila prodanih aparatov v zadnjem četrtletju 2007 – v tem obdobju je ta uspešno iztržila 40,9 milijonov aparatov, Nokia pa kar 133,5 milijona. V nedavni Motorolini izjavi za javnost je bilo zapisano, da v podjetju razmišljajo o strukturnih in strateških spremembah poslovanja. Kot eno možnih poti za oživitev mobilnega dela vidijo njegovo ločitev od matičnega podjetja.

Prodaja mobilnega proizvajalca s takšno izgubo spominja na misijo nemogoče, saj si je težko predstavljati komu bi (ob nakupu) uspelo zgodbo obrniti v pozitivno smer. Poleg iPhona bo na trg namreč kmalu prišlo nekaj na prvi pogled resnih tekmecev (nuviphone, aparati z Googlovim Androidom...), samo temu pa je v prvih nekaj mesecih uspelo osvojiti skoraj 20% trga pametnih telefonov (smartphone) – to je za tako zgoščen trg prav neverjetno. Hkrati odprodaja mobilnega segmetna – najresnejši kandidat za odkup Motorolinega je Samsung – močno spominja na kombinacijo BenQ-Siemens, ki se je neslavno končala leta 2006.

Ne spreglejte