Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2021,
17.20

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Natisni članek

Rogla svetovno prvenstvo 2021 Rok Marguč

Četrtek, 25. 2. 2021, 17.20

3 leta, 3 mesece

Pred svetovnim prvenstvom na Rogli

Za vrhunec kariere strl prav odpor trenerja Ester Ledecke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Rok Marguč | Rok Marguč je leta 2013 v kanadskem Stonehamu postal svetovni prvak v paralelnem slalomu, kar je največji uspeh njegove kariere. V svoji zbirki ima še tri medalje s svetovnih prvenstev.  | Foto Guliverimage/Getty Images

Rok Marguč je leta 2013 v kanadskem Stonehamu postal svetovni prvak v paralelnem slalomu, kar je največji uspeh njegove kariere. V svoji zbirki ima še tri medalje s svetovnih prvenstev.

Foto: Guliverimage/Getty Images

34-letni deskar Rok Marguč ima doma že štiri medalje s svetovnih prvenstev, tudi zlato iz Stonehama leta 2013, a bi bil vse štiri pripravljen zamenjati za zlato na domači Rogli. Ta bo svetovno prvenstvo v alpskem deskanju gostila 1. in 2. marca.

Za izkušenega Roka Marguča bo to že osmo svetovno prvenstvo. Kar s treh se je vrnil s "snežinko" (na SP pod okriljem FIS podeljujejo medalje v obliki snežink), iz španske La Moline 2011 celo z dvema.

Naslov svetovnega prvaka v paralelnem slalomu je osvojil 27. januarja 2013 v kanadskem Stonehamu. V finalu je zlomil Justina Reiterja, zdajšnjega trenerja Ester Ledecke, ki bo prav tako nastopila  na Rogli.

V finalu je ugnal Američana Justina Reiterja, zdajšnjega trenerja Ester Ledecke, ki bo prav tako tekmovala na Rogli. Bron je osvojil Italijan Roland Fischnaller. | Foto: Guliverimage/Getty Images V finalu je ugnal Američana Justina Reiterja, zdajšnjega trenerja Ester Ledecke, ki bo prav tako tekmovala na Rogli. Bron je osvojil Italijan Roland Fischnaller. Foto: Guliverimage/Getty Images

V Avstriji je potrdil dobre občutke

Marguču v letošnji sezoni kljub dobrim občutkom v pripravljalni fazi na tekmah še ni uspelo prikazati najboljših voženj (letos še ni deskal v izločilnih bojih najboljše šestnajsterice), si je pa prejšnji konec tedna na močnem odprtem prvenstvu Avstrije s 5. in 7. mestom znova povrnil nekaj tekmovalne samozavesti.

Rogla
Sportal Na vrhunec sezone z visokimi cilji: zanima nas le zmaga

"Zelo sem bil zadovoljen z razvojem dogodkov, predvsem s kvalifikacijami, pa tudi na sami tekmi sem dokazal, da sem še vedno povsem konkurenčen. Nisem sicer stal na zmagovalnem odru, kar sem si želel, bo pa mogoče priložnost tukaj na Rogli," je bil optimistično razpoložen na zadnjem treningu na progi Jasa na Rogli, ki bo zaradi pravil FIS do prvenstva zaprta.

Marguč je v ponedeljek treniral na Rogli.  | Foto: Ana Kovač Marguč je v ponedeljek treniral na Rogli. Foto: Ana Kovač

Na Rogli bo Marguč imel kar tri priložnosti. 1. in 2. marca ga čakata paralelni veleslalom in slalom za svetovno prvenstvo, 6. marca bo na sporedu še paralelni veleslalom za svetovni pokal.

Program svetovnega prvenstva na Rogli:

Ponedeljek, 1. 3. 2021
Paralelni veleslalom
10.00: Kvalifikacije
14.00: Finale

Torek, 2. 3. 2021
Paralelni slalom
10.30: Kvalifikacije
14.45: Finale

"Kot bi imel malo manjša pljuča kot sicer"

Tudi Marguč je bil med glavnino slovenske deskarske ekipe, ki se je januarja okužila z novim koronavirusom. Mu je to pobralo veliko moči? "Odvisno. Na tekmi v Avstriji je bilo prvi dan vse v redu, na drugi tekmi v Avstriji pa sem kar konkretno občutil posledice koronavirusa. Občutek sem imel, kot bi imel malo manjša pljuča kot sicer, a je šlo, ker je slalom nekoliko krajši. Ta teden se bom skušal kondicijsko še malce okrepiti, šel bom na tekaške smuči in mislim, da ne bo težav."

So po prebolelem covid-19 opravili posebne preiskave, ki bi pokazale, ali je okužba pustila globlje posledice? "Ne, niti ni časa, če sem iskren, vsaj v tej fazi ne. Edino žal mi je, da bolezni nisem prebolel že poleti, sredi sezone to ni najbolj prijetno."

Rok Marguč Rogla | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Svetovno prvenstvo na Rogli kot nagrada za pretekle uspehe

Utrujenost gor ali dol, prihodnji ponedeljek in torek bo Marguč vse to odmislil in štartal v lov za svoj najboljši rezultat sezone.

Razmišlja celo o medalji? "Kaj naj rečem, mislim, da si vsi, ki bomo tukaj tekmovali, želimo medalje, si pa sam tega bremena ne nalagam. Svetovno prvenstvo na Rogli dojemam predvsem kot neko nagrado za vse medalje, ki smo jih osvojili slovenski deskarji. Prvenstvo je tudi enkratna priložnost za Roglo, ki bo zavoljo prvenstva in tekme za svetovni pokal deset dni imela polne hotelske kapacitete, in mislim, da si prvenstvo vsekakor zasluži.

Rogla Žan Košir
Sportal Žan Košir: Z medaljo se najlažje pozabi na vse, kar se dogaja v ozadju

Organizatorji so izkoristili edinstveno priložnost, saj je zaradi razmer prvenstvo razdeljeno na več lokacij. Če bi prirejali prvenstvo v celoti, skupaj s smučanjem in deskanjem prostega sloga, Slovenija zagotovo ne bi prišla v izbor."

Rok Marguč | Foto: Sabina Schoffmann Foto: Sabina Schoffmann

Vztrajal bo najmanj do Pekinga

Naslednje veliko tekmovanje bodo za deskarje prav gotovo olimpijske igre v Pekingu prihodnje leto in Marguč računa, da bo takrat še vedno aktiven. Kaj pa leta 2026, ko bo olimpijske igre gostila Cortina? "Kaj pa vem, štiri leta se hitro obrnejo, poleg tega leta v deskanju ne igrajo tako velike vloge. Fischnaller je pri 40 letih še zelo konkurenčen. In če se vrnem v Cortino, je tam na olimpijskih igrah leta 1956 tekmovala že sestrična moje babice Amalija. Nastopila je v teku na smučeh in legenda pravi, da so bile temperature 20 stopinj pod ničlo in da je tekla brez rokavic."

Preberite še:

Ester Ledcka
Sportal Super novica s štartnega seznama
Sebastjan Weber
Sportal Celjan številnih talentov v slovenski deskarski karavani
Sportal Rogla bo čez natanko teden dni središče športnega dogajanja

 

 

Ne spreglejte