Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
19.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 19.44

8 let

Sezono svetovnega pokala odpirajo biatlonke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Biatlonska karavana se je zbrala v Östersundu, prizorišču prve tekme nove sezone svetovnega pokala. Organizatorji so proge prekrili s 30 cm debelo snežno odejo, narava pa jim pri tem ni pomagala.

Ob prihodu slovenske ekipe na prizorišče svetovnega prvenstva leta 2008, je bila okolica povsem zelena, sedaj pa je zapadlo tudi nekaj centimetrov snega.

Prva bodo na tekmovališču nastopila dekleta, ki jih v sredo ob 17:10 pod žarometi čaka posamična tekma na 15 km. Po uradnem treningu je svoja občutja pred otvoritvenim dejanjem olimpijske sezone strnil trener ženske ekipe Tomaš Kos: "Vse poteka normalno. Nimamo nobenih težav, vsi smo zdravi. Tudi na današnjem treningu je bilo dobro, tako da smo pripravljeni na prvo tekmo. Zadnje dni nismo delali nič posebnega, nekoliko smo imeli poudarka le na streljanju. Izvedli smo dva nekoliko hitrejša treninga, Tadeja Brankovič – Likozar pa se je udeležila IBU pokala v Idreju."

Na prvi posamični tekmi je velikega pomena streljanje. Tako si Tomaž Kos želi, da vsaka izmed njegovih varovank vsaj na eni preizkušnji pride do točk svetovnega pokala, boljšega rezultata pa bo seveda še bolj vesel. Na tekmi bodo nastopile Andreja Mali, Dijana Ravnikar in Teja Gregorin, medtem ko bo Tadeja Brankovič – Likozar zaradi dokaj naporne preizkušnje izpustila posamično tekmo, se bo pa preostalim pridružila na sobotnem sprintu in nedeljski štafeti.

V četrtek jim bodo sledili še fantje, ki bodo imeli 5 km daljšo preizkušnjo. V soboto so imeli interno primerjalno tekmo z osmimi reprezentancami, kjer je bilo veliko dobrih tekmovalcev "Peter Dokl je ustrelil ničlo in konkurenco ugnal za minuto in pol. Tudi tekaško je bil zelo konkurenčen. Morda je on glavni adut za prve tekme, saj je najzanesljivejši strelec. Nastopili so tudi ostali Vasja Rupnik, Janez Marič, ki so tekli zelo hitro, pred njimi je bil zgolj Šved Brink, ki ima medalje iz preteklih tekaških svetovnih prvenstev. Na zaključnih pripravah so bili pri posameznih tekmovalcih različni poudarki. Pogoji za trening so bili zelo dobri. Na progi je snega dovolj, sicer se sem ter tja najde kakšen kamen," je dejal glavni moški trener Uroš Velepec.

Z zmago Klemna Bauerja na tekmi pokala IBU v Idreju so dobili potrditev dobrega dela v pripravljalnem obdobju. "Dobro pripravljenost so pokazali že testi in razne kontrolne tekme. Mednarodna potrditev pa pomeni nekoliko več tudi ostali ekipi, ker vedo, da lahko tečejo enako hitro. Na prvi tekmi bodo praktično vsi zelo 'nabrušeni', tudi tisti slabši tekmovalci iz manjših reprezentanc. Želimo si boljšega starta v sezono kot preteklo leto. Lani smo se ves čas otepali poškodb in bolezni. Od vsakega tekmovalca pričakujem, da se bo na posamičnih tekmah vsaj enkrat uvrstil med dobitnike točk," je pogovor zaključil Velepec, ki ga je čakal še trening z žensko ekipo, kjer pod njegovim budnim očesom trenira Teja Gregorin.

Dobro razpoložen je tudi Klemen Bauer, kateremu je zmaga na IBU pokalu dala dodatnega zagona in motivacije. "Zmaga v Idreju mi je dala dodatne motivacije. Razmere mi tam niso bile najbolj pisane na kožo, saj je bilo mehko. Vendar se ne oziram na to, vedno dam od sebe maksimum. V vseh pogojih se poskušam prilagoditi. Bilo je vse regularno. Z obema uvrstitvama sem zadovoljen, to je dodatna spodbuda ter dokaz, da sem dobro delal preko poletja. Priprave v Östersundu so potekale rutinirano. Ker sem imel v soboto in nedeljo tekmo, sem se zadnja dva dni raztekal. Jutri bo že prisoten predtekmovalni dražljaj, kot pravimo. Opravil bom nekaj hitrejšega treninga. Želim si ponoviti strelski nastop iz Idreja ter nastopiti čim bolj sproščeno. Uvrstitev vsaj okoli 20. mesta bi pomenila neobremenjeno nadaljevanje sezone. Vseeno mi je ali je tekma pod žarometi ali ne," je pred četrtkovo posamično tekmo na 20 km optimističen Bauer.

Slovenske barve bodo vse tri dni zastopali Bauer, Peter Dokl, Vasja Rupnik in Janez Marič.

Ne spreglejte