Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
16.08

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

37

Natisni članek

sankcije skoki šport Ukrajina Rusija vojna no ad

Torek, 1. 3. 2022, 16.08

2 leti, 2 meseca

Rdeča luč za Ruse in Beloruse na vseh tekmah Mednarodne smučarske zveze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

37

Smčarski skoki splošna | Foto Maša Kraljič/Sportida

Foto: Maša Kraljič/Sportida

Zaradi ruske invazije na Ukrajino se posledice čutijo tudi v športu. Agresijo Rusije skušajo sankcionirati na številnih področjih in nič drugače ni na športnem. V smučarskih skokih so že odpovedali tekme na ruskih prizoriščih, zdaj bi rade nekatere države prepovedale nastop ruskim skakalcem in skakalkam na njihovih tleh. Za ta korak so se kljub sprva drugačnim priporočilom Mednarodne smučarske zveze (FIS) odločili na Norveškem. Rusom in Belorusom so prižgali rdečo luč za nastop na turneji RAW Air in svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu. Glede njihovih nastopov konec marca na Letalnici bratov Gorišek v Planici se v Sloveniji še niso pogovarjali in bodo upoštevali smernice FIS. Danes popoldne pa so tudi iz FIS sporočili, da so ruskim in beloruskim športnikom dokončno prižgali rdečo luč.

Ruska reprezentanca
Sportal Še en udarec za ruske športnike, ki zapuščajo Norveško

Norveška smučarska zveza je v torek Mednarodni smučarski zvezi (FIS) sporočila, da bodo prihajajoči tekmi svetovnega pokala v sklopu turneje RAW Air in svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Vikersundu potekali brez ruskih in beloruskih atletov, ne glede na priporočila FIS.

To so na Norveškem želeli narediti že ob koncu preteklega tedna, vendar se pri FIS niso odločili za tovrsten ukrep v zvezi z vojno v Ukrajini.

"Stališče FIS v povezavi z ruskimi športniki in njihovimi nastopi na tekmah je jasno. Da bi zagotovili pošteno igro, lokalni organizatorji ne bi smeli izključiti športnikov na osnovi spola, nacionalnosti ali spolne usmerjenosti," je bil takratni odgovor FIS. Njihovo razmišljanje je naletelo na številne kritike. Oglasil se je tudi lanski junak svetovnega pokala Halvor Egner Granerud: "Kako je lahko pošteno, da morajo ukrajinski olimpijski športniki ostati doma, da branijo svojo državo? Raje se zamislite, da šport ni politika."

"Upali smo, da se bo FIS odločila enako v imenu vseh smučarskih narodov, zdaj pa Norveška smučarska zveza ne more več čakati. Zato smo se odločili, da obvestimo FIS, da ruski in beloruski atleti ne bodo smeli nastopiti na prihajajočem tekmovanju na Norveškem," je dejal predsednik norveške zveze Erik Roste.

FIS zaostrila svoje stališče

Mednarodna smučarska zveza (Fis) pa je popoldne sporočila, do tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino do konca sezone 2021/22 ne bodo smeli sodelovati na nobenem tekmovanju pod njenim okriljem.

Fis je v sporočilu za javnost zapisal, da je izvršni odbor upošteval mnenje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je vsem športnim zvezam v ponedeljek priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov in športnic na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem, poroča STA.

"Izvršni odbor Fis je za zagotovitev varnosti vseh tekmovalcev in tekmovalk danes soglasno odločil, da tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije do konca sezone ne bodo smeli tekmovati na nobenem tekmovanju pod okriljem Fis," so sporočili iz pisarne v švicarskem Oberhofnu.

To pomeni, da tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije do konca sezone ne bodo smeli nastopiti na nobeni tekmi v alpskem smučanju, smučarskih skokih in tekih, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga in telemarku.

Izvršni odbor Fis je pri tem izrazil željo po čim hitrejšem koncu vojne v Ukrajini.

Anže Lanišek
Sportal Vrnitev najboljšega Slovenca v svetovnem pokalu

Bodo rdečo luč prižgali tudi na nordijskem mladinskem svetovnem prvenstvu? V Sloveniji o tej temi še ne razpravljajo.

Z današnjimi trening skoki pa se v Zakopanah na Poljskem začenja mladinsko nordijsko svetovno prvenstvo, na katerem ima Slovenija prav tako svoje predstavnike in visoke apetite. A pred začetkom tekme skoki še niso v ospredju, saj se veliko govori o nastopanju ruskih športnikov. Poljski minister Kamil Bortniczuk je v javnost poslal jasno sporočilo, da bo odpovedal prvenstvo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS), če bodo odgovorni na FIS Rusom dovolili nastop.

Bo Slovenija prav tako sprejela ukrepe ter Rusom in Belorusom prepovedala nastopiti na zaključku svetovnega pokala v Planici? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bo Slovenija prav tako sprejela ukrepe ter Rusom in Belorusom prepovedala nastopiti na zaključku svetovnega pokala v Planici? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prav Poljska je tista država, ki je za zdaj sprejela največ beguncev iz Ukrajine, ki so pobegnili vojni v njihovi državi.

V pogovoru za sport.onet.pl je Bortniczuk jasno dejal, kaj zahtevajo od FIS: "Poslali smo pismo, da v Zakopanah, kjer bo prvenstvo, Rusi ne bodo nastopili." Neposreden je tudi generalni sekretar poljske smučarske zveze Jan Winkiel: "Zelo aktivno lobiramo za izključitev Rusov z vseh tekmovanj na mednarodni ravni v vseh disciplinah pod okriljem FIS."

Ob koncu sezone za moške bo Planica na Letalnici bratov Gorišek gostila najboljše skakalce, organizator tekem v dolini pod Poncami pa je sporočil, da se glede nastopov ruskih skakalcev še ni pogovarjal in bo upošteval navodila FIS.

Jevgenij Rilov Rusija
Sportal Ruski in beloruski plavalci lahko nastopajo, a ...
Ne spreglejte