Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
1. 2. 2019,
13.39

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

4

Natisni članek

Zlata lisica Maribor Ilka Štuhec Ilka Štuhec Meta Hrovat Tina Robnik Neja Dvornik Ana Bucik Desire Ajlec Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Petek, 1. 2. 2019, 13.39

5 let, 3 mesece

Maribor, veleslalom (ženske)

Vrhunec rivalstva: pod Pohorjem kar dve zmagovalki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

4

Zlata lisica 2019 veleslalom Petra Vlhova, Mikaela Shiffrin, Ragnhild Mowinckel | Američanka Mikaela Shiffrin in Slovakinja Petra Vlhova sta zmagovalki današnje veleslalomske preizkušnje v Mariboru. Tretje mesto je osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel. | Foto Vid Ponikvar

Američanka Mikaela Shiffrin in Slovakinja Petra Vlhova sta zmagovalki današnje veleslalomske preizkušnje v Mariboru. Tretje mesto je osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel.

Foto: Vid Ponikvar

Veleslalomski del 55. Zlate lisice je v Mariboru postregel z delitvijo zmage med Mikaelo Shiffrin in Petro Vlhovo, za dobro voljo domačih navijačev pa sta kljub dežju poskrbeli Meta Hrovat na osmem in Ilka Štuhec na 20. mestu.

Petra Vlhova ali Mikaela Shiffrin? V tehničnih disciplinah ključno vprašanje sezone. Od letos ne le v slalomu. Tokrat deževni Maribor ni ponudil enoznačnega odgovora. 2.31,31 je namreč skupni čas, ki se je ustavil tako pri Američanki kot pri Slovakinji. Prva si je sicer na prvi progi priborila lepo prednost, a ji je Vlhova, ki je imela ob progi glasno navijaško podporo, z vrhunsko drugo predstavo vrgla rokavico. Tudi Shiffrinova je nato našla udaren ritem, a je nato malce "zaspala" pri pospeševanju na ciljni prelomnici, tako da se je njena prednost stopila. V cilju je vseeno videla zeleno barvo, ki pa je osrečila tudi Vlhovo.

Kot bi zmagala doma

"Zavedala sem se napak na prvi progi, zato sem v drugo bolj tvegala. Z izjemo napake v spodnjem delu mi je uspela popolna predstava. Zdaj si napake seveda ne očitam, saj sem stopila na najvišjo stopničko. Za nameček še pred številnimi slovaškimi navijači. Kot bi zmagala doma," je bila po svoji osmi zmagi v karieri, drugi v veleslalomu, zadovoljna Vlhova. "Lepo je, da nastopamo v športu, kjer sta lahko zmagovalki dve. Pogosto gledam tenis in bi obema privoščila zmago. Pa ne gre. Nekdo bo razočaran. Podobno je večinoma tudi pri smučanju. Tokrat ne," pa so bile besede Shiffrinove, pri kateri pa se je štetje zmag zdaj že dvignilo na 55.

Meta Hrovat je z osmim mestom najboljša Slovenka na šestem ženskem veleslalomu te zime. | Foto: Vid Ponikvar Meta Hrovat je z osmim mestom najboljša Slovenka na šestem ženskem veleslalomu te zime. Foto: Vid Ponikvar

Meta Hrovat do tretjega rezultata kariere

Na odlično pripravljeni progi, ki je kljub otoplitvi in dežju zdržala vse tekmovalke in nudila odličen oder za vrhunske smučarske predstave, je za slovensko zadovoljstvo poskrbela predvsem Meta Hrovat. Na še drugi zaporedni veleslalomski tekmi svetovnega pokala je pristala med deseterico. Tokrat na osmem mestu z zaostankom 2,39 za zmagovalkama. Višje je bila v svoji karieri le dvakrat, predvsem pa ima tokratni dosežek dodatno težo zaradi dejstva, ki ji ravninske in tehnično manj zahtevne proge praviloma ne ležijo. Zato je s tokratnima predstavama dokazala, da se razvija v smučarko, ki je lahko nevarna tudi na terenih, ki ji niso pisani na kožo.  

Sportal "Kakšen špricar že spijemo, sicer pa sem alkohol prepovedal"

Zadovoljna z rezultatom, s smučanjem ne

"Z mariborsko progo se še vedno nisva povsem spoprijateljili. Do danes sem dvakrat odstopila. Niti zadnje strmine nisem dočakala. Zato sem že po prvi vožnji čutila olajšanje. V drugo sem poskušala še nekaj dodati. Z rezultatom sem zadovoljna, saj sem realna in vem, da v tej disciplini postopoma napredujem. To je rezultatska raven, ki mi trenutno pripada. Nisem pa zadovoljna z vožnjo. Nekaj časa so me stale predvsem neumne odločitve pri linijah. Storila sem tudi nekaj tehničnih napak. Nisem še tako suverena kot na treningih," je prvo polovico Zlate lisice komentirala Hrovatova, ki bo močan slovenski adut tudi v soboto.

Ilka Štuhec se je veselila točk svetovnega pokala, ob tem pa pred svetovnim prvenstvom v Areju dobila potrditev dobre pripravljenosti. | Foto: Vid Ponikvar Ilka Štuhec se je veselila točk svetovnega pokala, ob tem pa pred svetovnim prvenstvom v Areju dobila potrditev dobre pripravljenosti. Foto: Vid Ponikvar

Štuhčeva z lepo domačo popotnico v Aare

Šele petič v karieri, od tega drugič v Mariboru, pa je do veleslalomskih točk svetovnega pokala prišla Ilka Štuhec, ki na ta način ni le nastopila kot domača zvezdnica, temveč je tudi konkurenčno tekmovala. Po prvi vožnji si je očitala nekaj napak, predvsem zdrsov, a se je na 26. mestu vseeno uvrstila v drugo vožnjo. V njej je predvsem v spodnjem delu pritisnila na plin in celo s šestim časom pridobila šest mest. "Nisem imela izrazitih rezultatskih pričakovanj. Želela sem le dobro smučati. V drugo mi je to uspelo, v prvo malce manj. Na določenih delih bi se sicer dalo še kaj pridobiti, a sem v celoti lahko s prikazanim zadovoljna," je po 20. mestu pod domačim hribom dejala Štuhčeva, ki se jutri odpravlja na pot proti Aareju, kjer se bo s ponedeljkovim treningom smuka začelo svetovno prvenstvo.

Tina Robnik znova na tekmi svetovnega pokala. | Foto: Vid Ponikvar Tina Robnik znova na tekmi svetovnega pokala. Foto: Vid Ponikvar

Vrnitev Tine Robnik

Za kar četverico Slovenk pa se je prvo dejanje 55. Zlate lisice končalo že v dopoldanskem delu. Desiree Ajlec, Ana Bucik, Neja Dvornik in Tina Robnik so bile namreč prepočasne za finale. Izkupiček si je med navedenimi še najmanj gnala k srcu Robnikova, ki je bila vesela dejstva, da je po marčevski poškodbi kolena prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala. "Ni mi žal, da sem se odločila za nastop. Nad dosežkom pa nisem razočarana, saj vem, da v nogah nimam zadostne količine treninga. Zgornji del mi je še uspel, v spodnjem pa ni bilo pravega zaupanja," je dejala Lučanka, ki bo v nedeljskem slalomu le gledalka, slovenske barve pa bodo branile Maruša Ferk, Andreja Slokar, Klara Livk, Hrovatova, Bucikova in Dvornikova.

.

Maribor, veleslalom:

 

Preberite še:

trio 1994
Sportal V morju slovaških zastav spomin na slovensko zgodovino #video
Slovenke na Zlati lisici
Sportal Generalka je zapečatila slovensko postavo
Sportal Je normalno, da vsak teden odpeljejo vsaj enega smučarja?
Tina Robnik
Sportal 329 dni po poškodbi znova v štartni hišici
Padec ski
Sportal Kruto soočenje s kruto smučarsko realnostjo
Ilka Štuhec
Sportal Sonce je obsijalo tudi Ilko Štuhec
Ne spreglejte