Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
1. 12. 2017,
20.47

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

superveleslalom Vincent Kriechmayr Klemen Kosi Boštjan Kline Tilen Debelak Martin Čater Beaver Creek

Petek, 1. 12. 2017, 20.47

6 let, 5 mesecev

Beaver Creek, superveleslalom, moški

Kriechmayr in Čater deležna sončnega žarka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Avstrijec Vincent Kriechmayr se je na superveleslalomu v Beaver Creeku veselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Od Slovencev do točk znova le Martin Čater (15. mesto) in Boštjan Kline (29.).

Vincent Kriechmay je zmagovalec četrte moške tekme v sezoni 2017/18. | Foto: Sportida Vincent Kriechmay je zmagovalec četrte moške tekme v sezoni 2017/18. Foto: Sportida

Potem ko je trikrat stal na odru za zmagovalce, je 26-letni Avstrijec Vincent Kriechmayr v svojem 86. nastopu v svetovnem pokalu, na superveleslalomski preizkušnji na sloviti progi Ptice roparice v Beaver Creeku, prišel do prve zmage. Pri tem je imel tudi malce sreče. Nastopil je namreč s štartno številko tri, ko se je skozi oblake prebilo kar nekaj sončnih žarkov. Tako je lažje videl številne grbine na vselej zahtevnem koloradskem terenu. Kljub drobni napaki v zgornjem delu je nastopil zelo potrpežljivo in na koncu letvico postavil previsoko za vse tekmece.

"Vedel sem, da sem hiter. Želel sem storiti tudi korak naprej. Vesel sem, da se je to zgodilo na tej težki progi. Priznam, lepo je bilo čakati v cilju in gledati, kako tekmeci drug za drugim zaostajajo," je po tekmi priznal Avstrijec, ki je za 23 stotink sekunde prehitel Norvežana Kjetila Jansruda, sicer zmagovalca prvega superveleslaloma v Lake Louisu, še za desetinko pa svojega izkušenega rojaka Hannesa Reichelta.

Martin Čater potrjuje trenerjeve besede o sezoni preboja. | Foto: Sportida Martin Čater potrjuje trenerjeve besede o sezoni preboja. Foto: Sportida

Sonce tudi za Martina Čatra

Vlogo najboljšega Slovenca pa je tokrat odigral Martin Čater, ki je z zaostankom 1,29 pristal na 15. mestu in tako še na tretji zaporedni tekmi sezone prišel do točk. Zanj je to po letošnjem šestem mestu v Kvitfjellu in devetem v Wengnu (kombinacija) tretji najboljši rezultat v karieri. Do njega je prišel tudi ob pomežiku narave. Prav pri njegovi štartni številki (22) je namreč sonce znova bolj odločno pokukalo izza oblakov.

"Generalno sem kar zadovoljen. Z rezultatom sem zadovoljen, z vožnjo pa tudi, a delno. V zgornjem delu bi lahko odsmučal bolje. Boril sem se maksimalno, kar se tiče pa tehničnega dela in kakšne linije, pa na vrhu ni bilo vse optimalno. Cilj je bil, da se že na začetku sezone uvrščam med dobitnike točk. Si pa v nadalje to vsekakor želim stopnjevati. Kakor kaže, gre tako in upam, da bo šlo tako tudi naprej. Načrt je, da se skoncentriram na štart in na svojo vožnjo. Najbolje je, če čim manj razmišljam, o vsemu ostalemu, o okolju, rezultatu. Takrat ponavadi smučam najbolje. To je tisti načrt, če bo dobra vožnja bo tudi rezultat dober," je iz Beaver Creeka sporočil Čater.

Še njegov rojak Boštjan Kline, ki je nastopil vsega nekaj minut pred njim, je imel slabše vidljivostne razmere. Na 1.830 metrov dolgi progi si sicer ni privoščil večjih napak, a po drugi strani na odločilnih delih ni našel presežka, tako da je na koncu pristal na 29. mestu. To je sicer njegov drugi najboljši rezultat na tem terenu, a je seveda pričakoval več.

Boštjan Kline: tudi po treh tekmah brez rezultata, ki bi ga navdušil.  | Foto: Sportida Boštjan Kline: tudi po treh tekmah brez rezultata, ki bi ga navdušil. Foto: Sportida

"Martin ima še veliko prostora za napredek. Trenutno je to dosežek za stisk roke. Pričakujem pa od njega več. Sposoben je narediti pravi rezultat. Ko bo to začutil in ko bo izkoristil priložnost, zna biti še boljši. Boštjan je zdaj v fazi, kjer ima v izhodišču dobro smučanje, je pa premalo napadalen oziroma tekmovalen. Navajeni smo bili, da je na tekmi vedno najbolje smučal, zdaj pa je v položaju, ko misli, da bo vse naredil optimalno in da bo v redu, pogrešam pa nekaj tistega prikritega ubijalskega nagona, ki ga je imel v preteklih sezonah. A verjamem, da bo to prišlo slej ko prej. Vendarle je komaj prvi december. Za Boštjana nisem v skrbeh,'' je po tekmi dejal Peter Pen, glavni trener ekipe za hitri disciplini.

V soboto peterica

Štajerca sta bila tudi tokrat edina Slovenca s točkami. Klemen Kosi je po neprepričljivem začetku, ki ni obetal preboja med trideseterico, na sredini proge storil napako in odstopil. Bolj spodbudno je nastopil Tilen Debelak, ki je bil na več odsekih hiter, na koncu pa je v spodnjem delu izgubil nekaj dragocenih desetink in z zaostankom 2,53 ostal brez točk.

Nova priložnost pa omenjeno četverico čaka že v soboto, ko bo v Beaver Creeku na sporedu eden od najbolj zahtevnih in spektakularnih smukov v svetovnem pokalu. Poleg omenjenih tekmovalcev se ga bo udeležil še Miha Hrobat.

Izidi

1. Vincent Kriechmayr (Avt)       1:09,71

 2. Kjetil Jansrud (Nor)           1:09,94 +0,23

 3. Hannes Reichelt (Avt)          1:10,04 +0,33

 4. Adrien Theaux (Fra)            1:10,15 +0,44

 5. Alexis Pinturault (Fra)        1:10,24 +0,53

 6. Aksel Lund Svindal (Nor)       1:10,31 +0,60

  . Matthias Mayer (Avt)           1:10,31 +0,60

 8. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  1:10,38 +0,67

 9. Andreas Sander (Nem)           1:10,50 +0,79

10. Dominik Paris (Ita)            1:10,54 +0,83

  . Thomas Dressen (Nem)           1:10,54 +0,83

...

15. Martin Čater (Slo)             1:11,00 +1,29

29. Boštjan Kline (Slo)            1:11,69 +1,98

- odstopil: Klemen Kosi (Slo)

- ni se uvrstil v trideseterico: Tilen Debelak (Slo)
 


Skupno (4/37):

 1. Kjetil Jansrud (Nor)          225

 2. Vincent Kriechmayr (Avt)      158

 3. Aksel Lund Svindal (Nor)      145

 4. Hannes Reichelt (Avt)         132

 5. Beat Feuz (Švi)               128

 6. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 122

 7. Matthias Mayer (Avt)          120

 8. Max Franz (Avt)               116

 9. Adrien Theaux (Fra)           102

10. Felix Neureuther (Nem)        100

...

28. Martin Čater (Slo)             30

34. Boštjan Kline (Slo)            20


Superveleslalom (2):

 1. Kjetil Jansrud (Nor)          180

 2. Vincent Kriechmayr (Avt)      129

 3. Hannes Reichelt (Avt)         120

 4. Max Franz (Avt)                92

 5. Aksel Lund Svindal (Nor)       85

 6. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  82

 7. Adrien Theaux (Fra)            66

 8. Dominik Paris (Ita)            62

 9. Christof Innerhofer (Ita)      60

10. Peter Fill (Ita)               47

...

19. Martin Čater (Slo)             24
25. Boštjan Kline (Slo)            14

Ne spreglejte