Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zlata lisica Andrea Massi Tina Maze

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 11.33

8 let

Andrea Massi med tujimi snubci in višjimi slovenskimi pričakovanji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Andrea Massi, dolgoletni vodja spremljevalne ekipe Tine Maze, je s slovenskimi smukači odpotoval v Južno Korejo, ob vrnitvi pa ga, kot vse kaže, čakajo pogovori o prihodnosti.

Ob robu 52. Zlate lisice je predsednik alpskega odbora ter zbora in s tem svojevrstni razrednik alpskega razreda pod okriljem Smučarske zveze Slovenije Iztok Klančnik napovedal skorajšnje oblikovanje smučarskega proračuna za sezono 2016/17. S tem naj bi se "alpinci" oddaljili od neugodne prakse zagotavljanja proračunske malhe ter sestavljanja programov in reprezentanc v poznih pomladnih ali že kar poletnih mesecih.

Po Klančnikovih besedah bo proračun za naslednjo sezono znan že v prihodnjem mesecu, zanesljivo pa ne bo nižji kot letos, ko so imeli v panogi za alpsko smučanje skupaj s plačami in preostalimi stroški na voljo 1,5 milijona evrov.

"Zadnji rezultati nam vsekakor pomagajo pri pogovorih s pokrovitelji. Obstoječi so zadovoljni, na vidiku sta vsaj dva nova. Poleg tega je tudi letošnje poslovanje dobro. Ne pričakujemo negativnega rezultata. Res pa je, da nas bremenijo dolgovi iz preteklosti, ki znašajo 450 tisoč evrov," pojasnjuje Klančnik.

Massiju večja vloga

Ko bo znan finančni okvir, bo lahko strokovno vodstvo panoge pripravilo tudi programe. Vse kaže, da večjih kadrovskih sprememb na trenerskih položajih ne gre pričakovati, v zraku pa ostaja vloga strokovnega sodelavca Andree Massija.

V vodstvu panoge ne skrivajo zadovoljstva z dozdajšnjim sodelovanjem, v katerem je Italijan prevzel organizacijo kondicijskih priprav moške ekipe, sodeloval na treningih več reprezentanc in se na koncu najtesneje povezal z moško ekipo za hitri disciplini. Vseeno v prihodnje ni izključena tudi kakšna bolj konkretna funkcija z ustrezno odgovornostjo.

"Massijev doprinos v zadnjem letu je bil izjemen. Učinki so pozitivni. Upam si trditi, da je mnogim tekmovalcem vcepil šampionski duh, ki je bil v preteklosti manj izrazit. Z njim se pogovarjamo o sodelovanju v prihodnje. Čeprav je že zdaj prisoten na več ravneh, pa ne skrivam, da ga želimo v reprezentanci v še večji vlogi. Ob lanskih pogovorih zaradi velike utrujenosti po večletnem projektu s Tino Maze ni bil pripravljen prevzeti večje vloge. Verjamem, da si je v zadnjih mesecih odpočil in znova začutil smučarko vznemirjenje," dodaja Klančnik.

Olimpijska izvidnica

Massi se je skupaj s sobotnim smukaškim junakom Boštjanom Klinetom in preostalo ekipo za hitri disciplini pod vodstvom trenerja Petra Pena le nekaj ur po Zlati lisici odpravil proti južnokorejskemu smučarskemu središču Jeongseon, kjer bo ob koncu tedna s smukom in superveleslalom svetovnega pokala potekala generalka pred olimpijskimi igrami 2018. Ob tem se poraja vprašanje, v kakšni vlogi se bo čez dve leti tja vrnil.

"S Smučarsko zvezo Slovenije imam štiriletno pogodbo. Vloga strokovnega sodelavca mi ustreza, res pa je, da je na moj račun prišlo še nekaj drugih ponudb, tudi iz tujine. Bomo videli," je bil pred odhodom skrivnosten Massi, ki ga mnogi vidijo v vlogi koordinatorja manjše ekipe najboljših slovenskih smučarjev. Ideja o oblikovanju tovrstne elitne skupine je namreč zrasla prav na njegovem zelniku.

"Imam jasne pojme, kaj je smučanje. To je individualni šport, šport egoistov. Če imaš veliko denarja, si lahko privoščiš velike ekipe. Če ga nimaš, se sile razpršijo. Druga pot pa je osredotočeno delo z najboljšimi," svojo idejo pojasnjuje ideolog ekipe Tine Maze.

Tini Maze bo na voljo, toda …

Massijeva negotovost pa ima svoje korenine tudi v tehtanju Mazejeve o (ne)nadaljevanju kariere. Črnjanka, ki se bo zdaj posvetila predvsem dokončanju študija, naj bi svojo dokončno odločitev sporočila do poletja, namignila pa je, da bi se ob morebitni vrnitvi v karavano svetovnega pokala s tekmicami spopadala zgolj v hitrih disciplinah.

"Prav gotovo bo moj položaj odvisen tudi od njene odločitve. Vztrajam pa pri svoji izjavi, da vloge, kakršno sem opravljal v njeni ekipi, ne bom več. Najino zasebno življenje ima prednost pred športom. Po najbolj idealnem scenariju bi ji organiziral ekipo in se umaknil. Koliko? Pri Tini človek nikoli ne ve," je z rameni skomignil Andrea Massi.

Ne spreglejte