Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
17. 4. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

Natisni članek

WTA teniški globus Arina Sabalenka

Sreda, 17. 4. 2024, 4.00

1 teden, 5 dni

Zakaj dominirajo dekleta z vzhoda?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97
Arina Sabalenka | Arina Sabalenka ima v svoji vitrini dve lovoriki za grand slam. Trenutno je druga igralka sveta, bila pa je že tudi na prve mestu lestvice WTA. | Foto Guliverimage

Arina Sabalenka ima v svoji vitrini dve lovoriki za grand slam. Trenutno je druga igralka sveta, bila pa je že tudi na prve mestu lestvice WTA.

Foto: Guliverimage

V zadnjem času v ženskem svetovnem tenisu spremljamo prevlado teniških igralk z vzhoda. Zanimivo razlago za to je podala Arina Sabalenka, trenutno druga igralka sveta, ki prihaja iz Belorusije.

Če se ozremo na trenutno lestvico WTA, med prvo deseterico najdemo kar nekaj igralk z vzhodnega dela sveta. Ena izmed njih je tudi Arina Sabalenka, trenutno druga igralka sveta, ki so jo vprašali, zakaj v zadnjem času prevladujejo teniške igralke z vzhoda.

"Mislim, da smo bile vzgojene v težkih razmerah, zato smo žilave in velike borke. Ne vem, to je edina razlaga, ki jo vidim. Pravzaprav bi to lahko rekla o sebi. Ni mi bilo lahko in vedno sem se borila za svoje sanje. Mislim, da smo trpežne," je na novinarski konferenci za Stuttgart Press povedala ena najboljših teniških igralk v zadnjem času.

Novaka Đokovića je zaznamovala vojna v nekdanji Jugoslaviji. | Foto: Guliverimage Novaka Đokovića je zaznamovala vojna v nekdanji Jugoslaviji. Foto: Guliverimage Đoković razmišlja podobno

Spomnimo, da je nekaj podobnega razlagal tudi Novak Đoković, eden najboljših igralcev vseh časov. Ta je v svojih odgovorih večkrat poudarjal, da je imel vse prej kot lahko pot do svojih uspehov, a ga je ta tudi zaznamovala kot športnika. Njega je predvsem zaznamovala vojna v nekdanji Jugoslaviji, ko se je moral kot otrok skrivati v zakloniščih in treniral tudi takrat, ko je vihrala vojna. Tudi v moški konkurenci med prvimi desetimi igralci trenutno prednjačijo igralci z vzhodnega dela sveta.

Kako je trenutno videti lestvica WTA prvih desetih igralk?

1. Iga Swiatek  Poljska 10835 točk
2. Arina Sabalenka  Belorusija 8045
3. Cori Gauff  ZDA 7205
4. Jelena Ribakina  Kazahstan 5848
5. Jessica Pegula ZDA 4870
6. Maria Sakkari  Grčija 4195
7. Qinwen Zheng   Kitajska 3995
8. Marketa Vondrousova   Češka 3895
9. Ons Jabeur  Tunizija 3658
10. Jelena Ostapenko  Latvija 3438

Steffi Graf je na prvem mestu preživela 377 tednov. | Foto: Gulliver/Getty Images Steffi Graf je na prvem mestu preživela 377 tednov. Foto: Gulliver/Getty Images

Kaj kaže zgodovina prvih igralk sveta?

Če pogledamo nekoliko v zgodovino, katere igralke so najdlje časa preživele na prvem mestu, je slika nekoliko drugačna. Na tej lestvici prevladujejo igralke z zahodnega dela sveta. Najdlje časa je na prvem mestu preživela Steffi Graf. Legendarna Nemka je bila na prvem mestu lestvice WTA 377 tednov. Za njo je Martina Navratilova (332), sicer rojena v takratni Češkoslovaški, a je kasneje prevzela ameriško državljanstvo. Tretje mesto zaseda Američanka Serena Williams (319). Vse tri igralke so že končale svojo kariero.

Na šestem mestu najdemo nekdanjo Jugoslovanko Moniko Seleš (178), a tudi ona je pozneje prevzela ameriško državljanstvo. Prvo igralko z vzhoda najdemo na 9. mestu, tj. trenutno še aktualna teniška igralka in prva igralka sveta, Poljakinja Iga Świątek (99).

Arina si želi si pravih uspehov tudi na pesku. Do zdaj je osvojila dva turnirja na pesku. Obakrat je zmagala v Madridu. | Foto: Reuters Arina si želi si pravih uspehov tudi na pesku. Do zdaj je osvojila dva turnirja na pesku. Obakrat je zmagala v Madridu. Foto: Reuters

Sabalenka se navaja na pesek

Beloruska teniška igralka Arina Sabalenka trenutno igra na turnirju v Stuttgartu, kjer je do zdaj igrala trikrat. Vsakokrat se je prebila do finala, na zadnji stopnički pa ji je vedno spodletelo. Petindvajsetletna teniška igralka je v prvem krogu prosta, v drugem krogu pa bo igrala proti Pauli Badosi, svoji zelo dobri prijateljici. "Stuttgart je pravo mesto za začetek sezone na pesku. Počasi se navajam na to podlago. Načeloma rada igram veliko turnirjev pred turnirji za grand slam, zato je dobro, da tukaj začnem," je še povedala Azarenka, ki je med drugim priznala, da zelo rada igra na pesku.

Še danes jo boli tisti poraz

Očitno ima visokorasla teniška igralka, v višino meri 182 centimetrov, tudi letos visoke cilje na največjem peščenem turnirju – na OP Francije. Lani se je v Parizu prebila do polfinala, a potem klonila. Priznava, da jo tisti poraz še vedno boli.

"Lani sem skoraj prišla do finala Roland Garrosa in ta poraz še vedno boli. Ampak sama vedno pravim: 'To ni poraz, ampak lekcija. Mislim, da so izkušnje pomembne in upam, da bom to leto boljša. Če bi se sama znašla v enakem položaju, nikakor ne bi storila enako," je še povedala v Minsku rojena teniška igralka.

Arina Sabalenka je sicer v svoji karieri osvojila 15 turnirjev, od tega je v svojo vitrino pospravila dve lovoriki za grand slam. Obe lovoriki je dosegla v Melbournu na OP Avstralije (2023, 2024).

Arina Sabalenka na turnirju v Miamiju ni bila povsem pri stvari, potem ko je njen nekdanji partner naredil samomor. | Foto: Guliverimage Arina Sabalenka na turnirju v Miamiju ni bila povsem pri stvari, potem ko je njen nekdanji partner naredil samomor. Foto: Guliverimage Preživljala je zelo težke trenutke

Arina Sabalenka preživlja težke trenutke, potem ko je pred kratkim njen nekdanji partner naredil samomor. Ta nesrečni dogodek se je zgodil tik pred začetkom turnirja v Miamiju. Sabalenka se je vseeno odločila, da bo igrala na turnirju, a je izpadla že v tretjem krogu tekmovanja. Kako ji bo šlo v Nemčiji?

Preberite še:

Roberto Bautista
Sportal Bautista uspešno začel turnir v Barceloni
Iga Swiatek
Sportal Iga Swiatek na vrhu, med prvo peterico brez sprememb
Stefanos Cicipas
Sportal Monte Carlo ostaja Cicipasovo priljubljeno prizorišče
Ne spreglejte