Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
30. 3. 2021,
9.44

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

2

Natisni članek

teniški globus Teodor Davidov

Torek, 30. 3. 2021, 9.44

3 leta, 2 meseca

Prihodnost tenisa?

Nenavadno: bo šele 12-letni deček poskrbel za športno revolucijo? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

2

Je to prihodnost teniške igre? O tem se sprašujejo številni strokovnjaki, potem ko je na družbenem omrežju zelo viralen postal posnetek Teodorja Davidova, mladega teniškega igralca, ki v svoji igri ne pozna bekhenda. Zaradi posnetka se je razvilo kar nekaj teniških debat.

Roger Federer še danes velja za igralca z najbolj prefinjenim občutkom za teniško igro. Mnogi so bili navdušeni nad njegovim enoročnim bekhendom, s katerim navdušuje še danes. A zdaj se postavlja vprašanje, ali bodo najboljši igralci v prihodnosti sploh še uporabljali bekhend. Glede na igro 12-letnega Davidova iz Denverja bi se v prihodnosti lahko zgodilo, da bi forhend povsem izrinil bekhend.

Teodor Davidov igra v kategoriji do 12 let in je v državnem prvenstvu na petem mestu. Videti je, da z lahkoto uporablja novodobno tehniko, a le čas bo pokazal, ali bo z njo lahko napredoval in se boril z najboljšimi igralci sveta. Njegov videoposnetek ima že zdaj nekaj sto tisoč ogledov, kar pomeni, da je mladi teniški igralec vzbudil precej zanimanja. In da ne bo pomote, Teodor Davidov zna z obema rokama igrati tudi enoročni in dvoročni bekhend.

Pred leti se je Rusinja počutila kot konj v cirkusu

Starejši poznavalci tenisa so se ob tem hitro spomnili na Jevgenijo Kulikovsko, nekdanjo teniško igralko, ki se je že kot otrok naučila uporabljati forhend na obeh straneh. To spretnost je nato prenesla na najvišjo raven. Rusinja se je v svoji karieri prebila med prvih 100 igralk na svetu in med drugim igrala na turnirjih za grand slam.

"Počutim se kot konj v cirkusu, ko me ljudje gledajo, kako igram," je Jevgenija Kulikovska leta 2003 izjavila za New York Times. "Včasih sem izgubljala živce, ko so me ljudje prišli gledat in kazali s prstom name: 'Poglej! Poglej, kako igra.' Razumem, da je drugače in da se bodo ljudje na to odzvali, ampak včasih tega ne prenesem," je pred 18 leti razlagala danes 42-letna Kulikovska.

Že takrat je Michael De Jong, nekdanji trener Mary Pierce, dvakratne zmagovalke turnirjev za grand slam, dejal, da je uporaba forhenda na obe straneh nekaj posebnega in da so to teniške sanje.

Brad Gilbert, nekdanji četrti igralec sveta, je tudi navdušen nad mladim teniškim igralcem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Brad Gilbert, nekdanji četrti igralec sveta, je tudi navdušen nad mladim teniškim igralcem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nad njim navdušeni tudi trenerji in analitiki

Nekdanji profesionalni teniški trener Paul McNamee verjame, da je samo še vprašanje časa, kdaj bom kaj takšnega videli na turnejah WTA in ATP. "Vedno sem menil, da se bo tenis razvil v to smer - imeti dva kraljevska forhenda. Samo predstavljajte si, kako bi bilo, če bi se morali spoprijeti z dvema forhendoma Rafaela Nadal. To bi bilo nekaj neverjetnega. Enkrat bomo to videli," je na svojem profilu na Twitterju zapisal McNamee.

Brad Gilbert, nekdanji vrhunski igralec, danes pa teniški analitik, je sposobnosti mladega teniškega igralca označil za izjemne. Nekateri so prepričani, da je to prihodnost tenisa.

Ana Konjuh
Sportal Senzacija mlade Hrvatice: po petih operacijah spet blesti
Daniil Medvedjev
Sportal Komaj še hodil, a le osvojil zmago #video
Ne spreglejte