Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
31. 12. 2021,
12.41

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Natisni članek

WTA lestvica Emma Raducanu Ana Konjuh

Petek, 31. 12. 2021, 12.41

2 leti, 5 mesecev

Velik skok Ane Konjuh na lestvici WTA

Izjemna Hrvatica letos ostala v senci 19-letne Britanke

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Ana Konjuh | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ana Konjuh je tista teniška igralka, ki ji je v zadnji sezoni uspel največji skok na svetovni teniški lestvici (WTA). Hrvaška teniška igralka je v svoji športni karieri doživela veliko hudega, a kot kaže zadnja sezona, se po nekaj letih končno vrača na prava pota.

Največ medijske pozornosti med teniškimi igralkami je letos zagotovo požela Emma Raducanu. Mlada Britanka je letos na OP ZDA poskrbela za eno največjih senzacij v zgodovini tega športa. Raducanujeva je namreč postala prva teniška igralka, ki se je skozi kvalifikacije prebila na glavni turnir za grand slam in ga na koncu tudi osvojila. A nekaj velikega je uspelo tudi Hrvatici Anji Konjuh.

Ana Konjuh | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ana Konjuh je napredovala za 472 mest

A če pogledamo, kateri igralki je uspel največji skok na svetovni lestvici, je Emma Raducanu na drugem mestu. Povsem na vrhu je Hrvatica Ana Konjuh, ki je pred dnevi praznovala 24. rojstni dan, a je tako kot mnogo drugih igralk ostala v senci senzacionalnega uspeha Raducanujeve. Teniška igralka iz Dubrovnika se je v zadnji sezoni povzpela za neverjetnih 472 mest. Sezono je začela kot 538. igralka sveta, končala pa je na 66. mestu.

Britanki je uspel skok za 324 mest Emma Raducanu je letos požela največ medijske pozornosti. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Emma Raducanu je letos požela največ medijske pozornosti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Emmi Raducanu je uspel skok za 324 mest. 19-letna britanska teniška igralka je sezono začela na 343. mestu, potem pa predvsem po zaslugi zmage na OP ZDA skočila na 19. mesto. Mnogi ji napovedujejo še zelo svetlo športno kariero.

Na tretjem mestu omenjene lestvice je Brazilka Beatriz Haddad Maia (napredovala je za 276 mest), četrta je Madžarka Anna Bondar (napredovala je za 183 mest), peta pa Belgijka Marjana Zanevska (napredovala je za 177 mest).

Ana Konjuh | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Konjuhova že pred tem zelo veliko obetala

Ana Konjuh je pred leti kot mlada igralka zelo veliko obetala, a je zaradi poškodb skoraj tri leta ni bi bilo na spregled. "Zadnjih nekaj let je bilo res frustrirajočih," je pred meseci razkrila Konjuhova.

Vse se je začelo leta 2013, ko je še kot ne 16-letnica zmagala na dveh mladinskih turnirjih za grand slam. Kmalu po tem uspehu se je začela uveljavljati na turneji WTA. Na svojem uvodnem turnirju je premagala Roberto Vinci, takrat igralko prve dvajseterice. Njena športna pot se je nato samo še vzpenjala. Prebila se je na 20. mesto svetovne ženske teniške lestvice in v svojo vitrino postavila prvo lovoriko s turnirja WTA, ko je zmagala v Nottinghamu na travi. Kmalu za tem pa je šla njena pot navzdol.

Ignoriranje bolečine in pet operacij

Morala je prestati pet operacij, od tega štiri na desnem komolcu. To je bila posledica tega, da je v mlajših letih ignorirala bolečino v komolcu in kljub temu trenirala. Njena rehabilitacija je bila dolga. Trajalo je skoraj tri leta, da se je lahko vrnila v tekmovalni tenis. Prvič je nase opozorila lani, ko je zmagala na turnirju v Zagrebu in šele po 19 mesecih okusila tekmovalni tenis.

Odločilen preboj ji je uspel v Miamiju

Letos ji je odločilni preboj uspel na turnirju v Miamiju, ko se je uvrstila v osmino finala. Očitno je po tem turnirju pridobila samozavest, saj je nanizala še kar nekaj zelo dobrih rezultatov. Na turnirju v Beogradu se je prebila celo do finala, a tam izgubila proti Španki Pauli Badosi. Letos se je z njo na turnirju v Indian Wellsu pomerila Tamara Zidanšek, trenutno naša najboljša tekmovalka. Na koncu je bila po treh nizih boljša naša igralka.

Emma Raducanu
Sportal Najstnica po newyorškem čudežu postala britanska športna osebnost leta
Emma Raducanu
Sportal Covid-19 prekrižal načrte zmagovalki OP ZDA
Emma Raducanu
Sportal Najprej jo je gledalo le pet gledalcev, čez dva tedna pa šok za vse
Ne spreglejte