Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 16.10

8 let

Žiga Pance: Proti Beljaku pričakujem nervozno tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začetek lige EBEL je tik pred vrati. V četrtek čaka Olimpijo uvodni obračun proti Dunaju, še pred tem bo ta konec tedna opravila zadnja preizkusa na Madžarskem. Pogovarjali smo se z Žigo Pancetom.

Za ''zmaje'' bo to že šesta sezona v EBEL, najboljšo uvrstitev so dosegli v krstni sezoni, ko so prišli vse do finala, v zadnji pa so izpadli v polfinalu. Pred sezono je prišlo do številnih rokad v igralskem kadru, trenersko klop je zapustil tudi Hannu Järvenpää, nasledil pa ga je rojak Heikki Mälkiä. Pred začetkom sezone smo se pogovarjali z napadalcem Žigo Pancetom.

Pred vami sta še zadnja dva testa pred začetkom sezone, na katerih boste poskušali popraviti napake … Turnir na Madžarskem je več kot dobrodošel, še posebej po ne ravno najboljših predstavah na zadnjih tekmah. Mislim, da nam do pravih iger ne manjka veliko, treba bo popraviti le še malenkosti. Predvsem moramo biti v obrambi bolj zbrani, nasprotne igralce bomo morali malo bolj prijeti, hkrati pa bo treba odbite ploščke odstraniti izpred vrat in maksimalno pomagati vratarju. Zmanjšati pa bomo tudi morali število izključitev, teh je bilo preveč predvsem na Češkem. Seveda bo treba na višjo raven spraviti tudi igro ob igralcu več.

Na dozdajšnjih prijateljskih tekmah sta na lastna vrata prejeli ogromno strelov, tudi več kot 50. Se razlog skriva v privajanju na novi sistem igre, ki ga zahteva trener? Gre za povsem drugačen sistem, kot smo ga bili vajeni. Zato je treba nekaj več časa, da se ga igralci navadimo oziroma najdemo pravo kemijo med seboj in se ujamemo. Še nekaj časa bo treba, da ga bomo osvojili do potankosti, vendar pa delamo na tem pospešeno. Na treningih namreč ogromno časa namenimo prav sistemu igre. Po novem sistemu čakamo na napake nasprotnika oziroma poskušamo čim prej prekiniti napad.

Trener je na prijateljskih tekmah veliko menjaval posamezne peterke in iskal ustrezne formacije. Je tudi zaradi tega kaj dodatnih težav pri uigravanju? Vsekakor je težje za vsakega posameznika, če vsako tekmo začneš z drugim soigralcem. Na novo se moraš privajati, iskati kemijo … Vendar pa je delo trenerja, da do začetka sezone najde pravo kemijo med nami. Mislim, da je to tudi pravilno. Konec koncev se nahajamo še vedno v pripravljalnem obdobju, ko rezultat še ni toliko v ospredju in so napake dovoljene. Na zadnjih tekmah so se že oblikovali napadi in mislim, da smo se že kar dobro ujeli. Upam, da bo šlo le še navzgor in da bomo do začetka rednega dela izpilili vse potrebno.

Pustiva malo kemijo na ledu ob strani in se usmeriva na tisto v garderobi. Je ta enaka kot lani, ko ste se s tujimi hokejisti odlično ujeli? S tujimi hokejisti smo se od začetka dobro ujeli, zato brez težav primerjamo s kemijo iz zadnje sezone. Pomembno pri tem je dejstvo, da so vsi približno enake starosti kot mi in niso starejši, zato smo se lahko veliko lažje ujeli med seboj. Pogovarjamo se o podobnih zadevah, to pa bi bil lahko tudi ključ do uspeha v tej sezoni.

Ste se že kaj pogovarjali tudi o ciljih? Na glas se nismo pogovarjali o ciljih, vsi pa vemo, da je naš primarni cilj uvrstitev v končnico v EBEL. V slednji pa je vse odvisno od dnevne forme, zato lahko nastope končal v prvem krogu, lahko pa greš vse do konca. Seveda je do končnice še daleč, še enkrat pa ponavljam, da je primarni cilj uvrstitev v končnico.

Ko sva že pri končnici, je letos konkurenca še hujša, liga šteje 12 članov … Konkurenca bo zahtevnejša kot v pretekli sezoni. Ne le da se je liga razširila, ekipe so se dodatno okrepile v primerjavi z zadnjo sezono. Tekme bodo težke, treba bo še več odrekanja, borbe in agresivnosti. Od prve do zadnje minute bomo morali dati svoj maksimum, niti za trenutek ne bomo smeli popustiti, saj vsi vemo, kaj se lahko pri hokeju v kratkem obdobju spremeni … Igrati bomo morali svojo igro, v nobenem primeru se ne bomo smeli podrediti nasprotniku. Brez dvoma pa bomo morali izkoristiti dane priložnosti za dosego zadetkov.

Na žalost pa v EBEL ne bomo več gledali večnih derbijev. Kdo, mislite, bo za navijače najbolj zanimiv nasprotnik? Morda Medveščak ali pa celo Beljak, kamor je odšla večina tujcev iz pretekle sezone na čelu s trenerjem Järvenpääjem? Medveščak je bil že vsa leta hud tekmec. In morda bo to postal tudi Beljak, kamor je odšlo kar nekaj igralcev Olimpije. Zaradi tega pričakujem nekoliko bolj nervozno tekmo, še posebej za navijače. Zaradi tega se bo na te tekme treba še nekoliko bolj psihično pripraviti.

Za uvod v EBEL pa vas čaka Dunaj, kamor sta se preselila dva nekdanja člana, Jamie Fraser in Brock McBride … Tudi Dunaj se je čez poletje močno okrepil, med drugim sta se v avstrijsko prestolnico preselila Fraser in McBride. Gre za vrhunska igralca, vendar pa ne bomo pozorni le na njiju, saj se zavedamo, da je Dunaj izjemno močan. Gre za ekipo, ki drži korak s Salzburgom in drugimi ekipami, ki vsako leto odkrito napadajo sam vrh. Začeti bomo morali agresivno, v nobenem primeru jim ne bomo smeli dopuščati, da se bodo znašli v priložnostih za dosego zadetka.

Bliža se tudi 14. september, ko vas v Pulju čaka spektakel v Areni. Že kaj razmišljate o tem dogodku? Takšni dogodki so vedno več kot dobrodošli, saj se poveča zanimanje za hokej, hkrati pa dobiva na popularnosti. Ne vem edino, v kakšnem stanju bo ledena ploskev. Je že res, da igramo pozno zvečer, ko naj bi bilo manj kot 20 stopinj Celzija, vendar pa bo čez dan še vedno temperatura med 25 in 30 stopinjami Celzija. Bomo videli, kako jim bo uspelo pripraviti led. V vsakem primeru pričakujem izjemno dobro izkušnjo.

Ne spreglejte