Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 4. 2010,
8.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 8.02

8 let, 1 mesec

Tomaž Lovše: Največji uspeh bo domoljubno vzdušje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslovnež Tomaž Lovše, ki je prekinil dolgoletno vladavino Staneta Valanta na vrhu Smučarske zveze Slovenije, napoveduje številne ukrepe in spremembe.

Mnogi so napovedovali vašo zmago, a tako prepričljive vendarle ne. S katerimi točkami programa ste, vsaj po vašem mnenju, prepričali klube in društva? Na to vprašanje lahko odgovorijo delegati, ki so glasovali. Po svojem govoru na skupščini sem imel kljub provokacijam in napadom dober občutek. Bil sem suveren in odločen. Človek je namreč najboljši tedaj, ko je odkrit. Kot Slovenec sem ponosen, da lahko svoji državi nekaj vrnem. Res je, da živim v tujini. A to se lahko v prihodnje kmalu spremeni. Na Slovenijo me vežejo plemenita čustva. Sem pomemben investitor v državi, saj sem odprl 150 delovnih mest. Nimam ekonomskih motivov ali želje po kopičenju položajev in medijski pozornosti. Želim poskrbeti za spremembe in se nato umakniti. Zakaj umik? Človek tega ne more uspešno delati kar 17 let.

Ni skrivnost, da vas je v to igro vključil Jure Košir … No, Jure je ponudil idejo. A dejal sem mu, naj se o tej temi pogovarja še s kom. V Sloveniji je veliko sposobnih in kvalificiranih ljudi. Jeziček na tehtnici pa so bile špekulacije o odhodu Tine Maze v Italijo, kjer deloma tudi živim. V tistem trenutku sem udaril po mizi. Sebi zaupam. Vedel sem, da lahko nekaj storim. Zato sem ocenil, da je kandidatura za predsednika pravi korak. Želim Tinine zmage v reprezentančnih okvirih. Rad bi videl konstruktivno, tekmovalno in domoljubno vzdušje. To bo zame največji uspeh.

Z izvolitvijo pa se zvezi verjetno priključujete tudi kot pokrovitelj? Diners Club bo pokrovitelj. Pred skupščino nisem želel govoriti o zneskih, saj nisem želel ocenjevanja na podlagi velikosti sponzorskega vložka. V kratkem se bomo dogovorili in podpisali pogodbo. Morda se bomo odločili za kombinacijo, v kateri bomo delno pokrovitelj zveze, delno pa Tine Maze. Želim urediti pogoje za šampione. Ne iščem rešitev, ki bi bile pisane na kožo Mazejevi. Iščem rešitve za vse šampione. Tudi tiste, ki prihajajo. Ocenjujem, da si zaslužijo posebno, individualno obravnavo. Tako se ravna s športniki najvišje ravni. Danes sta to Petra Majdič in Tina Maze, jutri bomo imeli opravka z novimi obrazi.

Prav gotovo dobro poznate Tinino zgodbo, hkrati verjetno veste za jedro spora, sodeč po glasnih obljubah pa verjetno vidite tudi rešitev. Nam jo lahko zaupate? Poslušal sem obe strani. Pomembno je, da potegnemo črto. V kratkem načrtujem pogovore, tudi s predstavniki vodstva alpskih disciplin. Verjamem, da bomo sklenili dogovor. Na ta način bo lahko Mazejeva nemoteno trenirala in se pripravljala na novo sezono, saj bo vedela, da so finančna sredstva priskrbljena. Po drugi strani pa bomo imeli le eno slovensko reprezentanco in v njej bo tudi Tina Maze. Ker je šampionka, pa je povsem razumljivo, da bo imela, tako kot bo to določila stroka, samostojen program in želenega trenerja.

Ocenjujete, da je proračun zveze, ki rahlo presega devet milijonov, realen tudi za novo sezono? Kot predsednik bom srečen, če bo proračun 9,2 milijona evrov. Omenjeni znesek, ki so ga označili za proračun, namreč vključuje tudi prodajo Športne loterije in izredne prihodke od Elanovega stečaja.

Prav vprašanje prodaje deleža Športne loterije ste med vašo kandidaturo večkrat izpostavili. Se boste resnično podali v lov za ''izgubljenimi'' delnicami? Da. Skušal bom doseči povrnitev v prvotno stanje. Športna loterija vrne delnice SZS, slednja pa vrne kupnino. Tega ne počnem zavoljo obračunavanj, temveč zaradi tega, ker sem prepričan, da mora imeti Smučarska zveze Slovenije izvirni vir dohodkov. Nekoč je bila to akcija Podarim-dobim, ki se je prelevila v Športno loterijo. Odgovornim priznavam, da so ustvarili uspešno institucijo. Moja naloga pa je, da zagotovim nadaljnjo simbiozo med zvezo in loterijo. To mora biti pomemben vir dohodkov.

Ali sploh obstaja pravna osnova za gladko izpeljavo tega načrta? Če so ljudje pripravljeni na dogovor in jim ni mar za ugled v državi, bodo tisti, ki so izpeljali posel, sedli z menoj za skupno mizo in upoštevali moje želje. V nasprotnem primeru bomo prisiljeni uporabiti ostala pravna sredstva. Menim pa, da bo do dogovora prišlo. Navsezadnje dvomim, da bi Stanislav Valant in Janez Kocijančič pred skupščinsko dvorano govorila v nasprotju s svojim razmišljanjem. Jaz jima verjamem.

Potemtakem pričakujete klasičen odkup po prodajni ceni? Da. O tem govorim. Loterija vrne delnice, zveza pa 650 tisoč evrov.

Veliko se govori o reorganizaciji, kadrovskih ter statutarnih spremembah in številnih drugih ukrepih. A če noč verjetno ne bo šlo. Lahko uvodno sezono označimo za prehodno obdobje? Pravilna ugotovitev. V prvi fazi me čakajo pogovori z vodstvom in predsedniki posameznih zborov. Videti moramo, kaj bo treba reorganizirati za delovanje znotraj znosnih proračunov. Pomembno je, da pravočasno zagotovimo potrebna sredstva za financiranje nove sezone. Vzporedno bo tekla razprava o reorganizacije zveze. Pri tem želim pregledati dobre prakse nam primerljivih držav. Ne moremo se primerjati z Avstrijo. Lahko pa se denimo s Švico.

Ste prepričani o primerjavah s Švico? Da. Tudi Švica je majhna država z manjšo reprezentanco. Dolgo so imeli finančne težave, a so po reorganizaciji uredili položaj. Ponavljam, najprej moramo proučiti tuje prakse, nato pa z dialogom znotraj zveze poiskati model reorganizacije, ki bo deležen največje podpore. Odprl bom široko razpravo, saj spoštujem tradicijo. A na določeni točki bomo potegnili črto in se podali na skupščino. Namen so bolj učinkovita zveza, manjši stroški, cenejše skupne službe in več denarja za tekmovalni vrh ter ustanovitev sklada za štipendiranje tistih otrok, ki so nadarjeni, imajo tekmovalne rezultate, a jim starši zaradi materialnih razmer tega ne morejo omogočiti.

Ste že razmišljali o direktorju in dveh podpredsednikih? Dobro vprašanje. O tem nisem razmišljal, saj sem nekoliko vraževeren. Nisem želel graditi načrtov, saj nisem vedel, kakšne podpore bom deležen. Na začetku skupščine se je ustvarjal občutek, da sem nepravi človek na nepravem zasedanju. Sami pa ste videli, kako se je razpletlo. Odslej bom razmišljal tudi o tem.

Ne spreglejte