Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 10.10

8 let

Kranjcu priznanje za najboljši reklamni spot za Planico

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pretekli konec tedna smo vnovič dobili potrdilo, da v majhni deželici na sončni strani Alp ne manjka vrhunskih športnikov. Z zmago na poletih se je med nesmrtne zapisal Robert Kranjec.

Kako veliko denarja porabimo dandanes za reklamne spote, si težko predstavljamo. A so slednji potrebni, da se določen izdelek, dogodek … dodatno promovira.

Ste morda videli zadnjo reklamo za svetovno prvenstvo v poletih, ki jih bo meseca marca gostila Planica? Ja, tisto, ki so jo v nedeljo vrteli po vseh evropskih televizijah? Kraj snemanja je bil Oberstdorf, glavna vloga pa je pripadla Robertu Kranjcu. A slovenski letalec do nje ni prišel zaradi zvez, ki so v teh časih tako pomembne, temveč zaradi trdega dela, s katerim se je zapisal med nesmrtne. Ponovil je namreč uspeh Primoža Peterke in Kranjec je osvojil laskavo lovoriko najboljšega v skupni razvrstitvi poletov v svetovnem pokalu.

Za njim so se prašila svetovna imena, kot so Gregor Schlierenzauer, Simon Ammann, Adam Malysz ter Janne Ahonen. Verjeli ali ne, si ravno zaradi oberstdorfške zgodbe že manejo roke organizatorji svetovnega prvenstva v poletih v Planici. In to na račun letečega Kranjčana. Zaradi njegovega prefinjenega občutka za letenje je v zraku celo marčevska norost, kot denimo finalnim tekmam študentske košarkarske lige pravijo "onstran luže". Ob takšni pripravljenosti in samozavesti, ki jo izžareva Kranjec, je v igri medalja, ob idealnih pogojih pa ni izključen niti svetovni rekord, ki je za sedaj trdno v lasti Norvežana Björna Einarja Romörena (239 metrov leta 2005). Veste, koliko "glav" bo zaradi teh podatkov še dodatno obiskalo prenovljeno letalnico pod Poncami? Veste, koliko pijače se bo več spilo, koliko hrane več pojedlo, koliko rekvizitov več kupilo. Da ne govorimo o nastanitvah, do katere se že sedaj težko dokoplješ. Cene so praktično podvojene, če bi primerjali prenočišča v normalnem zimskem času ali v obdobju skokov. Če bi bilo kaj poštenosti, bi moral kak odstotek vsega zaslužka pripasti tudi Robiju. A se član SK Triglav Kranj dobro zaveda, da bo z dobrimi nastopi tudi sam prišel do velikega kosa pogače, predvsem pa ponosa.

Slovenci pa moramo biti nasploh ponosni na svoje športnike. Na 20.273 kvadratnih kilometrih nas živi vsega dva milijona. In v tej majhni številki, če primerjamo ostale države, se kar tare vrhunskih športnikov. Slovenija je praktično fenomen v športu, kar so zadnjič poudarjali tudi na avstrijski televiziji. Redke nacije se lahko v tako kratki zgodovini pohvalijo, da so bile dvakrat na svetovnem in enkrat na evropskem nogometnem prvenstvu. Nimajo vsi takšne baze izjemnih košarkarjev kot mi. Ne morejo vsi operirati z imeni Primož Peterka, Petra Majdič, Primož Kozmus, telovadnim dvojcem Pegan-Petkovšek … Če si majhen, še ne pomeni, da ne moreš biti velik. In ravno ob takšni majhnosti se slovenski športniki zavedajo, da je treba še bolj trdo garati, da se prebiješ med ljudi, ki si zaslužijo spoštovanje ter ovacije. Kaj pomeni odrekanje, dobro ve tudi Kranjec, ki bo imel že sredi februarja na zimskih olimpijskih igrah lepo priložnost, da se postavi povsem ob bok zgoraj omenjenim. Meseca marca pa lahko nato pobere le še smetano v svojem okolju. Okolju, ki ga opeva Slavko Avsenik s pesmijo Planica, Planica, snežena kraljica ... No, pa smo zaključili z novim velikanom, na katerega je lahko ponosna majhna Slovenija.

Ne spreglejte