Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
14.09

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

nagrada Festival gorniškega filma

Petek, 18. 2. 2022, 14.09

2 leti, 3 mesece

Film Po Antarktiki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Film Po Antarktiki | Film Po Antarktiki, ki upodablja zgodbo polarnega raziskovalca Willa Stegerja, je veliki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma.

Film Po Antarktiki, ki upodablja zgodbo polarnega raziskovalca Willa Stegerja, je veliki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma.

Film Po Antarktiki, zgodba polarnega raziskovalca Willa Stegerja, je veliki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je žirija med tekmovalnimi filmi nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah. Najboljši plezalni film je Stena – vzpon do zlata, ki prikaže vzpon Janje Garnbret do olimpijskega zlata.

Dobitnik glavne nagrade mesta Domžale, film Po Antarktiki ameriške režiserke Tashe Van Zandt, je "čudovit film o izjemnem dosežku – prvem prečenju Antarktike s pasjo vprego – in neverjetni zgodbi raziskovalca Willa Stegerja. Režiserki je uspelo združiti čudovite arhivske posnetke s konca prejšnjega stoletja z materialom, posnetim na zadnjem popotovanju glavnega junaka. Sporočilo filma je jasno in močno: če hočemo rešiti naš planet, moramo sodelovati, tudi če prihajamo iz različnih držav. Nič ni nemogoče!" je v obrazložitvi zapisala festivalska žirija.

Poleg glavne nagrade je žirija med 29 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah.

Silvo Karo, direktor gorniškega festivala, z Janjo Garnbret ter trenerjema Romanom Krajnikom in Lukom Fonda ter režiserjem Nickom Hardiejem. | Foto: Igor Kuster in Andreja Kuster Silvo Karo, direktor gorniškega festivala, z Janjo Garnbret ter trenerjema Romanom Krajnikom in Lukom Fonda ter režiserjem Nickom Hardiejem. Foto: Igor Kuster in Andreja Kuster

Najboljši plezalni film je Stena z Janjo Garnbret

Najboljši plezalni film je Stena – vzpon do zlata britanskega režiserja Nicka Hardieja, čustvena zgodba o četverici najboljših športnih plezalk na svetu in olimpijskem debiju športnega plezanja. Film prikaže vzpon Janje Garnbret do olimpijskega zlata in zasluženega mesta v zgodovini, gledalci pa stiskajo pesti tudi za preostale protagonistke in njihove družine, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pogovor z režiserjem filma Stena vzpon do zlata Nickom Hardiejem:

Sportal Britanec, ki je pogledal v zakulisje, ki ni vedno samo to, kar je videti navzven #video

Nagrado za najboljši alpinistični film je žirija namenila slovaškemu filmu Daulagiri je moj Everest, pod katerega se podpisuje Pavol Barabaš, ki poskuša skozi zgodbo slovaškega alpinista Zoltana Demjana odgovoriti na večno vprašanje: "Zakaj plezamo na visoke gore, čeprav pri tem tvegamo življenje?"

Kitajsko-avstrijski dokumentarec z naslovom Snežni leopardi in prijatelji je prejel nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi. | Foto: Kitajsko-avstrijski dokumentarec z naslovom Snežni leopardi in prijatelji je prejel nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi.

Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi je namenila kitajsko-avstrijskemu dokumentarcu Snežni leopardi in prijatelji (Xi Zhinong, Zi Ding, Da Jie, Qu Peng), ki razkriva skrivno življenje snežnega leoparda v Tibetu. Posneli so ga filmarji iz bližnje vasi, ob izjemni fotografiji pa ga odlikujeta tudi toplina in ljubezen.

V kategoriji gore, šport in avantura je slavil ameriški film Link Sar Grahama Zimmermanna, neverjetna zgodba o premikanju meja na težko dostopnih vrhovih. Protagonisti razkrijejo svoje dileme, upanje in veselje, rdeča nit pa je jasna: življenje je najintenzivnejše v bližini smrti.

Ameriški film Action Directe (Zachary Barr) je najboljši kratki film 16. Festivala gorniškega filma. | Foto: Ameriški film Action Directe (Zachary Barr) je najboljši kratki film 16. Festivala gorniškega filma.

Nagrado za najboljši kratki film pa je žirija namenila ameriškemu filmu Action Directe (Zachary Barr), ki pokaže, da lahko s pravo mero vztrajnosti in strasti včasih dosežemo tudi nemogoče ter da živimo v časih, ko so najboljše plezalke na svetu skorajda enakovredne moškim kolegom.

Žirija je podelila tudi častne pohvale alpinističnemu filmu Zgodba Krzysztofa Wielickija (Grzegorz Lipiec, Poljska), plezalnemu filmu Teorija padanja (Alastair Lee, Velika Britanija), filmu Sveti kruh (Rahim Zabihi, Iran) v kategoriji gorska narava in kultura ter filmu Vrednost časa (Tom Dauer, Nemčija) med filmi o gorah, športu in avanturi.

Žirijo so sestavljali poljska režiserka Eliza Kubarska, bosanski filmski ustvarjalec Zehrudin Isaković in slovenski alpinist Milan Romih.

Člani žirije letošnjega festivala: poljska režiserka Eliza Kubarska, bosanski filmski ustvarjalec Zehrudin Isaković in slovenski alpinist Milan Romih. | Foto: Igor Kuster in Andreja Kuster Člani žirije letošnjega festivala: poljska režiserka Eliza Kubarska, bosanski filmski ustvarjalec Zehrudin Isaković in slovenski alpinist Milan Romih. Foto: Igor Kuster in Andreja Kuster

Žirija TV Slovenija, ki sta jo sestavljala Aleša Valič in Miha Lampreht, pa je nagradila film Švicarski raj (Guillaume Broust, Francija), ki gledalca popelje na panteon najtežjih dolgih športnih smeri v najprestižnejših stenah, kjer nekdanji tekmovalec Cedric Lachat s prijatelji na konicah prstov in z dobršno mero plezalskega humorja preizkuša vertikalni instinkt.

Nagrajeni filmi bodo danes na ogled v Radovljici, Celju in Ljubljani, kjer bosta danes v Cankarjevem domu še predavanje Luke Stražarja in predstavitev knjige Z znanjem do zvezd, v soboto pa v Radovljici in Domžalah, so sporočili s festivala.

Ne spreglejte