Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
19.25

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

olimpijske igre Pariz 2024 žreb Slovenska rokometna reprezentanca slovenska ženska rokometna reprezentanca

Torek, 16. 4. 2024, 19.25

1 teden, 5 dni

Žreb skupin za rokometni turnir na OI 2024 (M in Ž)

Zgodovinski žreb za Slovenijo, obe reprezentanci čakata na OI peklenski skupini!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60
slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Danska | Slovenci bodo na olimpijskem turnirju v Franciji podobno kot rojakinje nastopili v skupini A. | Foto Reuters

Slovenci bodo na olimpijskem turnirju v Franciji podobno kot rojakinje nastopili v skupini A.

Foto: Reuters

Letos bosta na olimpijskih igrah v Franciji prvič nastopili obe slovenske reprezentanci. Tako moška kot tudi ženska. Na obeh turnirjih se bo za olimpijsko slavo pomerilo 12 reprezentanc. Slovenke so pristale v skupini A, kjer prevladujejo tradicionalno močne in neugodne skandinavske države, še drugič letos se bo pomerila tudi z Nemčijo. Tudi Slovenci bodo nastopali v skupini A, kjer jih čaka kar nekaj evropskih velesil (Španija, Nemčija, Švedska in Hrvaška), tako da čaka Zormanovo četo zelo zahtevna naloga, če se bo želela uvrstiti v izločilni del tekmovanja.

slovenska ženska rokometna reprezentanca sprejem
Sportal Slovenske rokometašice so doma: neopisljivi občutki #video

Olimpijski turnir v Franciji, moški:

Skupina A: Španija, Hrvaška, Nemčija, Slovenija, Švedska, Japonska
Skupina B: Danska, Norveška, Madžarska, Francija, Egipt, Argentina

Bobni pred žrebom (M):

Boben 1: Danska, Španija
Boben 2: Hrvaška, Norveška
Boben 3: Madžarska, Nemčija
Boben 4: Slovenija, Francija
Boben 5: Švedska, Egipt
Boben 6: Argentina, Japonska

V Franciji so natanko 100 dni pred začetkom rokometnega dogajanja na olimpijskih igrah v Parizu izvedli ples kroglic. Na njem sta prvič v zgodovini sodelovali obe slovenski zasedbi.

Pri žrebu za moški olimpijski turnir je sodelovala nekdanja francoska rokometašica Siraba Dembele Pavlović. Je evropska in svetovna prvakinja, druga najboljša strelka v francoski reprezentanci z 848 goli, na OI 2016 v Braziliji pa je osvojila srebrno odličje. Njen mož je nekdanji srbski nogometaš Igor Pavlović, a njegovi rojaki ne bodo nastopili na olimpijskih igrah. Bo pa Slovenija, ki se bo v boj za olimpijska odličja podala že četrtič v obdobju državne samostojnosti.

Rokometašice bodo v Franciji s tekmovanjem začele 25. julija, rokometaše pa uvodni preizkus čaka dva dneva za tem. | Foto: RZS Rokometašice bodo v Franciji s tekmovanjem začele 25. julija, rokometaše pa uvodni preizkus čaka dva dneva za tem. Foto: RZS

Slovenska izbrana vrsta je prvič na olimpijskih igrah nastopila v Sydneyju leta 2000, ko je osvojila osmo mesto, v Atenah 2004 je bila enajsta, v Riu de Janeiru leta 2016, kjer je v četrtfinalu priznala premoč poznejšim zmagovalcem Dancem, pa šesta.

Uroš Zorman je dvakrat nastopil na olimpijskem turnirju kot igralec, zdaj bo prvič selektor. | Foto: Reuters Uroš Zorman je dvakrat nastopil na olimpijskem turnirju kot igralec, zdaj bo prvič selektor. Foto: Reuters Zorman: To bo najkakovostnejši turnir v zgodovini iger

"Že pred žrebom je bilo jasno, da nas čaka izjemno zahteven turnir. Verjetno bo to celo najkakovostnejši turnir v zgodovini olimpijskih iger. Govoriti o tem, ali nam je bil ples kroglic naklonjen ali ne, je brezpredmetno, saj so vse sodelujoče ekipe kakovostne. V Parizu bomo šli korak za korakom in na koncu videli, kam nas bo to pripeljalo. Zagotovo bo naš cilj preboj v četrtfinale," pa se je na ples kroglic ozrl selektor moške reprezentance Uroš Zorman, ki je bil prav tako že dvakrat udeleženec olimpijskih iger, a vselej kot igralec. V Atenah 2004 je tekmovanje v dresu Slovenije zaključil na 11., v Rio de Janeiru 2016 pa na šestem mestu.

Slovenci so si sicer dragoceno vozovnico na olimpijski turnir priborili letos z uspehoma proti Bahrajnu in Braziliji.

Olimpijski turnir v Franciji, ženske:

Skupina A: Norveška, Nemčija, Slovenija, Švedska, Danska, Južna Koreja
Skupina B: Madžarska, Nizozemska, Španija, Francija, Brazilija, Angola

Bobni pred žrebom (Ž):

Boben 1: Norveška, Madžarska
Boben 2: Nizozemska, Nemčija
Boben 3: Slovenija, Španija
Boben 4: Švedska, Francija
Boben 5: Danska, Brazilija
Boben 6: Angola, Južna Koreja

Legendarni Francoz pahnil Slovenke med Skandinavke

Dragan Adžić bo vodil Slovenijo na olimpijskem turnirju v skupini A. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Dragan Adžić bo vodil Slovenijo na olimpijskem turnirju v skupini A. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Le ena udeleženka ženskega rokometnega olimpijskega turnirja bo na tako velikem tekmovanju nastopila prvič. To je Slovenija! Slovenke so si mesto v Parizu priigrale ta konec tedna, ko so na kvalifikacijskem turnirju v Neu-Ulmu najprej izgubile proti Nemčiji, nato pa z zmagama nad Paragvajem in nato še Črno goro prišle do velikega uspeha.

Slovenske rokometašice so tako poskrbele za zgodovinski dosežek. Prvič se je na žrebu ženske rokometnega olimpijskega turnirja, na katerem nastopa 12 ekip, znašla tudi kroglic z imenom Slovenija.

Pri plesu kroglic je sodeloval Jerome Fernandez, nekdanji kapetan francoske reprezentance, ki je z galskimi petelini osvojil dve zlati olimpijski medalji (2008 in 2012) in najboljši strelec francoske reprezentance vseh časov s 1463 goli. Izbranke Dragana Adžića je poslal v skupino A, ki se lahko za razliko od skupine B le z eno neevropsko reprezentanco. To je Južna Koreja. Ker pa bodo v skupini A še štiri zelo neugodne evropske tekmice, kar tri prihajajo iz Skandinavije, tradicionalne valilnice rokometnih velemojstric, čaka Slovenijo zelo zahtevna naloga, če se bo skušala prebiti med osem najboljših. V skupini A so namreč Danska, Norveška in Švedska, pa tudi Nemčija, ki je nedavno v kvalifikacijah za olimpijske igre nadigrala Slovenijo.

Adžić: Naredimo bomo vse, da se prebijemo v četrtfinale

Dragan Adžić ne bo prvič vodil reprezentance na olimpijskem turnirju, kar je pomembna prednost za Slovenijo. | Foto: Nebojša Tejić/STA Dragan Adžić ne bo prvič vodil reprezentance na olimpijskem turnirju, kar je pomembna prednost za Slovenijo. Foto: Nebojša Tejić/STA "Ni dvoma, da je skupina B lažja od naše. Odkar sem selektor Slovenije, so nam bile namenjene težje poti, a smo vse uspešno prestali. Naredili bomo vse, da se prebijemo med najboljše štiri ekipe prvega dela tekmovanja, četudi bo to izjemno zahteven podvig. Z vsemi tekmicami skupine A smo se v zadnjem obdobju že merili, zato jih dobro poznamo. Pomembno bo, da ostanemo zdravi in se dobro pripravimo na tekmovanje. Želimo si popisati nove strani knjige uspehov slovenskega rokometa," je po žrebu dejal selektor ženske reprezentance Dragan Adžić, za katerega bodo to tretje olimpijske igre. Okusil jih je že kot selektor Črne gore v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016. Na Otoku je z ekipo osvojil srebro.

Le Slovenija in še sedem evropskih držav

Z obema reprezentancama na olimpijskih igrah v Franciji se lahko pohvali le osem držav. Vse prihajajo iz Evrope. To so poleg Slovenije še gostiteljica Francija, Madžarska, Nemčija, Španija in skandinavski trojček Danska – Norveška – Švedska. Slovenija je izmed omenjenih držav z naskokom najmanjša, a se lahko pohvali z zgodovinskim dosežkom, prvimi olimpijskih igrami v obdobju državne samostojnosti, na katerih bosta vzporedno nastopili tako moška kot tudi ženska rokometna reprezentanca.

Ognjen Backović
Sportal Ognjen Backović: To se mi zdi neverjetno

Tako v moški kot v ženski konkurenci bodo reprezentance razdeljene v dve skupini po šest reprezentanc, napredovanje v četrtfinale pa si bodo zagotovile najboljše štiri ekipe iz vsake skupine. 

Prvi del rokometnega tekmovanja olimpijskih iger bo potekal v Parizu, za celotno končnico pa se bo dogajanje preselilo v Lille.  Četrtfinale bo na sporedu 6. v ženski in 7. avgusta v moški konkurenci. Polfinalni dvoboji bodo na sporedu 8. in 9., tekmi za medalje pa 10. in 11. avgusta.

Preberite še:

EHF Euro 2024: Slovenija - Portugalska slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman
Sportal Slovenskega selektorja premagala čustva #video
slovenska ženska rokometna reprezentanca : Črna gora, olimpijske kvalifikacije
Sportal Slovenske rokometašice se veselijo premierne uvrstitve na olimpijske igre! #video
Slovenija Paragvaj olimpijske kvalifikacije
Sportal Izjemna predstava Slovenk, ki so nadigrale Paragvaj, jutri jih čaka olimpijski dan D #video
Ne spreglejte