Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2022,
13.29

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

rokomet Sredozemske igre slovenska rokometna reprezentanca

Petek, 27. 5. 2022, 13.29

2 leti

Zorman razkril karte za sredozemske igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), Uroš Zorman | Uroš Zorman bo preizkusil nekaj mlajših rokometašev. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Uroš Zorman bo preizkusil nekaj mlajših rokometašev.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Selektor moške rokometne reprezentance Uroš Zorman je določil 17 rokometašev, ki jih je povabil na priprave za letošnje sredozemske igre. Te bodo v Oranu v Alžiriji potekale med 25. junijem in 5. julijem.

Na sredozemske igre se bo Slovenija podala z mlado zasedbo. V njej bodo priložnost dobili rokometaši, ki z igrami vse bolj opozarjajo nase in so prihodnost slovenskega reprezentančnega rokometa. Na seznamu povabljencev 14 rokometašev igra v dresu slovenskih klubov, trije pa v tujini.

Trije rokometaši s seznama so tudi že okusili delo A-reprezentance − Tadej Mazej in Tadej Kljun sta ob tem že vpisala uraden nastop, Uroš Miličević pa je sodeloval na pripravah zadnjih akcij. Za preostale bo to prva izkušnja v članskem dresu z državnim grbom. Na Zormanovem seznamu se nahajajo še Tilen StrmljanStefan ŽabićTim Cokan in Gal Gaberšek (vsi RK Celje Pivovarna Laško), Staš Slatinek JovičićGašper Horvat in Marko Kotar (vsi RK Trimo Trebnje), Domen TajnikJernej DrobežTimotej Grmšek (vsi RK Gorenje Velenje), Urban Pipp (RD Urbanscape Loka), Alen Skledar (RK Jeruzalem Ormož), Domen Sikošek Pelko (Kriens-Luzern) in Tim Rozman (Tusem Essen).

Na seznamu je tudi Tadej Kljun. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na seznamu je tudi Tadej Kljun. Foto: Grega Valančič/Sportida

Reprezentanca se bo zbrala 13. junija v Zrečah, kjer bo opravila celotne priprave. Tekmeci in razpored tekem na sredozemskih igrah bodo znani v prihodnjih tednih. "Na sredozemske igre bomo popeljali igralce, ki so nekako med mladinsko in člansko A-reprezentanco. Večina vabljenih rokometašev izhaja iz generacije 1998, ki je postala evropski prvak, in iz letnikov 2000 in 2001, ko so zaradi svetovne zdravstvene situacije ostali brez največjih tekmovanj v mlajših starostnih kategorijah. Poletna akcija nam bo dala dober vpogled v prihodnost slovenskega rokometa in A-reprezentance. Videli bomo, kaj lahko od omenjenih generacij pričakujemo. Verjamem, da bodo tekme v Alžiriji fantom dale prepotrebne mednarodne izkušnje na višji ravni, saj skoraj vsi s seznama igrajo v Sloveniji," je ob predstavitvi seznama dejal selektor Zorman.

Slovenski rokomet je na sredozemskih igrah že dosegel vidne uvrstitve

Sredozemske igre so regionalno večšportno tekmovanje v olimpijskih in neolimpijskih športnih panogah, ki so ob prisotnosti visoko športno razvitih držav, za slovenski šport zelo zanimive. Njihov začetek sega v leto 1948, ko je turški doktor političnih ved Mohamed Taher Pasha v Londonu dal pobudo za organizacijo omenjenega tekmovanja. Želel je, da bi bile igre simbol miru med različnimi kulturami sredozemskega okolja. Med olimpijskimi igrami istega leta v Londonu so nacionalni olimpijski komiteji držav Sredozemlja pozdravili njegovo idejo in prve sredozemske igre so bile tako organizirane v egipčanski Aleksandriji tri leta za tem.

Sredozemske igre potekajo v razmiku štirih let. Do leta 1991 so potekale leto pred poletno različico olimpijskih iger, od takrat pa leto po njih. Simbol iger so trije krogi, ki simbolično predstavljajo Azijo, Afriko in Evropo, tri celine oziroma 26 držav, ki sodelujejo na teh igrah. Spodnji valoviti del simbolizira Sredozemsko morje.

Slovenski rokomet je na sredozemskih igrah že dosegel vidne uvrstitve. Leta 1993, na prvi izvedbi sredozemskih iger, leto po poletnih olimpijskih igrah, je moška reprezentanca osvojila bronasto kolajno, kar je bila prva kolajna slovenskih reprezentanc v kolektivnih športih na največjih tekmovanjih. Na zadnji izvedbi leta 2018 so bili Slovenci peti.

Preberite še:

Krim Mercator, državne prvakinje 2022
Sportal Krimovke dvignile pokal #foto
RK Gorenje Velenje : Nexe Našice, evropska liga, Aljaž Panjtar
Sportal Velenjčani boljši od Trima, Celjani so državni prvaki!
RK Gorenje : RK Celje Pivovarna Laško
Sportal V Celju novi mladi talentirani srbski rokometaš
Ne spreglejte