Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 17.09

6 let, 7 mesecev

Poljska do druge zaporedne medalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po velikem presenečenju na preteklem svetovnem prvenstvu ter srebrnem odličju je reprezentanca Poljske drugič zapored osvojila odličje na SP. V "malem finalu" je premagala evropske prvake Dance.

Poljska, ki je navkljub slabšemu prvemu delu tekmovanja, pokazala izjemne kvalitete v nadaljevanju, je obračun za drugo zaporedno odličje na svetovnih prvenstvih (leta 2007 srebrna) začela z veliko napakami. Do pete minute Bielecki in druščina niso premagali Kasperja Hvidta. Danci pa so na krilih Larsa Christiansena povedli z 2:0 v 3. minuti.

Obe moštvi sta igrali hiter rokomet, z dolgimi podajami ter poskusom ekspresnih akcij, kar je botrovalo k nenavadnemu začetku – tekanju z ene strani na drugo ter zgubljanju žog. Razpoloženje na igrišču sta popravljala vratarja Hvidt in Szmal. Potem ko je v 10. minuti po protinapadu zadel Michal Jurecki, Poljaki sedem minut niso mogli premagati 32-letnega danskega čuvaja mreže. Igra evropskih prvakov prav tako ni bila bleščeča. Večkrat so si priigrali dva zadetka razlike, kaj več pa niso bili sposobni. Njihova igra na postavljeno nasprotnikov obrambo 6-0, vse dokler se ni razigralo odkritje prvenstva Mikkel Hansen, je bila šibka.

Sledile so hitre akcije in zadetku dveh "bombarderjev" Hansena in Bieleckega. Pri Dancih je bil mladi levi zunanji osamljen strelec, pri Poljakih pa sta zadevala še Krzysztof Lijewski ter Bratomiej Jaszka, kar je njuno moštvo pripeljalo do prvega vodstva na tekmi v 24. minuti, nato do dveh zadetkov naskoka, tik pred koncem prvega polčasa pa so si priigrali še tretjega.

Četa legendarnega Bogdana Wente je silovito nadaljevala tudi po odmoru. V desetih minutah je svojo prednost povečala na šest golov (21:15). Večja raznovrstnost strelov od daleč jih je pripeljala do te prednosti. A že pregovorno nepopustljivi Danci, se tudi v "malem finalu" niso predali.

"Strelske vaje" Hansena so bile dovolj, da je v 48. minuti na semaforju Arene pisalo le še 21:23. Vse pa se je znova obrnilo na glavo, ko Danci nikakor niso mogli zatresti mreže.

Delni poljski izid 6:0 je bil v šestih minutah dovolj, da so si poljski mušketirji priborili drugo zaporedno odličje na svetovnih prvenstvih. Na SP 2007 je bilo le-to srebrnega leska, dve leti kasneje pa bronastega. Za reprezentanco, ki je pred tem nazadnje osvojila medaljo na svetovnih prvenstvih leta 1982, je to še kako velik dosežek.

Ne spreglejte