Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
9.01

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 9.01

8 let, 1 mesec

Oslabljene Norvežanke branijo evropski prestol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Makedonija bo od 2. do 14. decembra gostila evropsko prvenstvo v ženskem rokometu. Nazaključnem turnirju prvo mesto branijo norveške igralke, na njem pa ne bodo nastopile slovenske rokometašice.

V eni najrevnejših evropskih držav je vse nared za zaključni turnir, rokometašice s stare celine pa bodo svoje znanje prikazovale v izjemno lepih športnih objektih. Na "boljšem" bodo nastopajoče iz skupine A (Francija, Madžarska, Danska in Romunija) ter skupine D (Nemčija, Hrvaška, Makedonija in Srbija), ki bodo nastopile v novi skopski dvorani Boris Trajkovski. Mogočen športni objekt lahko sprejme 10.000 ljubiteljev rokometne igre, tukaj bodo na sporedu tudi vse končne odločitve v drugi polovici evropskega prvenstva.

Na "slabšem" bodo nastopajoče iz skupine B (Norveška, Portugalska, Španija in Ukrajina) in skupine C (Rusija, Švedska, Avstrija in Belorusija), saj bodo v prvem delu nastopale v ohridski dvorani Biljanini Izvori, ki sprejme 3500 gledalcev.

Papirnate favoritinje zaključnega turnirja so Norvežanke, navkljub temu, da bodo nastopile brez nekaterih pomembnih igralk. Absolutne gospodarice mednarodnih rokometnih igrišč v zadnjih letih - zmago so slavile na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (na Madžarskem leta 2004 in Švedskem 2006), svojo bero pa so obogatile tudi z zlatim odličjem na letošnjih olimpijskih iger v Pekingu, medtem ko so na lanskem svetovnem prvenstva v Franciji osvojile kolajno srebrnega leska - bodo v Makedoniji nastopile brez prve rokometne dame sveta Gro Hammerseng in njene življenjske sopotnice ter dobre znanke slovenskih rokometnih igrišč, nekdanje igralke galjeviškega Krima Katje Nyberg, a karizmatična norveška trenerka Marit Breivik ima kljub veliki kadrovski vrzeli še vedno na voljo izjemno kakovostno zasedbo.

Skandinavke bodo imele največje tekmice v ruskih, madžarskih, nemških, francoskih, romunskih in danskih igralkah. Rusinje so po nekaj letih dominacije na svetovnem prizorišču malce popustile, na turnirju v Makedoniji bodo nastopile brez nekaterih najboljših igralk, tudi "Ljubljančanke" Ljudmile Bodnjeve, a rokometni trenerski "revolucionar" Jevgenij Trefilov je zmožen iz rokava potegniti pravega "jokerja". Nekateri strokovnjaki menijo, da bo zaključni turnir v Makedoniji poln presenečen, na rokometni vrh Mont Blanca pa bi se lahko povzpela tudi manj ugledna izbrana vrsta.

V prvem delu bo zagotovo najbolj razburljivo v "skupini smrti", kjer so štiri imenitne reprezentance (Francija, Madžarska, Danska in Romunija), zanimiva pa bo tudi balkanska skupina (Hrvaška, Makedonija in Srbija) z germanskim pritepencem (Nemčija).

V prvem delu tekmovanja bo 16 reprezentanc razdeljenih v štiri skupine, napredovanje pa si bodo zagotovile po tri najboljše izbrane vrste. V drugem delu tekmovanja se križata skupini A in B ter C in D. Prvouvrščeni reprezentanci iz drugega dela se uvrstita v polfinale, tretjeuvrščeni pa čaka tekma za končno peto mesto.

Na prvenstvu pa ne bodo nastopile slovenske rokometašice, ki so jih v letošnjih kvalifikacijah izločile Belorusinje.

Nosilke odličji na ženskih EP

Švedska 2006: 1. Norveška 2. Rusija 3. Francija

Madžarska 2004: 1. Norveška 2. Danska 3. Madžarska

Danska 2002: 1. Danska 2. Norveška 3. Francija

Romunija 2000: 1. Madžarska 2. Ukrajina 3. Rusija

Nizozemska 1998: 1. Norveška 2. Danska 3. Madžarska

Danska 1996: 1. Danska 2. Norveška 3. Avstrija

Nemčija 1994: 1. Danska 2. Nemčija 3. Norveška

Ne spreglejte