Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2011,
18.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 5. 2011, 18.39

8 let

Prehrana rekreativnega športnika je pomembna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdrava prehrana je temelj zdravega načina življenja in pripomore k preprečevanju razvoja mnogih bolezni. Tega dejstva rekreativni športniki ne bi smel zanemariti.

Zdrava prehrana skuša pri športniku vplivati na čim boljše zdravje in telesno kondicijo, da vzdržuje optimalno energijsko in hranilno ravnotežje s primernim ritmom prehranjevanja in primerno energijsko gostoto hrane. Prehrana je v sodobnem svetu čedalje pomembnejši del posameznikove skrbi za zdravje. Spremembe v pogojih življenja in napredek v znanosti narekujeta tudi hitre spremembe v prehranjevanju.

Hrana je nosilec, ki telesu omogoča vnos makro in mikrohranil. Med makrohranila štejemo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe, mikrohranila pa so vitamini in minerali. Vsako hranilo ima v presnovi svoj specifičen pomen, nobeno hranilo pa ne deluje samo po sebi. To dejstvo lahko pomaga, da se človek upre raznim čudežnim dietam.

Nekaj osnovnih navodil

Da bi z ustreznim prehranjevanjem podprli delovanje svojega telesa, je dobro poznati osnove zdravega prehranjevanja. Nobena posamezna hrana nam ne more v zadostnih količinah zagotoviti vseh pomembnih hranil, zato je priporočeno jesti raznoliko hrano. Izberite veliko polnozrnatih živil, sadja in zelenjave ter hkrati hrano, ki je revna z enostavnimi sladkorji.

Hrana naj bo tudi revna s holesterolom in nasičenimi maščobami, prav tako pa naj vsebuje malo soli. Pretirane količine natrija namreč niso zdrave, še posebej ne za ljudi s povišanim krvnim tlakom. V naravni hrani je dovolj natrija, da zadosti vsakodnevnim fiziološkim potrebam, zato prekomerno dodatno soljenje hrane ni potrebno.

Alkohol pijte zmerno, saj alkoholne pijače vsebujejo veliko kalorij in malo hranil, z uživanjem večjih količin alkohola pa je ponavadi tudi vnos hrane pomanjkljiv.

Posledica neuravnoteženega odnosa med prehrano in telesnimi potrebami je običajno debelost. Slednja povzroča marskikatere bolezni, zato vzdržujte zdravo telesno težo.

Ne spreglejte