Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
21.59

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Italija EuroVolley2023

Sreda, 30. 8. 2023, 21.59

9 mesecev

Evropsko prvenstvo v odbojki za ženske, četrtfinale

Znane so vse polfinalistke EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
evropsko prvenstvo, Turčija | Turkinje so v četrtfinalu s 3:0 premagale Poljsko in si priborile polfinale. Tam jim bodo nasproti stale branilke naslova Italijanke. | Foto CEV

Turkinje so v četrtfinalu s 3:0 premagale Poljsko in si priborile polfinale. Tam jim bodo nasproti stale branilke naslova Italijanke.

Foto: CEV

Potem ko so si polfinale evropskega prvenstva že v torek priigrale branilke naslova Italijanke in Nizozemke, so se jim dan zatem med najboljšo četverico pričakovano pridružile še aktualne svetovne prvakinje Srbkinje in zmagovalke letošnje lige narodov Turkinje. Srbkinje so s 3:1 premagale Čehinje, Turkinje pa so bile s 3:0 boljše od Poljakinj. Polfinalna para sta Turčija – Italija in Srbija – Nizozemska. Polfinala bosta v ponedeljek.

italijanska odbojkarska reprezentanca
Sportal Branilke naslova gladko, Turkinje za četrtfinale oddale niz

Turčija je Poljsko premagala z maksimalnim rezultatom, a predvsem v prvih dveh nizih ni imela lahkega dela. Poljakinje so v prvem nizu že vodile za štiri točke, a so jih Turkinje na 17. točki ujele, prišle do treh točk prednosti, s to prednostjo so vodile še pri izidu 24:21.

Tekmice so ubranile dve zaključni žogi, tretje pa ne. Še dlje so bile Poljakinje v vodstvu v povsem izenačenem drugem nizu, vodile so z 21:20, toda končnica je spet pripadla favoritkam. Te so nato bolj zanesljivo dobile tretji niz. S 24 točkami je bila v turški vrsti najučinkovitejša Melissa Vargas, igralka s kubanskimi koreninami.

Srbkinje, svetovne prvakinje, so že nekajkrat na prvenstvu pokazale, da potrebujejo nekaj časa, da pridejo na ustrezno temperaturo, ko pa se to zgodi, jih je nemogoče ustaviti. Proti Čehinjam so izgubile prvi niz, potem pa zagospodarile na igrišču, tekmice povsem nadigrale in jih v naslednjih nizih pustile na 17, 11 in 14.

Pri tem je spet blestela Tijana Bošković, ki je dosegla 33 točk, štiri z bloki. V tem je bila še za enega boljša Maja Aleksić, zanimivo pa je, da Srbkinje niso dosegle niti enega asa, Čehinje pa pet.

Nizozemke svojim tekmicam niso prepustile nikakršnih možnosti za zmago in so vse tri nize prepričljivo dobile. Francozinje so Italijanke v drugem nizu potisnile do roba, a so zadnje vseeno slavile z 29:27. Po tem so zanesljivo dobile še tretji niz in vstopnico za polfinale. Branilke naslova Italijanke so za polfinale premagale Francozinje. | Foto: CEV Branilke naslova Italijanke so za polfinale premagale Francozinje. Foto: CEV

Na letošnjem EP so po letu 2019 spet nastopile slovenske odbojkarice, ki pa so tekmovanje zaključile po prvem delu. V zahtevni skupini A so na petih dvobojih štirikrat izgubile in premagale le Madžarke, kar ni bilo dovolj za napredovanje v izločilne boje.

Evropsko prvenstvo, četrtfinale:

Torek, 29. avgust

Sreda, 30. avgust

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca, trening pred evropskim prvenstvom, Gregor Ropret
Sportal Cilj čaka v Rimu, a pred tem opozorilo: Brez prehitevanja
EP v odbojki, Italija
Sportal Branilci naslova brez težav premagali Belgijce, v glavnih vlogah še naprej tudi Slovenci
Ne spreglejte