Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
27. 9. 2012,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Barcelona liga prvakov liga prvakov Planet TV

Četrtek, 27. 9. 2012, 15.17

8 let

Torkova poslastica na Planet TV: Barcelona pri "orlih"!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Benfica, rekorder po številu navijačev, ter Barcelona z ekipo, ki spada med najboljše vseh časov, bosta ljubitelje lige prvakov razvajala 2. oktobra. Vabljeni k ogledu na Planet TV!

Kaj še dodati o Barceloni, ki na krilih Lionela Messija, Xavija, Andresa Inieste in preostalih velemojstrov iz tedna v teden dokazuje, da trka na vrata nogometne popolnosti? Svetu je podarila zgodbo o "tiki-taka" nogometu, ki je do največjih uspehov pomagal tudi španski reprezentanci, čarovnik "Leo" pa trese mreže tako pogosto, da je seznam njegovih presežkov že zaobjel obliko debele knjige. Je pa ranljiv tudi nogometni katalonski ponos. V uvodnem krogu lige prvakov ga je dobro namučil moskovski Spartak. Če se ne bi ponovno izkazal Messi in z dvema goloma preprečil senzacijo, Tito Vilanova na debi v ligi prvakov ne bi imel prijetnih spominov. Tako pa je "blaugrana" le strla odpor vzhodnih gostov in osvojila pričakovane tri točke. Rusi so ji z zaprto igro in silovitimi protinapadi povzročali precej težav. So pokazali recept, ki bi ga lahko v torek posnemal portugalski podprvak? Ne gre prezreti tudi dejstva, da bo Barcelona znova oslabljena v obrambni vrsti. Manjkala bosta kapetan Carles Puyol in Gerard Pique.

Petdeset let od zadnjega evropskega naslova

Če je Barcelona dolgoletna stalnica v moderni dobi nogometa, pa Benfica še išče način, kako se približati nekdanji slavi. Na Portugalskem ni kluba, ki bi imel več navijačev. Benfica velja za rekorderja celo v svetovnem merilu, saj je bila zaradi članstva 250.000 privržencev ter kar 14 milijonov simpatizerjev, ki stiskajo pesti za "orle", prav na vseh celinah sprejeta v druščino Guinnessovih rekordov. Časi, ko je osvajala evropske naslove, so res že davno mimo. Od drugega, za zdaj zadnjega naslova evropskega prvaka, je preteklo okroglih 50 let. Na začetku šestdesetih let preteklega stoletja je drzni madžarski trener Bela Guttmann po prihodu v Lizbono poskrbel za malo revolucijo. Prekrižal je imena 20 igralcev, jih nadomestil z obetavnimi kandidati iz mladinskega podmladka, v klub pa privabil še "črnega panterja" Eusebia. Rezultati niso izostali. Dva zaporedna evropska naslova, v prvem finalu je premoč priznala ravno Barcelona (3:2), sta klubu iz Lizbone zagotovila nesmrtno slavo. Pozneje je v velikem finalu nastopila še petič, a še vsakič ostala brez trofeje. Brez nagrade je ostala v dvobojih z Milanom (1963), Interjem (1965), Manchester Unitedom (1968), PSV-jem (1988) in Milanom (1990). Leta 1983 je zaigrala še v finalu pokala UEFA, a je bil boljši Anderlecht.

Lahko pa Benfico skrbi podatek, da ni na domačem stadionu premagala španskega tekmeca že 30 let. Nič kaj spodbudna napoved pred derbijem lige prvakov, ko prihaja na Luz uigrana Barcelona. "To je eden največjih klubov vseh časov," rad poudari Zlatko Zahovič, najbolj znan Slovenec, ki je kdajkoli zaigral za "orle". Ponosni plenilec s krili je simbol Benfice. Nastopa v grbu, takšen je klubski nadimek, na domačih tekmah pa sta ponosna gosta tudi dresirana "orla". Prvemu je ime Zmaga, drugemu pa Slava. Živita v neposredni bližini stadiona in klubu, na Portugalskem označujejo Benfico kar z besedo "religija", predstavljata neskončno vrednost. Zadnji španski klub, ki je izgubil z Benfico, je bil leta 1982 Betis iz Seville. Nato se je Benfica s španskim tekmecem pomerila še dvanajstkrat, a vedno ostala brez zmage.

Ko se v Evropi pomerita Benfica in Barcelona ...

Derbi skupine G bo zanimiv. Benfica je remizirala v gosteh pri žilavem Celticu, Barcelona je ugnala Spartak. Če lahko verjamemo zgodovini, bo nekdo od njiju tudi evropski prvak. Še vedno ko sta se Benfica in Barcelona pomerila v Evropi, je zmagovalec na koncu namreč osvojil lovoriko. Tako je bilo že leta 1961 v velikem finalu v Bernu (naslednje leto je Benfica v finalu ugnala Real s 5:3), v sezoni 1991/92 je Barcelona v skupinskem delu igrala z Benfico (2:1 in 0:0), nato pa v napetem sklepnem dejanju na starem Wembleyju premagala Sampdorio, pred šestimi leti je Barcelona v četrtfinalu izločila koga drugega kot Benfico, nato pa v finalu lige prvakov odpravila Arsenal. Tako sta se portugalski in katalonski velikan v ligi prvakov nazadnje pomerila 28. marca 2006. Barcelona je pod vodstvom Josepa Guardiole v Evropi gostovala 24-krat in le trikrat izgubila. Za njegovega naslednika, do pred kratkim pomočnika Tita Vilanova, bo to prva evropska izkušnja v gosteh. Katalonci so v Lizboni nazadnje gostovali leta 2008, ko so s 5:2 "torpedirali" mrežo Sportinga iz Lizbone, s portugalskim tekmecem pa so imeli nazadnje opravka lani, ko so v evropskem superpokalu premagali Porto z 21.

Benfica je v poletnem prestopnem roku ostala brez dveh izjemnih igralcev, klubska blagajna pa se je obogatila za dobrih 60 milijonov evrov. Belgijec Axel Witsel je odšel k Zenitu, Javi Garcia pa je postal član Manchester Cityja. Strateg Jorge Jesus še vedno računa na močno zasedbo, med katerimi ne manjka nogometašev, ki imajo veliko izkušenj iz španskega prvenstva. To so Pablo Aimar, Eduardo Salvio, Ezequiel Garay, Rodrigo, Nolito (ima celo dva nastopa za prvo ekipo Barcelone) in Martins, napadalec iz Paragvaja Oscar Cardozo pa zagotovo še ni pozabil zapravljene 11-metrovke v četrtfinalu SP 2010, ko je na drugi strani stala Španija, z njo vred pa zajeten del okostja Barcelone.

Največjo moč ob domačih nogometaših predstavljajo Južnoameričani. Na nogometni tržnici ima največjo vrednost Paragvajec Oscar Cardozo (17,5 milijonov evrov), Argentinec Nicolas Gaitan je vreden 16, Urugvajec Maxi Pereira 15, sledita še dva "gavča" Ezequiel Garay (14) in Eduardo Salvio (10), potem pridejo na vrsto še Brazilci Rodrigo (10), Bruno Cesar (9) in lanskoletni znanec Mariborčanov Lima (8 – prišel je iz Brage), kapetan Luisao pa mora zaradi nevsakdanjega pripetljaja na prijateljski tekmi v Nemčiji, ko je zahrbtno obračunal s sodnikom, še počivati. Poleg Lime sta v prestopnem roku prišla še Salvio (iz Atletica Madrid) in mladi nizozemski reprezentant John Ola, ki je prej navduševal pri Twenteju. Skupna vrednost Benfice znaša več kot 172 milijonov evrov. V primerjavi z "vesoljsko" Barcelono res skoraj štirikrat manj (654,5 milijonov evrov), a še vedno dovolj, da lahko govorimo o resničnem evropskem derbiju in poslastici za gledalce. V torek se boste lahko o tem prepričali na Planet TV. Dvoboj se bo začel ob 20.45, studijski del pa 45 minut prej.

Ne spreglejte