Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2024,
20.11

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

Natisni članek

angleško prvenstvo Premier League Liverpool Jürgen Klopp

Nedelja, 19. 5. 2024, 20.11

1 teden, 6 dni

Slovo Jürgna Kloppa od Liverpoola

Solze tekle v potokih, čustveno slovo velikana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15
Jürgen Klopp | Jürgen Klopp je po devetih letih zapustil klop Liverpoola. | Foto Reuters

Jürgen Klopp je po devetih letih zapustil klop Liverpoola.

Foto: Reuters

V senci dvoboja za naslov angleškega prvaka med Manchester Cityjem in Arsenalom je današnje nogometno dogajanje na Otoku zaznamovala tudi zadnja tekma stratega Liverpoola Jürgna Kloppa, ki se je po devetih letih na čelu Redsov v čustvenem slovesu poslovil od Anfielda in kluba iz mesta Beatlesov.

Phil Foden
Sportal Manchester City ubranil naslov in postavil nov rekord

Ne glede na to, ali ga obožujete ali sovražite, je slovo Jürgna Kloppa in njegovo udejstvovanje na čelu Liverpoola zadnjih devet let močno zaznamovalo dogajanje v evropskem klubskem nogometu. Nemški strateg je na čelu angleškega velikana spisal zgodbo, ki je Anfield v zadnjih letih po dolgem obdobju kriz in težav popeljala nazaj v vrh evropskega nogometa. Ko se je nemški strokovnjak leta 2015 usedel na klop angleškega prvoligaša, je bil ta daleč od stare slave. Liverpool pred tem kar osem let ni igral v izločilnih bojih lige prvakov, v premier ligi pa je bil v šestih sezonah pred tem le enkrat uvrščen med najboljših pet ekip.

Klopp s trenerskim štabom ob slovesu od Anfielda | Foto: Reuters Klopp s trenerskim štabom ob slovesu od Anfielda Foto: Reuters

Zatem je počasi, a vztrajno gradil ekipo, ki je v sezonah, ki so sledile, stopala vse višje in višje. Šestinpetdesetletni strateg je tako v sezonah na čelu kluba iz Anfielda začel znova polniti police klubskih prostorov. Leta 2018/19 je klub po 14 letih popeljal do naslova v ligi prvakov, v sezoni, ki je sledila, je Liverpool po dolgih 30 letih čakanja postal angleški prvak. V vitrine kluba iz mesta Beatlesov pa je pripeljal tudi pokalno lovoriko, z Liverpoolom je postal tudi svetovni klubski prvak, zmagovalec angleškega ligaškega pokala in še bi lahko naštevali. 

Januarja napovedal odhod

Po dolgoletnem udejstvovanju karizmatičnega Nemca na čelu angleškega velikana je letos januarja sledil šok. "Po sezoni odhajam," je takrat sporočil Klopp in razžalostil večino navijačev Liverpoola, ki so se nadejali, da bo 56-letni strokovnjak vsaj še nekaj let vztrajal na čelu kluba, s katerim je v tem času osvojil sedem velikih trofej.

Jürgen Klopp | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob potrditvi svoje odločitve za Liverpoolfc.com je že januarja Klopp orisal razloge za to in tudi odločitev, da naznani svoj odhod, pri čemer je posebej poudaril potrebo po jasnosti ob prvi priložnosti, da se ustvarijo pogoji za pravočasen prehod. "Razumem, da je v tem trenutku za veliko ljudi to velik šok, a lahko razložim – ali vsaj poskusim razložiti. Všeč mi je absolutno vse pri tem klubu, vse v tem mestu, vse na naših navijačih, obožujem ekipo, obožujem osebje. Rad imam vse. A to je odločitev, ki sem jo moral sprejeti. Gre za to, da mi, kako naj rečem, zmanjkuje energije."

"Že dlje časa sem vedel, da bom moral enkrat to narediti. Vem, da tega dela ne morem opravljati znova in znova in znova in znova. Po letih, ki smo jih preživeli skupaj, in po vseh stvareh, ki smo jih prestali, je raslo spoštovanje do tega kluba, do navijačev in najmanj, kar vam dolgujem, je resnica – in to je resnica," je v izjavi za javnost povedal Nemec, ki je ob tem zatrdil, da njegova odločitev ni plod kakršnihkoli zdravstvenih težav. "Zdrav sem, no, kolikor je človek v mojih letih lahko zdrav," se je pošalil Klopp, ki je pred prihodom v Liverpool kot trener vodil še Borussio Dortmund (2008–2015), pred tem pa Mainz (2001–2008).

Liverpool se je danes poklonil Kloppu:

Fotogalerija
1
 / 10

V senci Guardiole

Klopp je v zadnjih letih z Liverpoolom močno premešal karte v vrhu evropskega klubskega nogometa, njegova glavna težava pa je bilo dejstvo, da je v Angliji deloval v istem času, kot Pep Guardiola krmari na čelu Manchester Cityja, s katerim je Liverpool ves čas bil bolj ali manj neuspešen boj. Nemec se lahko sicer kot edini "pohvali", da je v obdobju zadnjih sedmih sezon prekinil vladavino sinjemodrih na Otoku, a so bili ti z izjemo enega leta ves čas trn v peti rdeče zasedbe.

Dogajanje v času Kloppa na Otoku:

Ekipa Velike trofeje Naslovi v premier ligi zapravljen denar
Man City 15 5

652,3 milijona evrov

Liverpool 7 1

422 milijonov evrov

Chelsea 6 1

1,16 milijarde evrov

Man United 4 0

1188,9 milijona evrov

Arsenal 2 0

821,3 milijona evrov

Tottenham 0 0

570,3 milijona evrov

 

Najdražje okrepitve Liverpoola v času Kloppa:

1. Darwin Nunez – 98,8 milijona evrov
2. Virgil van Dijk – 87,2 milijona evrov
3. Alisson – 77,6 milijona evrov
4. Dominik Szoboszlai – 69,7 milijona evrov
5. Naby Keita – 61,3 milijona evrov
6. Diogo Jota – 52,3 milijona evrov
7. Fabinho – 45,7 milijona evrov
8. Luis Diaz – 43,6 milijona evrov
9. Cody Gakpo – 43 milijonov evrov 
10. Mohamed Salah – 42,9 milijona evrov

Klopp je ob prevzemu mesta trenerja navijačem sporočil: "Pomembno je, da dvomljivci postanete verniki, da začnete verjeti. Če bom čez štiri leta še na tem mestu, bo v naših vitrinah vsaj ena lovorika," je leta 2015 dejal Nemec, ki je nato svoje obljube v veliki večini tudi izpolnil. Nemec je s svojim pristopom ekspresno osvojil srca privržencev angleškega kluba. Ti svojega ljubljenca ob slovesu postavljajo tudi ob bok velikana Billa Shanklyja, ki je Liverpool sploh postavil na nogometni zemljevid.

Kako velik je za navijače Redsov Klopp, je bilo opazno že pred današnjo zadnjo tekmo z Wolvesi, ko so navijači Liverpoola klubskemu avtobusu na poti do stadiona pripravili špalir, čustveno dogajanje in obujanje spominov pa se je nato preselilo tudi na kultni Anfield, kjer so se ob izvedbi klubske himne You'll Never Walk Alone oči zarosile tudi Nemcu. Še bolj čustveno je bilo po srečanju, ko so se Nemcu na stadionu poklonili s posebno proslavo, vse zbrane pa je nagovoril tudi Klopp. Še posebej čustvena sta bila ob njegovem slovesu kapetan Virgil Van Dijk in Trent Alexander-Arnold, ki sta potočila tudi nekaj solz.

Liverpool je v času vladavine Kloppa užival v nekaterih nepozabnih trenutkih, ki so jim danes navijači nadeli končno ločilo. Med njimi smo izpostavili tri, ki so med drugim močno zaznamovali dobo Nemca na klopi Redsov:

Zmaga nad Borussio Dortmund v dramatičnem četrtfinalnem dvoboju lige Europa (2015/16)

V svoji prvi sezoni z Liverpoolom se je Klopp takoj osredotočil na trofeje, ki bi jih ekipa lahko dosegla. Liverpool se je aprila v četrtfinalu Lige Evropa pomeril s Kloppovim nekdanjim klubom Borussio Dortmund. Rdeči so na prvi tekmi v gosteh iztržili neodločeno 1:1 pri letošnjem finalistu lige prvakov. 

Med povratno tekmo na Anfieldu je impresiven napad Dortmunda takoj pokazal svojo kakovost in dosegel dva zadetka v desetih minutah. Močan napad Dortmunda pod vodstvom Pierra-Emericka Aubameyanga je s svojo nenadnostjo utišal domače občinstvo. V drugem polčasu so se Redsi vrnili, ko je v 48. minuti zadel Divock Origi, vendar pa je Dortmund ponovno vzpostavil vodstvo prek Marca Reusa in 30 minut pred koncem povišal izid na 3:1. Kloppovi varovanci se niso predali in Anfield na čelu s Kopom je v tistem trenutku podprl svoje ljubljence. Liverpool je še pred iztekom 90 minut dosegel dva zadetka in izenačil izid na 3:3, Klopp pa je dvomljivce spremenil v vernike. V podaljšku je nato Hrvat Dejan Lovren s spektakularnim strelom z glavo dosegel zadetek za zmago in Liverpoolu zagotovil uvrstitev v polfinale. 

Odrešenik vratar Alisson  dramatična zmaga proti West Brom Albionu za uvrstitev v ligo prvakov (2020/21)

Ko je Liverpool po dolgotrajni prestopni sagi leta 2018 izgubil Phillipeja Coutinha, ki je odšel k Barceloni, so mnogi podvomili o njihovem statusu med najboljšimi klubi. Vendar so Redsi ta denar uporabili za prihoda branilca Virgila Van Dijka in vratarja Alissona, ki sta močno zaznamovala Kloppovo dobo.

Kljub temu je imel Liverpool zaradi pomanjkanja globine v ekipi in finančne moči drugih klubov veliko vzponov in padcev. Sezona 2020/21 je bila ena izmed slabših sezon, v kateri je ekipi poveljeval Klopp. Ker niso mogli ponoviti slave iz prejšnje sezone Premier lige, ko so osvojili naslov, so bili hud boj za uvrstitev za mesta, ki vodijo v ligo prvakov. 

Ko se je tekma na stadionu Hawthorns z West Bromom iztekala pri izidu 1:1, je bilo Liverpoolovo upanje za uvrstitev v ligo prvakov vse manjše. Klopp je zato ob zadnjem kotu Liverpoola naprej poslal tudi vratarja Alissona, ki je nato s strelom z glavo Liverpoolu prinesel pozno dramatično zmago, ki še danes velja za enega najbolj nepozabnih in najbolj cenjenih trenutkov v Kloppovi eri.

Eden največjih preobratov v zgodovini lige prvakov (2018/19)

Četudi ob najavi slovesa ni želel govoriti o najbolj posebnih trenutkih na čelu angleškega kluba, pa verjetno ob omembi teh zagotovo ne bi izpustil nepozabnega polfinala lige prvakov v sezoni 2018/19, v kateri je nato Liverpool postal prvak. Poslastica polfinala tistega leta je pripadla Barceloni in Liverpoolu, ki je na povratni tekmi poskrbel za enega največjih preobratov v zgodovini lige prvakov. Katalonska zasedba je takrat na prvi tekmi 2. maja 2019 na Camp Nouu na krilih izjemnega Lionela Messija Liverpoolu prizadela hudo zaušnico in si pred povratno tekmo priigrala prednost s 3:0.

A Liverpool je 7. maja 2019 poskrbel za enega največjih preobratov v zgodovini angleškega kluba po letu 2005, ko je v finalu lige prvakov v Istanbulu proti Milanu zaostajal že z 0:3, a do konca tekme izenačil in takrat slavil po izvajanju enajstmetrovk. Nogometaši Liverpoola so leta 2019 na Anfieldu Barcelono premagali s kar 4:0 in se zavihteli v veliki finale. "Fantom sem pred tekmo dejal, da smo se znašli pred nemogočo misijo, a da imajo zato, ker so to pač oni, vseeno priložnost. V življenju sem si ogledal ogromno tekem, a se ne morem spomniti, da bi bila kakšna podobna tej," se je smejalo Nemcu, ki je z Liverpoolom zatem po zmagi v finalu nad Tottenhamom (2:0) osvojil evropsko krono.

Liverpool bo prevzel dozdajšnji trener Feyenoorda Arne Slot. | Foto: Guliverimage Liverpool bo prevzel dozdajšnji trener Feyenoorda Arne Slot. Foto: Guliverimage Kaj pa zdaj?

Nemški strateg je po devetih letih tako danes še zadnjič stopil na Anfield in v izjemno čustvenem slovesu pozdravil navijače pred znamenitim Kopom. 56-letni nekdanji nogometaš si bo, kot je napovedal, zdaj vzel vsaj leto dni premora, ki ga bo namenil času z družino. "Če bi me vprašali, ali bom še kdaj delal kot trener, bi v tem trenutku dejal, da ne. Ampak ne vem, kako bo, nisem še bil v tem položaju. Zagotovo pa vem, da ne bom nikoli treniral drugega kluba v Angliji. To je stoodstotno. Prevelika sta ljubezen in spoštovanje do Liverpoola," je poudaril Klopp.

"Ali bom še delal? Seveda, poznam se, ne morem le posedati. Nekaj bom že našel. Toda kluba ali reprezentance vsaj eno leto ne bom vodil. To je to," je že med sezono dejal Klopp, ki je trenersko žezlo predal v roke Nizozemca Arneja Slota. "Upam, da boste Arneja naslednjo sezono pozdravili in podprli, tako kot ste mene. Od prvega dne. Rad vas imam in vem, da ne bom nikoli hodil sam."

Preberite še:

Ederson, Manchester City
Sportal Man City na odločilni tekmi brez prvega vratarja
Wolverhampton
Sportal Glasovali bodo o ukinitvi sistema VAR
Ne spreglejte