Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2021,
11.00

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

8

Natisni članek

malomarno zdravljenje smrt Diego Maradona

Sobota, 1. 5. 2021, 11.00

3 leta

Šokantni izsledki poročila: Maradona je bil pred smrtjo "prepuščen svoji usodi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

8

Diego Maradona | Kaj se skriva v ozadju zdravljenja nogometnega genija Diega Armanda Maradone? | Foto Reuters

Kaj se skriva v ozadju zdravljenja nogometnega genija Diega Armanda Maradone?

Foto: Reuters

Argentinska nogometna legenda Diego Maradona ni bil deležen ustrezne zdravstvene pomoči in je bil v času pred smrtjo "prepuščen svoji usodi", pravi povzetek 70 strani obsežne preiskave lanske smrti enega najboljših nogometašev vseh časov na svetu. Francoska tiskovna agencija AFP je njegovo zadnje obdobje označila kot pravo agonijo.

Poročilo je pripravila skupina 20 strokovnjakov, ki jih je vodil argentinski javni tožilec, skušali pa so ugotoviti, če je bilo Maradonovo zdravljenje ustrezno. Nekdanji nogometni virtuoz je bil operiran tretjega novembra lani, le štiri dni po praznovanju 60. rojstnega dne, umrl pa je 25. novembra.

V preiskavi so se znašli nevrokirurg Leopoldo Luque, ki je Maradono operiral, psihologa Agustina Cosachov in Carlos Diaz, dve medicinski sestri in zdravstveni koordinator.

Umrl je 25. novembra lani, kmalu po praznovanju 60. rojstnega dne. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Umrl je 25. novembra lani, kmalu po praznovanju 60. rojstnega dne. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Smrt iz malomarnosti?

Glede na poročilo bi se lahko v pravnih postopkih dokazalo, da je šlo za smrt iz malomarnosti, za kar je zagrožena kazen tudi do 15 let ječe.

Pravni spor sta sprožili dve od petih Maradonovih hčera, glavni osumljenec pa je Luque, ki naj bi njunega očeta po operaciji pustil v grozljivem stanju.

Obdolženi trdijo, da niso krivi, saj je bil Maradona v slabem zdravstvenem stanju in je imel v zadnjih dnevih življenja tudi težave z govorjenjem. V življenju se je boril z odvisnostjo od alkohola in drog, zato je imel težave z ledvicami, jetri in srcem.

Skupina strokovnjakov je ugotovila, da "bi imel veliko večje možnosti za preživetje po operaciji, če bi bil v ustrezni zdravstveni ustanovi".

Ugotovili so, da ni imel na voljo vseh ustreznih medicinskih pripomočkov, saj je bil kmalu po operaciji na njegovo zahtevo premeščen v domačo nego, umrl pa je v najetem stanovanju. Poročilo zdravstvenim delavcem tudi očita, da zaradi njegovega stanja ni smel sam odločati, kje ga bodo zdravili.

Ne spreglejte