Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2023,
21.44

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Četrtek, 1. 6. 2023, 21.44

11 mesecev, 2 tedna

Sodnik lige prvakov govornik na dogodku skrajne desnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Szymon Marciniak | Poljski sodnik Szymon Marciniak je bil glavni govornik na dogodku, ki ga je organiziral skrajno desničarski poljski politik Slawomir Mentzen. | Foto Guliverimage

Poljski sodnik Szymon Marciniak je bil glavni govornik na dogodku, ki ga je organiziral skrajno desničarski poljski politik Slawomir Mentzen.

Foto: Guliverimage

Evropska nogometna zveza (Uefa) preiskuje trditve, da je bil poljski sodnik Szymon Marciniak, ki bo prihodnji teden sodil v finalu lige prvakov med Manchester Cityjem in milanskim Interjem, glavni govornik na dogodku, ki ga je organiziral skrajno desničarski poljski politik Slawomir Mentzen, poroča britanski časopis Guardian.

Marciniak, ki je sodil tudi v finalu svetovnega prvenstva, se je v ponedeljek udeležil srečanja z naslovom Everest, ki je bilo označeno kot dogodek za mreženje s pitjem piva. Protirasistični aktivisti so dejali, da je bil dogodek v resnici poskus pridobivanja politične podpore.

Dogodek je organiziral Mentzen, vodja stranke Konfederacija, ki je znan po tem, da je začel uporabljati slogan "Smo proti Judom, gejem, splavu, davkom in Evropski uniji". Leta 2021 je prišel na mednarodne naslovnice kot proizvajalec piva z imenom White IPA Matters, ki je zasmehoval gibanje Black Lives Matter.

"Uefa obtožbe jemlje zelo resno"

"Uefa se zaveda obtožb v zvezi s Szymonom Marciniakom in zahteva nujna pojasnila. Uefa in vsa nogometna skupnost sovražita 'vrednote', ki jih promovira omenjena skupina, in te obtožbe jemlje zelo resno. Nadaljnje obvestilo bo objavljeno v petek, ko bomo pregledali vse dokaze," je za Guardian zapisala Uefa.

Marciniakovo udeležbo na dogodku je prva razkrila protirasistična organizacija Never Again. Njen soustanovitelj Rafal Pankowski je dejal: "Šokirani in zgroženi smo, da se je Marciniak javno povezal z Mentzenom in njegovo strupeno skrajno desničarsko politiko."

Desničarski skrajnež v Fifinem sodniškem dresu

Na plakatu dogodka, ki je bil razširjen prek družbenih medijev, je bil upodobljen Mentzen ob pitju piva. Na drugem plakatu je bil Marciniak oblečen v Fifin sodniški dres. Marciniak pa je na svoji strani na Facebooku delil tudi Mentzenovo objavo, ki je napovedala njegovo prisotnost na dogodku. Poljski sodnik je bil kot govornik predstavljen še na spletni strani dogodka.

Kot je še dodal Pankowski, njegova organizacija ne poziva k odstranitvi Marcinaka s sojenja finala lige prvakov, vendar pa upa, da se bo sodnik oddaljil od skrajne desnice.

Ne spreglejte