Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
3. 6. 2015,
19.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Joseph Blatter Sašo Udovič Uroš Stanič

Sreda, 3. 6. 2015, 19.12

8 let, 1 mesec

"Sepp Blatter? Najbolj pošten človek na svetu!"

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dogajanje v vrhu svetovnega nogometa, predsednik krovne svetovne nogometne organizacije Fife Joseph Blatter je najavil, da se umika, še vedno odmeva. Tri nogometne delavce smo povprašali za mnenje.

Uroš Stanič, trženjski svetovalec NK Rijeke in nekdanji zaposlenec Nogometne zveze Slovenije:

1. "To, kar se dogaja, je velik škandal. Upam in verjamem, da se bodo zadeve razčistile in jih bodo tisti, ki so goljufali, dobili po prstih. To je nujno za kredibilnost svetovnega nogometa in športa na sploh.

Pristen dopis o desetih milijonih dolarjev, ki jih je morala Fifa nakazati Concacafu (Nogometna zveza Severne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja, op. p.) oziroma kar njenemu predsedniku Jacku Warnerju, je trden dokaz, ki me je šokiral.

Sploh zato, ker je bil naslovljen na generalnega sekretarja Fife Jeroma Valckeja. Razmerja v organizacijah so jasna. Predsednik Sepp Blatter je bil s tem zagotovo seznanjen. Mislim, da je zaradi tega, kar je na novo prišlo v javnost, tudi odstopil.

Ali pa je zdaj, ne pred volitvami, odstopil zato, ker je preračunljiv in je s tem pridobil nekaj mesecev, v katerih bo lahko pripeljal kandidata, ki ga obvladuje njegova struja. Kdo ve."

2. "To je sam en del svetovnega nogometa, Fifa ne obvladuje vsega. Fifa predvsem trži svetovno prvenstvo, to pa je vseeno ločeno od samega operativnega dela organizacije. Mislim, da je do leta 2018, ko bo na sporedu novo svetovno prvenstvo, še nekaj časa.

Nogometni svet in Uefa (krovna evropska nogometna organizacija, op. p.) imajo do takrat še dovolj časa, da zadeve počistijo. V Evropo iz sveta nogometa prihaja ogromno denarja. Tega seveda nihče noče ogroziti in mislim, da tudi ne bo. Verjamem pa, da bo organizacija postala bolj etična. Upam, da bo tako."

3. "Za Rusijo sem skoraj prepričan, da ne, za Katar tudi ne verjamem, razen če se bodo pojavili kakšni res trdni dokazi, da je šlo za podkupovanje, a ne verjamem, da se bo to zgodilo.

Ne nazadnje je bil svetovalec katarske zveze pri lovu na svetovno prvenstvo sin predsednika Uefe Michela Platinija. Dvomim, da bodo kopali pregloboko.

Pa tudi zato, ker sta tako Katar kot Rusija zdaj, ko je na zahodu kriza, ekonomsko še kako primerna organizatorja. Morda je vprašljiv Katar zaradi nečednosti, kar zadeva gradnjo štadionov, pa tudi podnebnih razmer, ampak ne verjamem, da se bo kaj spremenilo. Bil bi presenečen."

Sašo Udovič, nekdanji slovenski reprezentant:

1. "Vsak dan je huje, vsak dan v javnost prihajajo nove umazane podrobnosti. Ne gre za kakšne nepomembne uradnike, ampak za ljudi, ki so na vodilnih položajih v svetovnem nogometu. Šokantno.

To, da je Sepp Blatter odstopil, med vrsticami pomeni veliko. Očitno je izgubil moč, ki jo je imel v vseh teh 17 letih, kolikor je vladal.

Kar se dogaja, je črna pika z nogomet, a hkrati priložnost, da se očisti. Zdaj je napočil trenutek, da na vodilna mesta pridejo mlajši, s preteklostjo neobremenjeni ljudje."

2. "Ne vem, kaj bo sledilo. Kdo ve, morda bodo spremembe le kozmetične in bodo prišli ljudje, ki bodo delali popolnoma enako. Verjamem, da ne bo tako, saj je pritisk s pomembnih državnih nogometnih zvez in pomembnežev v svetovnem nogometu vse večji.

Sem pa prepričan, da se zdaj v zakulisju bijejo hude bitke za to, kdo bo prišel na vodilne položaje. Ne nazadnje ne smemo pozabiti, da je Fifa morda celo najbolj donosna organizacija na svetu.

Rad bi videl, da bo tisti, ki bo prišel, ohranil dobre stvari, ki jih je prinesel dozdajšnji predsednik – Blatterju moramo kljub vsemu priznati, da je nogometu prinesel marsikaj dobrega – in popravil slabe. Vprašanje pa je, ali je to izvedljivo. Morda sem pri teh željah malce preveč utopičen."

3. "Mogoče je vse, a hkrati je vprašanje, ali je to mogoče. V te projekte je bilo vloženega že ogromno denarja. Milijarde evrov, če smo realni. Za tem so številni lobiji, zato dvomim, da bi se to lahko zgodilo. Dvomim, a kdo ve.

Dražje kot to, da bi se zgodila zamenjava organizatorja, bi bilo, da bi po škandalu, ki pretresa Fifo, vse potihnilo in bi bilo v prihodnosti spet enako, kot je bilo."

Miroslav Blažević – Ćiro, uspešni hrvaški trener:

1. "Mislim, da gre za gonjo proti nedolžnemu človeku. Josepha Blatterja odlično poznam. Zakaj bi kradel, saj ima že tako preveč denarja. Je prepošten človek, da bi si privoščil takšne neumnosti, ki mu jih očitajo. Naj vam povem anekdoto iz preteklosti. Enkrat mi je posodil 20 tisoč švicarskih frankov, a jih, ko sem mu jih hotel vrniti, ni želel vzeti. Ni mi pustil, da bi odplačal dolg! Zakaj bi tak človek kradel?

To, da je odstopil, je le dokaz, za kako častnega človeka gre. Za najbolj poštenega na svetu! Glede na to, kakšen pritisk izvajajo nekateri, ki želijo splezati na oblast, je presodil, da je tako najbolje za Fifo, in se je žrtvoval.

Tega, kar se dogaja v Fifi, ne bom preveč komentiral. Verjamem pa, da je marsikaj preveč napihnjeno."

2. "Upam in verjamem, da ne bo prevelikih sprememb. Zakaj spreminjati nekaj, kar je dobro? Poglejte, kaj je danes nogomet! Z naskokom najbolj popularen šport na svetu, od katerega živi na stotine milijone ljudi. Bi bilo tako, če tisti, ki ga vodijo, ne bi delali dobro? Lepo vas prosim."

Verjamem, da je vse skupaj le gonja proti enemu človeku, predvsem pa mestu, ki ga zaseda. Marsikdo bi rad sedel tam, kjer zdaj sedi moj prijatelj Blatter."

3. "Dvomim, saj je v igri preveč denarja. Kaj bodo potem naredili z vsemi štadioni, ki se v Katarju že gradijo oziroma s tistimi, ki so v Rusiji že zgrajeni. Preveč denarja je v igri, da bi se zgodilo kaj takega. Sprememba se bo zgodila le v primeru tretje svetovne vojne."

Ne spreglejte