Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 3. 2020,
8.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

2

Natisni članek

Josip Iličić Atalanta UEFA liga prvakov Zlatan Ibrahimović Valencia Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Sreda, 11. 3. 2020, 8.00

1 leto, 1 mesec

Vrhunska predstava Josipa Iličića

Noro, kako je Iličić ukradel rekord Ibrahimoviću!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

2

Nogometna liga prvakov se igra že skoraj 30 let. V njej je nastopilo ogromno Slovencev, bilo je že kar nekaj odmevnih predstav, a tako bleščeče, tako imenitne, kot je bila predstava Josipa Iličića v Valencii, še nismo videli. Nastop velemojstra iz Kranja je mejil na popolnost, s štirimi zadetki in nepozabno predstavo je pisal zgodovino in poskrbel za kup statističnih presežkov. Kapo dol, Jojo.

Jan Oblak
Sportal Atletico zadal hud udarec branilcem naslova, Oblak in Iličić igralca tekme

Najprestižnejše in najbolj donosno klubsko tekmovanje na svetu, približek najboljšega, kar lahko ponudi vrhunski nogomet, vsakotedensko druženje zvezdnikov največjega kova in nizanje potez, ob katerih nogometnim sladokuscem poskakuje srce od neprestanih užitkov. To je liga prvakov, v kateri so največji dosežki in naslovnice večinoma rezervirani le za najbolj znana imena.

Zaostanek spremenil v veličastno zmago

Vratar Jasper Cillessen je prejel štiri zadetke. Prav vse mu je zabil Slovenec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Vratar Jasper Cillessen je prejel štiri zadetke. Prav vse mu je zabil Slovenec. Foto: Guliverimage/Getty Images V zadnjih letih pogosto razvajajo asi takšnega kova, kot so Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Kylian Mbappe in podobni. Zato je še toliko bolj odmeval podvig, ki ga je v torek, 10. marca 2020, izvedel Josip Iličić. Ponos Atalante in slovenskega nogometa je na Mestalli dosegel kar štiri zadetke.

Dva že v prvem polčasu z bele točke, na katero je sodnik iz Romunije obakrat pokazal po zaslugi prodornega Slovenca, nato je dvakrat zadel še v drugem polčasu in poskrbel za velik preobrat gostov. Zaostanek z 2:3 je spremenil v veličastno zmago Atalante, Boginje (italijanski vzdevek La Dea) iz Bergama, ki pleni pozornost s tako všečnim, napadalno usmerjenim nogometom, da se krog njenih oboževalcev širi iz tedna v teden.

Najbolj vroč nogometaš na svetu

Italijansko prvenstvo ali liga prvakov. Vseeno. Jojo Iličić v letu 2020 zadeva kot za stavo. | Foto: Reuters Italijansko prvenstvo ali liga prvakov. Vseeno. Jojo Iličić v letu 2020 zadeva kot za stavo. Foto: Reuters Kar zadeva slovenske uspehe v ligi prvakov, smo bili v zgodovini priča že nekaterim izjemnim partijam. Zlatko Zahović je bil strelsko zelo navdihnjen zlasti pri Portu, Jan Oblak je poskrbel za nekaj nepozabnih obramb, najbolj je ostala v spominu tista proti Bayerju iz Leverkusnu, ko je v nekaj sekundah ustavil tri nevarne strele, atraktivne zadetke je na visoki ravni zabijal tudi Kevin Kampl, a tako popolnega večera, kot ga je uprizoril Josip Iličić na Mestalli, še ni bilo.

V tem koledarskem letu je odigral 11 tekem in dosegel kar 14 zadetkov. Toliko kot nihče drug na svetu, če upoštevamo ase, ki si služijo kruh v petih najmočnejših ligah na svetu. Zato jih ni malo, ki so po ogledu vrhunskega nastopa slovenskega reprezentanta menili, da v tem trenutku na svetu ni bolj vročega nogometaša od Jojota, fantastičnega igralca v črno-modrem dresu z zlato levico.

Edina črna pika pri predstavi gorenjskega virtuoza je bilo ta, da so bile tribune velikega stadiona v Španiji v torek zaradi strahu pred širitvijo izbruha koronavirusa prazne. Iličić tako ni prejel velikega aplavza na odprti sceni, takšnega, kot bi si ga po tako všečni tekmi zaslužil. "Škoda, da ni bilo gledalcev, a naša naloga je, da navijače spravljamo v dobro voljo in tistim, ki so ostali doma, damo v teh težjih trenutkih razlog za slavje," je po podvigu na Mestalli povedal junak srečanja.Iličićeva pravljicaS

Josip Iličić
Sportal Dokaz, da je Josip Iličić svetovna nogometna smetana

Starejši ko je, boljši je

Prejel je priznanje za najboljšega igralca dvoboja. | Foto: Getty Images Prejel je priznanje za najboljšega igralca dvoboja. Foto: Getty Images Upravičeno je bil razglašen za najboljšega igralca tekme in prejel priznanje. "Atalanta ni več presenečenje. Uspevajo nam velike stvari, zdaj želimo tako tudi nadaljevati. Radi bi pokazali, da smo se zasluženo uvrstili v četrtfinale. Radi bi še naprej napredovali iz dneva v dan," je po zmagi nad netopirji dejal 32-letni čarovnik Atalante, ki ima na dresu številko 72.

"Razmišljam o tem, kaj moram storiti, ne pa o tekmecih, ki me krijejo. Ko sem dejal, da z leti postajam vse boljši, sem govoril resnico. Uživam na igrišču, rad bi še napredoval," je po eni najboljših tekem v karieri povedal Iličić, ki je zaradi štirih doseženih zadetkov prejel še posebno darilo. Žogo. Tega simboličnega darila je z dvobojev, na katerih doseže vsaj "hat-trick", dobro vajen. V Italiji je v zadnjih sezonah domov odnesel že več tako posvečenih žog, domačo vitrino mu bo po novem krasila še ta, ki jo bo prinesel iz Španije.

Igra v življenjski formi, v serie A je v tej sezoni dosegel že 15 zadetkov, v ligi prvakov pa na zadnjih dveh tekmah kar pet. Kakšna smola za Iličića, da bo moral zdaj zaradi varnostnih ukrepov v poskusu zajezitve izbruha koronavirusa s tekmami Atalante počakati vsaj do 3. aprila. In kakšna sreča za tekmece, da v tem obdobju ne bodo imeli opravka z nogometašem, ki je v tej sezoni skoraj neustavljiv.  

Pester seznam presežkov Iličića po tekmi v Valencii:

  • Josip Iličić je najstarejši strelec štirih zadetkov na tekmi lige prvakov. Popravil je prejšnji rekord, ki si ga je lastil Zlatan Ibrahimović. Gorenjec je bil na Mestalli star 32 let in 41 dni. Rekord mogočnega Šveda, ki je oktobra 2013 dosegel štiri zadetke na tekmi med PSG in Anderlechtom, je popravil za 21 dni.
  • Postal je prvi igralec, ki je na gostujoči tekmi izločilnega dela lige prvakov dosegel kar štiri zadetke.
  • Postal je najboljši strelec kluba iz petih najmočnejših lig v Evropi v koledarskem letu 2020. Letos je dosegel že 14 zadetkov. Odigral je "le" 11 tekem. Naslednja na lestvici sta Cristiano Ronaldo in Erling Haaland (oba 11).
  • Postal je prvi Slovenec, ki je na tekmi lige prvakov dosegel vsaj tri zadetke.
  • Postal je drugi slovenski strelec vseh časov v ligi prvakov. Takoj za Zlatkom Zahovićem (11) ter pred Kevinom Kamplom in Damjanom Boharjem (oba 2). Dosegel je pet zadetkov.
  • Postal je šele četrti nogometaš v zgodovini lige prvakov, ki je dosegel vsaj štiri zadetke na tekmi izločilnega dela. Pridružil se je Lionelu Messiju (dvakrat), Mariu Gomezu in Robertu Lewandowskemu.
  • Postal je šele tretji nogometaš v zgodovini lige prvakov, ki je na dveh tekmah izločilnega dela v določenem delu tekmovanja dosegel vsaj pet zadetkov. Pridružil se je največjima strelcema vseh časov, Lionelu Messiju (6 – v sezoni 2011/12 v mreži Bayerja) in Cristianu Ronaldu (5 – v sezoni 2016/17 v mreži Bayerna).
  • Postal je šele tretji nogometaš, ki je v tej sezoni v ligi prvakov na eni tekmi dosegel štiri zadetke. Pred njim je to uspelo še Sergeju Gnabryju in Robertu Lewandowskemu.
  • Atalanta je postala prva italijanska ekipa po Laziu (2000), ki se je v krstni sezoni lige prvakov prebila vsaj do četrtfinala, ter prva novinka v tekmovanju, ki ji je to uspelo po Leicester Cityju (2017).
  • Na prvi gostujoči tekmi izločilnega dela lige prvakov v karieri je dosegel več zadetkov kot Lionel Messi na omenjenih tekmah od leta 2013 do danes.
Ne spreglejte