Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
22.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 22.44

8 let

Olimpija po prvi tekmi zgolj še z majhnimi možnostmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S tekmo Olimpije v prvem krogu kvalifikacij za ligo Europo proti Širokemu Brijegu se je za slovenske klube začela nogometna sezona 2010/11. Gostje so si pred povratno tekmo zagotovili lepo prednost.

Kar sedem let so morali ljubitelji ljubljanske Olimpije čakati na tekmo v evropski konkurenci. Tekmo v drugi izvedbi evropske lige so nogometaši Olimpije igrali v domžalskem Športnem parku, saj bo njihov novi dom v Stožicah nared 11. avgusta. Ljubljanski zmaji so prvo tekmo kvalifikacij odigrali proti Širokem Brijegu. Povratna tekma bo čez teden dni v Bosni in Hercegovini na štadionu Pecara. Ravno Hercegovci so pred dvema letoma iz Evrope izločili Koper. Skupni zmagovalec tega obračuna bo v drugem krogu igral z dunajsko Austrio.

Dva novica v začetni postavi

Pri Olimpiji, ki si je nastopanje v Evropi zagotovila s četrtim mestom v minuli sezoni, je bilo v začetni postavi opaziti nekaj novih obrazov. Vodenje ekipe je po pridobitvi licence prevzel Safet Hadžić, ki je od začetka v igro poslal novinca v zvezni vrsti Aneja Lovrečiča in Blaža Božiča. Med vratnicama je obetavnega Jana Oblaka, po odhodu k Benfici, nasledil Damir Botonjič. Nekoliko presenetljivo je ekipo na zelenico prvič v tej sezoni popeljal Sebastjan Cimerotič, saj je bil pred tekmo nekoliko poškodovan, po polletni odsotnosti, pa tudi ni še povsem pripravljen. Pričakovalo se je, da utegne namesto njega začeti Ermin Rakovič, a je ostal na klopi.

Uvodnih deset minut igre je minilo v previdni igri, kar je bilo tudi za pričakovati. Kaj kmalu je postalo jasno, da so si gostje želeli priboriti kakšen zadetek in tako so tudi vstopili v srečanje. Ljubljančani so imeli seveda nalogo, da obdržijo mrežo nedotaknjeno in po možnosti dosežejo kakšen zadetek. V 15. minuti so si gostje priborili tudi prvi udarec iz kota, a je Botonjič žogo izbil. Široki Brijeg si je preko Maria Ljubića priigral prvo priložnost, ko je z desne strani po tleh ostro podal v Olimpijin kazenski prostor, neodločnost Olimpijine obrambe pa na srečo ni kaznoval Juan Manuel Varea. Po dobrih 20 minutah igre je Cimerotič prejel podajo v kazenskem prostoru, a je situacijo rešil Diogo Souza Dos Anjis. V 22. minuti je tudi Olimpija prišla do prvega kota, iztržil pa ga je Luka Prašnikar. Lepo je podal Lovrečič, poizkus Miroslava Cvijanoviča je končal v drugem kotu. Branilci v modrem so kasneje uspeli razčistiti situacijo.

Šilić povzročal težave Olimpiji

Naslednje minute so pripadle Širokemu Brijegu. Cvijanovič je 20 metrov od gola storil prekršek nad Vareo. Prosti strel je izvedel Dalibor Šilić, Botonjič pa je s težavo žogo izbil v kot. Kasneje je nevarno z glavo streljal še Wagner Santos Lago. V 35. minuti so Hercegovci znova zagrozili, blizu zadetka pa je še enkrat bil kapetan Šilić, ki je bil v preteklosti tudi član Maribora.

V 36. minuti je Danijel Kožul zaradi prekrška prejel prvi rumeni karton. Le trenutek kasneje je na levi strani Šilić premešal ljubljanske branilce in podal do Varee, a je z bližine njegov strel v kot preusmeril David Kašnik. S tem je morda celo rešil svojo ekipo pred zaostankom. Olimpija si v 40 minutah igre ni ustvarila nobene večje priložnosti, veliko bolj vroče je bilo pred njenimi vrati.

Wagner v zadnji minuti kronal premoč

Da forma Olimpije še ni na pravem nivoju, se je dokazalo v drugi polovici prvega polčasa, kar so Hercegovci tudi znali izkoristiti. In to v zadnji minuti. Kožul je prvi prišel do žoge na sredini igrišča, jo takoj podaljšal do Wagnerja, ki je neoviran z vrha kazenskega prostora močno žogo poslal mimo nemočnega Botonjiča. Takoj po zadetku je glavni sodnik iz Francije Oliver Thual, ki ni imel preveč zahtevnega dela, piskal konec polčasa.

Cime ostal v slačilnici, vstopil Rakovič

Kapetan Olimpije je ob polčasu ostal v slačilnici, njegovo mesto v konici napada pa je zasedel povratnik v Olimpijo Rakovič, kapetan pa je postal Kašnik. Rakovič je bil sredi prvega polčasa deležen nekaj zbadljivk s strani najzvestejših navijačev. Tudi strateg gostov Ivo Štuk je storil prvo spremembo v svoji zasedbi. Na igrišče je namesto Ljubića poslal Matea Roskama. Hadžić je zamenjal še enega napadalca. Iz igre je odšel Prašnikar, namesto njega pa je vstopil Enes Rujovič. Morda bi bila lahko hitrost orožje Olimpije v boju z gostujočimi branilci. Lovrečič je s prostim strelom z okrog 25 metrov vsaj malo ogrel čuvaja mreže Bandovića. Iz naslednjega napada gostov bi se lahko Olimpijina mreža znova zatresla. Varea se je izognil nedovoljenemu položaju in sam stekel proti Botonjiču, ki se je izkazal in v 59. minuti zaustavil strel med nogami. Po dobri ur igre je pri Olimpiji vstopil še tretji igralec. Joao Gabriel Da Silva je mesto prepustil Bobanu Joviču. Po padcu Rakoviča v kazenskem prostoru so se oglasili navijači na tribunah in zahtevali najstrožjo kazen, a Francoz na kaj takega ni niti pomislil.

Božič premagal Botonjiča

Široki Brijeg je prednost uspel povečati v 68. minuti, ko je med številnimi igralci streljal Renato Alves Gomides, žogo pa je v gol preusmeril Božič in tako dosegel avtogol. Gostje so se odločili za drugo zamenjavo, namesto bočnega igralca Dioga je vstopil Dino Čorić. Rujovič je dokaj poživil igro Olimpije v napadu, a je bila obramba gostov vedno pozorna. Čorić je v 80. minuti prejel rumeni karton, minuto pred tem pa je strateg Širokega Brijega opravil tudi tretjo zamenjavo, iz igre je odšel podajalec pri prvem zadetku Kožul, vstopil pa je Toni Markić.

Gostje pokazali večje izkušnje

Olimpija si do konca tekme ni uspela ustvariti nobene omembe večje priložnosti za zadetek, zaradi česar je bilo slišati tudi nekaj žvižgov s tribun. V 90. minuti se je s strelom izkazal Rujovič. Široki Brijeg je tako dokazal, da gre za bolj izkušeno ekipo, zato bodo Ljubljančani na povratnem obračunu zgolj stežka presenetili in pripravili preobrat. Za zeleno-bele je bila ta tekma tudi priložnost, da so videli kaj bo treba izboljšati in to je predvsem igra v obrambi. Ljubljančane na povratnem obračunu ne čaka nič kaj lahka naloga, morda pa kdo verjame celo v preobrat …

Ne spreglejte