Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 7. 2018,
10.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

12

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Ilija Stolica Rok Kronaveter Prva liga Telekom Slovenije UEFA liga prvakov Qarabag

Četrtek, 12. 7. 2018, 10.10

1 leto, 1 mesec

Odzivi po porazu Olimpije proti Qarabagu

Največje razočaranje Mandarića, Stolici je žal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

12

Olimpija Qarabag | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

''Fantje so bili kruto kaznovani za nekaj, česar si niso zaslužili. S svojim odnosom na igrišču bi si zaslužili več, zato sem optimist pred tekmo v Bakuju,'' je trener Olimpije Ilija Stolica objokoval uvoden poraz Olimpije v kvalifikacijah za ligo prvakov proti Qarabagu. Da je na povratni tekmi v Bakuju še vse odprto, meni tudi Rok Kronaveter. Če zmajem ne bo uspelo, se bo nadaljeval neslaven evropski niz, ki ne more biti v ponos predsedniku Milanu Mandariću.

Odkar je ameriški poslovnež srbskih korenin Milan Mandarić prevzel vodenje Olimpije (2015), je dosegel kar nekaj uspehov. V domačih tekmovanjih je osvojil že tri lovorike, dvakrat končal Prvo ligo Telekom Slovenije pred Mariborom in poskrbel za navdušenje privržencev zeleno-belih. Ves čas je poudarjal, da želi zgraditi klub, ki bo predstavljal veliko v tej regiji, v tem delu Evrope.

Fotogalerija
1
 / 27

Še tretjič zapored evropska ničla v Stožicah

Olimpija je v sezono 2018/19 vstopila z domačim porazom v Evropi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija je v sezono 2018/19 vstopila z domačim porazom v Evropi. Foto: Urban Urbanc/Sportida Za zdaj je najboljši le v Sloveniji. Ko zaigra v Evropi, hitro naleti na previsoko oviro. To je tudi največje razočaranje Mandarića kot predsednika Olimpije. Igranje v Evropi, ki bi lahko poneslo po celini glas o močni Olimpiji, ter dvignilo vrednost nogometašem, se je še vedno končalo (pre)hitro. Zanimivo je, da so zmaji v novo evropsko sezono vedno krenili s tujim strategom.

Italijan Rodolfo Vanoli je leta 2016 opogumljen z dejstvom, da je v slovenskem prvenstvu prehitel neprepričljivi Maribor, imel visoke evropske cilje z Olimpijo, a se je zataknilo že na začetku. Slovaški prvak Trenčin je v Stožicah že po pol ure vodil kar s 4:0, obrambna vrsta Olimpije s tremi možmi v zadnji vrsti pa je bila povsem nebogljena.

Olimpija Qarabag
Sportal Qarabag v deževnih Stožicah razžalostil Olimpijo

Zmaji so se spogledovali z neverjetno sramoto, a so v nadaljevanju, zlasti po zaslugi navdihnjenega Mihe Zajca, skoraj ujeli tekmeca in na koncu izgubili s 3:4. Da je bil Trenčin še kako premagljiv, je dokazala povratna tekma. Tam je Olimpija pokazala boljše lice, ugnala Slovake s 3:2, kar pa zaradi pravila števila zadetkov v gosteh ni zadostovalo za napredovanje. S šestimi goli je izpadla in se poslovila od Evrope, poraz v Stožicah je bil usoden.

Stolica debitiral kot Bišćan

Če bo Olimpija izpadla proti Qarabagu, bo v Evropi odigrala vsaj še dve tekmi v kvalifikacijah za evropsko ligo. | Foto: STA , Če bo Olimpija izpadla proti Qarabagu, bo v Evropi odigrala vsaj še dve tekmi v kvalifikacijah za evropsko ligo. Foto: STA , Lani je evropsko srečo preizkusil Igor Bišćan. To je bila njegova prva izkušnja na trenerski klopi zmajev. Žreb je Olimpiji dodelil finskega predstavnika. Ljubljančani so odpotovali na sever Evrope, kjer so se dokaj enakovredno kosali z Vaaso. Zatresli so tudi okvir vrat, a tudi prejeli zadetek in se vrnili domov s tesnim porazom (0:1).

Verjeli so v napredovanje, a nato na povratni tekmi v Stožicah ponudili bore malo. Gosti so izkoristili eno redkih napak obrambe Olimpije, ponovno zmagali (1:0), Mandarićeva Olimpija pa je doživela še drugi zaporedni evropski šok.

Pred dvobojem s Qarabagom so navijači Olimpije upali, da bi se lahko izšlo v tretje. Prvak Azerbajdžana je imel svoje načrte in jih na deževni strani Alp tudi izkoristil. Srbski strokovnjak Ilija Stolica je podobno kot njegov predhodnik iz Zagreba delo pri Olimpiji začel z evropskim porazom 0:1. Bišćan je slabši evropski vtis popravil z dobrimi igrami v prvenstvu.

Lahko Olimpija po porazu v Ljubljani še izloči Qarabag?

  • Da.
    21,59 %
    256 glasov
  • Ne.
    78,41 %
    930 glasov
Oddanih 1186 glasov

Bo podobno pot ubral tudi Stolica, ki ima to srečo, da se Olimpija ob morebitnem neuspehu v Bakuju ne bi poslovila od Evrope, ampak nadaljevala pot v ligi Europa? Ker je Qarabag neprimerno težji tekmec od Vaase, bo pot do napredovanja, ki bi v drugem krogu kvalifikacij ponudila lažjega tekmeca (prvak Albanije oziroma Malte), zelo zahtevna. Tega se zaveda tudi predsednik Mandarić, ki ima z Evropo še neporavnane račune.

Olimpija Qarabag
Sportal Olimpija z jalovo premočjo in prejetim golom v Stožicah

Olimpija si je zaslužila bistveno več

Srbski strokovnjak je podobno kot njegov predhodnik Igor Bišćan začel trenersko pot pri Olimpiji s porazom 0:1 v Evropi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Srbski strokovnjak je podobno kot njegov predhodnik Igor Bišćan začel trenersko pot pri Olimpiji s porazom 0:1 v Evropi. Foto: Urban Urbanc/Sportida Usodo zmajev je odrejal tudi sam, ko je po koncu sezone prekinil sodelovanje z Bišćanom in se spustil v tveganje, saj se prevetrena ekipa pod vodstvom novega trenerja še uigrava. Ilija Stolica za prvič ni bil tako razočaran z igro kot z neugodnim rezultatom, saj so si gostje priigrali zmago iz prve resnejše priložnosti na dvoboju.

''Žal mi je, da nismo bili nagrajeni za dobro predstavo. Tekmec je dosegel zadetek iz polpriložnosti. Žal mi je fantov, ki so dali vse od sebe, česar so zmožni v tem trenutku. Zaslužili smo si bistveno več od tega, a to je le prvi polčas. Na sporedu bo še druga tekma v Bakuju. To, kar smo videli od naše ekipe, nas lahko navdaja z optimizmom. Lahko upamo na ugoden rezultat v Bakuju, upam pa tudi, da bomo imeli več športne sreče in bomo znali doseči zadetek. Še verjamem v napredovanje,'' je dejal 40-letni Srb, ki na povratni tekmi zaradi nepremišljene poteze, po kateri je prejel drugi rumeni karton, ne bo mogel računati na mladega Ganca Issaha Abbasa.

Matic Črnic
Sportal Matic Črnic v dresu Olimpije: Čudna so pota gospodova

Stolica: Žal mi je Vombergarja

S tem bo okrnjena konkurenca v napadu. Bila je že pred prvo tekmo v Ljubljani, saj Stolica na seznam kandidatov ni uvrstil tako Andresa Vombergarja kot tudi Andrije Kaluđerovića.

''Žal mi je predvsem Vombergarja. Dva dni pred tekmo smo ga imeli prijavljenega, a nas je poškodba Branka (kapetana Branka Ilića, op. p.) prisilila v to, da smo morali na seznam dati še enega branilca. Morali smo se tudi prilagoditi B-seznamu Uefe, saj nismo imeli dovolj vzgojenih igralcev iz našega kluba. Čakali smo Branka. Če bi bil sposoben za igro, bi bil Vombergar na seznamu,'' je pojasnil Stolica in poudaril, kako je Olimpija večji del srečanja gospodarila na igrišču nad tekmecem, ki ima večjo tradicijo in izkušnje igranja takšnih evropskih tekem.

Ganec Issah Abbas zaradi rdečega kartona ne bo mogel pomagati Olimpiji na povratni tekmi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ganec Issah Abbas zaradi rdečega kartona ne bo mogel pomagati Olimpiji na povratni tekmi. Foto: Urban Urbanc/Sportida

''Zadetek smo prejeli po spletu nesrečnih okoliščin. Fantje so bili kruto kaznovani za nekaj, česar si niso zaslužili. S svojim odnosom na igrišču bi si zaslužili več, zato sem optimist pred tekmo v Bakuju,'' ostaja prepričan, da bi se lahko Olimpija prihodnjo sredo, če ji bo steklo v napadu, veselila napredovanja.

NK Olimpija Dres
Sportal Olimpija predstavila novega in popihala na dušo navijačem #foto

Kronaveter: Dokler smo živi, verjamemo v napredovanje

Rok Kronaveter opozarja, da še ni konec in da lahko slovenski prvak v Azerbajdžanu vrne Qarabagu milo za drago. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rok Kronaveter opozarja, da še ni konec in da lahko slovenski prvak v Azerbajdžanu vrne Qarabagu milo za drago. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na povratno tekmo ne bo z belo zastavo odpotoval tudi Rok Kronaveter.

''Trener nam je po tekmi rekel, naj damo glave gor. Da še ni konec vsega, ampak da je to le prvi polčas. Moramo verjeti v to, da nam lahko uspe. Videli smo, da se z njimi da igrati. Za tekmo v Ljubljani je bil naš načrt, da jih pritisnemo visoko. To nam je dostikrat uspevalo. Dobro smo se pripravili, a imeli nesrečo pri zadetku. Sicer smo dobro stali na igrišču, imeli tudi dve, tri priložnosti, ki bi jih morali izkoristiti. To je lep občutek, a ti enakovredna igra in višja posest žoge nič ne pomagata, če nisi dobil tekme,'' je ocenil izkušeni zvezni igralec, ki ostaja podobno kot trener optimist pred tekmo v Azerbajdžanu.

''Na drugi tekmi moramo biti bolj nevarni. Verjamemo, da lahko pripravimo presenečenje. Dokler smo živi, verjamemo v napredovanje.''

Rok Kronaveter
Sportal Rok Kronaveter: Olimpija v ligi prvakov? Zakaj pa ne.
Ne spreglejte