Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 15.17

8 let

Manchester "finančna" prestolnica, najdražji Agüero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poletni prestopni rok je spet poskrbel za nekaj odmevnih "transferjev". Kot že v navadi je najbolj zapravljal Manchester City, ki se je zaustavil pri 92 milijonih evrov.

Najdražji igralec tega prestopnega roka je postal argentinski napadalec Sergio Kun Agüero, za katerega je Manchester City Atleticu iz Madrida (zamenjal ga bo skorajda nič manj dražji Radamel Falcao) odštel 45 milijonov evrov. Nasploh je bil klub iz Manchestra, podkrepljen z arabskimi milijoni šejka Mansurja, spet najbolj razsipen. Za 28 milijonov evrov je Arsenalovo barko zapustil tudi Samir Nasri, pred njim pa tudi Gael Clichy. Pri Cityju so v treh letih za 28 igralcev porabili kar 521 milijonov evrov.

PSG drugi najbolj zapravljivi

Tudi v Parizu se je začela sestavljati ekipa, podkrepljena s katarskimi milijoni. Kar je bil v preteklosti v Franciji zgolj slučajen pojav, je PSG postavil nove standarde in letošnji prestopni rok zaključil kot drugi najbolj zapravljivi klub z drugo najdražjo okrepitvijo. Iz Palerma se je v francosko prestolnico za 42 milijonov evrov podal dobri znanec Josipa Iličića in Armina Bačinovića, Javier Pastore. Ob tem je PSG dobil še številne druge okrepitve, s katerimi bo skušal zavladati v Franciji in nekoč morda celo Evropi.

Barca za dva odštela bogastvo

Barcelona, aktualna španska in evropska klubska prvakinja, je precejšnje vsote odštela zgolj za dva igralca. Po osmih letih se je v katalonsko prestolnico vrnil Cesc Fabregas, ki je takoj osvojil dve lovoriki, iz Udineseja pa je za 26 milijonov evrov prišel Čilenec Alexis Sanchez. Njen največji rival Real Madrid tokrat ni preveč zapravljal, pod najdražjo okrepitev se je podpisal vsestranski Portugalec Fabio Coentrao, ki je Benfico zapustil v zameno za 30 milijonov evrov.

Eto'o najbolj plačan

Za zelo odmeven prestop je poskrbel tudi Samuel Eto'o. Novopečeni ruski prvoligaš si je z novim predsednikom zastavil visoke ambicije in se začel krepiti s svetovno uveljavljenimi zvezdniki. Inter je za 30-letnega Kamerunca prejel 26 milijonov evrov, a je bolj kot to zanimiv podatek, da je Eto'o s 365,000 evri na teden ali okrog 20 milijonov evrov na sezono postal najbolje plačani nogometaš na svetu. Kot njegova zamenjava je v Inter prišel Diego Forlan, precej spremenjeni kader Milančanov pa je dopolnil tudi Mauro Zarate. Na drugi strani Milana pri italijanskih prvakih niso veliko zapravljali. Najbolj so bili na Apeninskem polotoku dejavni pri Juventusu. V Torinu se je namreč obrnilo okrog 88,5 milijona evrov, največ sprememb pa je doživela Roma. Luis Enrique bo imel na razpolago praktično prenovljeno zasedbo, zelo dejavni pa so bili tudi pri drugem rimskem klubu Laziu.

Chelsea okrepil, Man Utd pomladil

Od klubov, ki so veliko zapravljali, velja izpostaviti še Chelsea in Manchester United. V Londonu so ob trenerju Andreu Villasu Boasu med drugim od bolj slovitih imen prišli Romelu Lukaku, Juan Mata in Raul Meireles. Tudi branilci angleškega naslova iz Manchestra niso skoparili. Sir Alex Ferguson je precej pomladil ekipo, prišli pa so David de Gea, Phil Jones in Ashley Young. Arsene Wenger je vendarle zvabil nekaj okrepitev, v Arsenal so tako prišli Mikel Arteta, Per Mertesacker, Andre Santos, Alex Oxlade-Chamberlain in Yossi Benayoun. Vendarle pa ne gre za igralce, ki bi bili vsaj enakovredni Nasriju in Fabregasu. Tudi pri Liverpoolu so bili dejavni, Tottenham pa je kljub ponudbi 40 milijonov evrov zadržal Luko Modrića.

Klubi v Evropi so v tem prestopnem roku porabili 487 milijonov evrov, kar je 39 milijonov več kot lani.

Ne spreglejte