Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 2. 2019,
7.35

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije Brighton & Hove Albion zimski prestopni rok Jan Mlakar

Petek, 1. 2. 2019, 7.35

5 let, 3 mesece

Jan Mlakar sklenil pogodbo z Brightonom

Sploh ne more verjeti, da je v 48 urah postal rekorder NK Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Jan Mlakar | Jan Mlakar je presrečni novi rekorder mariborskega kluba. | Foto zajem zaslona

Jan Mlakar je presrečni novi rekorder mariborskega kluba.

Foto: zajem zaslona

Najuspešnejši slovenski klub NK Maribor je zadnji dan letošnjega januarja pisal zgodovino. Mladi napadalec Jan Mlakar je sklenil odmevno pogodbo s članom angleške premierligaške druščine, ki bo Brighton & Hove Albion stal okrogle tri milijone evrov. To je največji prestop v zgodovini vijolic.

Nadarjenemu napadalcu, ki se je lani po daljšem dokazovanju v različnih starostnih kategorijah v Italiji vrnil v domovino in se pridružil vijolicam, so se v četrtek, 31. januarja 2019, uresničile sanje. Sklenil je dogovor, ki se je vpisal v klubsko zgodovino kot največji, kar jih je v obdobju državne samostojnosti opravil Maribor.

Miha Zajc
Sportal Zadnji dan nogometne tržnice je močno pljusknil tudi v Slovenijo

Zahović žari od ponosa

Zlatka Zahovića najbolj veseli, da bo Jan Mlakar ostal v Ljudskem vrtu do konca sezone. | Foto: Vid Ponikvar Zlatka Zahovića najbolj veseli, da bo Jan Mlakar ostal v Ljudskem vrtu do konca sezone. Foto: Vid Ponikvar Iz Ljudskega vrta se je v svet odpravilo že ničkoliko zvezdnikov, nihče pa ni snubca stal tako veliko kot nekdanji up Domžal. Jan Mlakar je postal rekorder, saj bo Brighton zanj plačal kar tri milijone evrov. Znesek si bosta razdelila Maribor in Fiorentina, eden od najboljših igralcev Prve lige Telekom Slovenije pa se bo na Otok odpravil šele po koncu sezone. Z Brightonom je sklenil triinpolletno pogodbo, tako da ga čaka več kot dovolj priložnosti, da se dokaže in potrdi v neizprosni konkurenci, s katero se lahko pohvali premier league.

''Dobili smo ponudbo premierligaša in jo sprejeli. Gre za največjega med dosedanjimi prestopi iz NK Maribor. Doslej ga je imel Petar Stojanović, ko je za 2,8 milijona evrov (po podatkih Transfermarkt.de je bil iztržek Maribora nekoliko manjši, op. p.) odšel k Dinamu. Številke pri tem prestopu so višje, ob tem, da ostajamo z deležem pri nadaljnjem prestopu. Kar pa me najbolj veseli pri tem poslu, je spoznanje, da Jan ostaja z nami v lovu na 15. zvezdico,'' je ponosno sporočil športni direktor Zlatko Zahović, ki je tako v lovu na državni naslov ohranil strelca devetih zadetkov in novopečenega reprezentanta, ki ga je v Španijo na reprezentančno akcijo povabil Matjaž Kek.

Pravljica, ki se je začela v torek

Mladi Ljubljančan že ima izkušnje z igranjem v tujini, saj je igral za Fiorentino in Venezio. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mladi Ljubljančan že ima izkušnje z igranjem v tujini, saj je igral za Fiorentino in Venezio. Foto: Grega Valančič/Sportida Mlakar je bil po opravljenem zdravniškem pregledu v Angliji in podpisu pogodbe podobno kot njegov agent Amir Ružnić presrečen. Če Primorec v dopoldanskih urah iz vraževernosti ni hotel javno napovedovati sklenitev sodelovanja s trenutno 13. klubom močnega angleškega prvenstva, je bilo po slavnostnem podpisu drugače.

''Zgodilo se je tako hitro. Pred dvema dnevoma mi je agent dejal, da me želi Brighton. Brez razmišljanja sem sprejel ponudbo. Srečen sem, da sem tukaj,'' ni skrival sreče po prelomnem trenutku v karieri.

S pogoji in ozračjem, ki ga ponuja angleški klubski nogomet, je zelo zadovoljen. ''Tukaj je vse neverjetno. Saj ne morem niti prešteti vseh igrišč,'' je pohvalil pripravljalno središče kluba. ''Na takšne pogoje nisem navajen, a vem, da imajo igralci na voljo vse pogoje, da napredujejo. Še zdaj ne morem verjeti, da sem podpisal pogodbo za tako dober klub. Potreboval bom nekaj dni, da bom to dojel,'' je obljubil navijačem Brightona, da se bo v spomladanskem delu v dresu Maribora potrudil, da bo poleti prišel na Otok dobro pripravljen.

Mlakar se bo v začetku februarja s soigralci odpravil v Turčijo, Maribor pa čaka v petek še prijateljska tekma z Domžalami v Ljudskem vrtu. | Foto: Brighton & Hove Albion Mlakar se bo v začetku februarja s soigralci odpravil v Turčijo, Maribor pa čaka v petek še prijateljska tekma z Domžalami v Ljudskem vrtu. Foto: Brighton & Hove Albion

Pred tem želi uresničiti še eno željo. Z Mariborom osvojiti dvojno krono in vrniti naslov prvaka v mesto ob Dravi. Leto 2019 bi lahko tako Mlakarju prineslo ogromno lepega. Mariboru je že rekordni posel …

Višje številke le pri Hentyju in Šporarju

To je tretji najvišji prestop iz slovenskega kluba vseh časov. Večji odškodninski znesek sta prinesla le nekdanja zmaja Ezekiel Henty (danes pri Osijeku), ki ga je moskovski Lokomotiv kupil za pet milijonov evrov, ter Andraž Šporar (danes Slovan Bratislava), ki je Basel stal 3,8 milijona evrov.

Nogometaš Maribora Sezona Novi delodajalec Znesek
Jan Mlakar 2018/19 Brighton & Hove Albion (Ang) 3
Josip Iličić 2010/11 Palermo (Ita) 2,30
Jean-Claude Billong (Fra) 2017/18 Benevento (Ita) 2,10
Petar Stojanović 2015/16 Dinamo Zagreb (Hrv) 2
Etien Velikonja 2012/13 Cardiff City (Wal) 2
Jean-Philippe Mendy (Fra) 2016/17 SJZ Ever Bright (Kit) 2

Vir: Transfermarkt.de

 

 

Ne spreglejte