Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 7. 2010,
19.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 19.52

8 let, 1 mesec

Eusebio za Brazilijo, Müller za Müllerja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eusebio in Gerd Müller, nekdanja dobitnika zlatega čevlja, prestižne nagrade v nogometnem svetu, ki so jo na največjih tekmovanjih deležni le najboljši strelci, sta strnila nekaj misli o letošnjem SP.

Po dolgem času sta se ponovno srečala ena najboljših napadalcev v zgodovini nogometne igre. Strah in trepet branilcev v šestdesetih in sedemdesetih letih minulega stoletja. ''Črni panter'' iz Mozambika, ki je s ponosom oblekel portugalski dres, je bil z devetimi zadetki najboljši strelec SP 1966, štiri leta kasneje pa je na mehiških zelenicah kot za stavo zadeval nemški čudežni napadalec, zadel kar desetkrat in se v zgodovino mundialov zapisal kot zadnji, ki se je na največjem tekmovanju pohvalil z dvomestnim številom zadetkov. ''Vedno sem rad dosegal zadetke. To je bila zame velika čast. Takrat se je še igral nogomet samo zaradi njega samega, danes pa je postal velik posel, kjer se obračajo ogromni denarji. Seveda so prisotni tudi veliki zvezdniki, ki pa so jih na vrh potisnili tudi mediji,'' je Eusebio da Silva Ferreira oziroma krajše Eusebio sredi Johannesburga podal primerjavo med dogodki izpred 44 let, ko je v Angliji osvojil zlati čevelj, in današnjimi časi. ''Doma ima sedem takšnih trofej. Ko jih vedno znova pogledam, sem lahko zelo ponosen,'' pa razmišlja njegov naslednik Gerhard ''Gerd'' Müller, ki je leta 1970 dosegel deset zadetkov, štiri leta kasneje pa se štiri, tako da je na večni lestvici strelcev še vedno na veličastnem drugem mestu.

Higuain, Villa ali Müller?

Kdo pa bo nagrado za najboljšega strelca, ki jo v sodelovanju z Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) zvesto podeljuje Adidas, osvojil letos? ''Obeta se tesen boj, največ možnosti pa pripisujem Gonzalu Higuainu in Davidu Villi,'' je odločen 68-letni portugalski zvezdnik, štiri leta mlajši Nemec pa je ponosno dodal: ''Če vprašate mene, bo najboljši strelec Thomas Müller. Imava isti priimek, tudi on igra pri Bayernu in verjamem, da lahko ponovi moj dosežek,'' je pohvalil mladega rojaka, ki je na dvoboju osmine finala zlahka razorožil neodločno angleško obrambo.

V nadaljevanju druženja s sedmo silo, na povabilo so se rade volje odzvali predstavniki z vseh celin, sta podala svoj pogled na lastnosti, ki naj bi krasile pravega golgeterja. ''Mora imeti rad nogomet, igrati s strastjo, pa tudi spoštovati občinstvo, ki za ogled tekem plačuje vstopnice. Mora živeti zdravo in trdo delati. Tako na kot izven igrišča,'' je ponovno dobil prednost pri mikrofonu ''večni'' klubski ponos Benfice, odrezavi Müller, ki je po koncu kariere zašel v resne težave zaradi odvisnosti alkohola in se zaradi tega večkrat zdravil, zdaj pa z izkušnjami pomaga drugi ekipi Bayerna, pa je bil kratek in jedrnat: ''Odličen napadalec mora dosegati veliko zadetkov. Samo to šteje.''

Podaljški na tekmi Nemčije in Argentine

Nato je tekla beseda o dogajanju na jugu Afrike. Eusebio je zanikal namigovanja, češ da smo vsi skupaj priča skromnemu nogometu. Izpostavil je nekaj imen.

''Ni res. Igralci kot npr. Lionel Messi so v dobri formi. Po tem, kar sem videl, bo ključni igralec Argentine na tem prvenstvu, na koncu pa tudi najboljši igralec. Kaka igra še z 70 odstotki moči, le Cristiano Ronaldo in Wayne Rooney nista upravičila pričakovanj. To pa je res. A Ronalda zaradi tega ne bom obsojal. Tudi sam sem v preteklosti spoznal, kakšen je občutek, ko prideš ob nepravem času v slabo formo. Portugalska je na prvenstvu sicer igrala dobro, a nas je ugnala Španija. Po spornem zadetku. Zdaj se moramo osredotočiti na začetek kvalifikacij za EP 2012,'' ocenjuje Eusebio dogodke po izpadu domovine v JAR, Müller pa je še enkrat več izrazil svojo podporo mlajšemu Müllerju. Thomasu. ''Je odličen igralec. V našem moštvu je igral že z 19 leti. Tudi kot človek je zelo prijetna in skromna oseba. Dober človek je. To je zelo pomembno,'' je odvrnil nekdanji as ''elfa'', kateremu je z zadetkom v finalu leta 1974 pomagal do svetovne krone. Bo Nemčija v četrtfinalu kos na tem prvenstvu še nepremagani Argentini? Müller je bil znova skrivnosten. ''Remi bo, nato pa se bodo igrali podaljški. Samo toliko lahko povem. Na tako javnem mestu ne smem izdati slabosti naše reprezentance, sem pa prepričan, da bo ključni igralec Thomas Müller.'' Kot da bi še vnaprej slutili, kaj bo povedal …

Messi bo prehitel Ronalda

Müllerjev soigralec Miroslav Klose je na SP dosegel že ducat zadetkov. Bo na večni lestvici lahko ujel Brazilca Ronalda (15)? Nekdanji nemški kralj strelcev, v 62 reprezentančnih nastopih je dosegel kar 68 zadetkov, meni, da ne.

''Verjamem, da bo Ronalda nekoč prehitel Messi. Je še zelo mlad. Klose pa ga ne bo,'' je zaupal. O favoritu za svetovni naslov se ni povsem izjasnil, domnevamo pa, da sam pri sebi ostaja zvest nemški izbrani vrsti. Eusebio je imel nekoliko lažjo nalogo, saj so njegovi rojaki že izpadli. Za koga bo sedaj stiskal pesti? ''To je Brazilija. Druži nas isti jezik, osebno poznam dobro selektorja Dungo, ki opravlja svojo vlogo odlično, v ekipi je tudi nekaj igralcev Benfice,'' je namignil na prijateljstvo, ki druži dve nogometni velesili.

Druženje z legendama svetovnega prvenstva se je s tem tudi uradno končalo. Spoštovanima gostoma je ostala še prijetna dolžnost, da sta se podpisala na umetniški sliki z njunima nepozabnima podobama iz SP 1966 in 1970, ki bosta na prodaj na spletni dražbi v organizaciji Adidasa, zbrana finančna sredstva pa bodo romala na račun človekoljubne fundacije Nelsona Mandele z imenom 46664.

Ne spreglejte