Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
16.43

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Darko Birjukov Darko Milanič NK Maribor NK Maribor NK Domžale

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 16.43

4 leta, 7 mesecev

Bitka za lovoriko, 2. del

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še dva dneva nas ločita od finala nogometnega pokala Hervis, v katerem se bosta udarila trenutno najboljša slovenska kluba Domžale in Maribor.

Konec minulega tedna sta Maribor in Domžale zaključila z bojem za naslov državnega prvaka. Vijoličasti so si ga zagotovili krog pred koncem sezone. Zdaj je pred nami drugi del borbe za lovorike, v Stožicah se bosta v sredo ob 20.45 udarila za pokalno lovoriko v jubilejnem 20. finalu. Mariborčani, ki so tudi branilci naslova, lovijo sedmo pokalno lovoriko, za Domžalčane bi bila v primeru zmage prva.

''Jasno je, da si želimo lovorike. Ko si v finalu, ti drugega ne preostane. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da nam uspe. Moji fantje so zelo motivirani. Zdaj, ko smo že postali državni prvaki, pa so razbremenjeni. Verjamemo, da se bomo po zadnjem sodnikovem žvižgu veselili nove lovorike. V finalu bosta sicer igrali najboljši ekipi v tej sezoni, zato pričakujem dobro, zanimivo tekmo,'' pravi trener vijoličastih Darko Milanič, za katerega je dejstvo, da si lahko njegova ekipa zagotovi dvojno krono, dodaten motiv in ne breme. ''Ne zgodi se velikokrat, da ena ekipa osvoji dvojno krono, zato moramo biti še dodatno motivirani, da nam uspe,'' pravi trener, ki bo lovil peto lovoriko na klopi Mariborčanov. Doslej je bil dvakrat državni prvak (2009 in 2011) in enkrat pokalni prvak (2010) , osvojil pa tudi superpokalni naslov (2009). Vijoličasti bodo sicer dokaj oslabljeni. Kaznovana sta Rajko Rep in Timotej Dodlek, poškodovani pa Marko Pridigar, Aleš Mertelj, Martin Milec in po novem tudi Dejan Mezga in Joao Gabriel Da Silva, ki naj bi imela malo možnosti za sredin nastop.

Domžale v izjemni formi

Stanje v domžalskem moštvu je bolj spodbudno, po poškodbi se vrača tudi Rok Hanžič. Optimizem dvakratnim slovenskim prvakov vliva tudi dobra forma, v zadnjih sedmih tekmah so kar šestkrat zmagali.

''Za nami je sijajna sezona, kakršne se nismo nadejali. Zdaj je pred nami priložnost, da jo uspešno zaključimo,'' je povedal trener Domžalčanov Darko Birjukov in nadaljeval: ''Razmišljamo o zmagi v pokalu. Potrudili se bomo, da nam uspe. Kaj se bo zgodilo, seveda ne vemo. Vsaka ekipa ima 50 odstotkov možnosti za zmago. Lani smo že igrali v finalu in izgubili prav proti Mariboru, zato so moji fantje še toliko bolj motivirani, da tokrat zmagajo. Bo pa tekma zagotovo zanimiva. Udarili se bosta najboljši ekipi iz prvenstva. Kako se bo razpletlo, bomo videli v sredo zvečer.''

Obeta se nogometni festival

Zmagovalna ekipa v finalu bo prejela tudi denarno nagrado, in sicer 20.000 evrov, poraženec pol manj. Tako kot lani bosta tudi letos ekipama poskušala ''pomagati'' zmagovalca akcije ''Postani 12. Igralec in dvigni pokal Hervis tudi ti!''. Srečneža, ki sta bila izžrebana med kar 550 sodelujočimi v žrebanju, sta Maja Žugec, ki bo držala z Domžalami, in David Ferk, ki bo na strani Maribora. Pred, med in po tekmi bosta z ekipama, tisti, ki bo na strani zmagovalne ekipe, pa bo lahko ob koncu tudi dvignil pokal. Ambasadorja akcije sta selektor članske reprezentance Matjaž Kek in nekdanji uspešni nogometaš Dejan Djuranovič.

Sicer bo sreda v znamenju finalov pokalov. V Kranju bo namreč ob 16. uri finale mladinskega pokala, v katerem se bosta pomerila Mura 05 in Interblock, v Ivančni Gorici pa bo ob isti uri finale ženskega pokala med Jevnico in Krko. Dogajanje v Stožicah se bo začelo ob 16.30, za uvod se bosta pomerili selekciji Maribora in Domžal do osem in nato še deset let. Ob 19.30 bo na sporedu zanimiv obračun, ponovitev finala iz sezone 1991/92, ko sta se udarila večna tekmeca Maribor in Olimpija. Takrat so po izvajanju enajstmetrovk zmagali Mariborčani. Kako bo tokrat, 20 let pozneje? Ob polčasu glavnega dogodka, finala pokala Hervis, bo, kot je to že v navadi, tekma nogometašev specialne olimpijade.

Obeta se torej pravi nogometni festival. Kako obiskan bo, je vprašanje. Za zdaj vstopnice ne gredo najbolje v prodajo, a na Nogometni zvezi Slovenije pričakujejo, da jih bodo največ prodali na dan tekme.

Ne spreglejte