Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 3. 2024,
2.49

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

Natisni članek

Adam Gnezda Čerin Portugalska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 27. 3. 2024, 2.49

1 mesec

Strelec prvega zadetka po zmagi nad Portugalsko

Slovenski junak zagledal potrtega Ronalda: Bilo je kot v filmu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59
Adam Gnezda Čerin | Adam Gnezda Čerin je Slovenijo popeljal v vodstvo v 72. minuti po imenitni akciji, v kateri je sodeloval z Žanom Karničnikom, Žanom Celarjem in Benjaminom Šeškom. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Adam Gnezda Čerin je Slovenijo popeljal v vodstvo v 72. minuti po imenitni akciji, v kateri je sodeloval z Žanom Karničnikom, Žanom Celarjem in Benjaminom Šeškom.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

"Ne zgodi se vsak dan, da Slovenija premaga enega največjih favoritov za osvojitev evropskega prvenstva," je po prestižni zmagi z 2:0 ponosno poudaril Adam Gnezda Čerin. Njegov zadetek je prelomil srečanje. Portugalcem je dal slutiti, da bi lahko v Stožicah ostali praznih rok. In tudi so. Pa še nekaj se je zgodilo, kar je napolnilo srce Idrijčana. Premagal je enega izmed junakov njegovega otroštva, velikega Cristiana Ronalda, in nam zaupal: "Uresničile so se mi sanje."

Slovenija Portugalska Timi Max Elšnik
Sportal Portugalcem slovenska zaušnica, Ronaldu poljub

Če je kdo pričakoval, da bodo slovenski nogometaši po tako odmevni zmagi, kot jim je uspela v torek, ko so v razprodanih Stožicah premagali močno Portugalsko z 2:0, poleteli v izjavah, kot se pogosto dogaja mladim igralcem, se je krepko zmotil. Selektor Matjaž Kek je s pomočnikom Boštjanom Cesarjem, ki ga je v težkih trenutkih, ki jih preživlja Mariborčan, znova nadomestil v glavni vlogi, igralcem odlično vcepil svojo filozofijo. Iz porazov ali neuspehov se ne dela drame, kar jim je še kako koristilo ob vrnitvi z Malte, ko so si nalili čistega vina in spoznali, kaj so delali narobe, da se je dvoboj končal brez zmagovalca (2:2), iz zmag in podvigov pa se ne dela evforija.

Kaj vse se je dogajalo v Stožicah:

Fotogalerija
1 / 20

Takšno je razmišljanje tudi Adama Gnezde Čerina, nepričakovanega junaka slovenske zmage nad favorizirano Portugalsko. Prepričan je, da je takšna zmaga poslala dovolj jasno sporočilo o tem, kaj zmore Slovenija. Tako Dancem, Srbom kot tudi Angležem. Vsem tekmecem na Euru 2024. "Zdaj bodo reprezentance drugače gledale na nas. Ta zmaga dviguje rating Slovenije, kar zadeva reprezentančni nogomet. Take zmage, take tekme so dobrodošle za slovenski šport. Moramo pa ostati na realnih tleh, saj nismo še ničesar naredili. Za točke se bomo namreč borili junija na Euru,'' se je 24-letni zvezni igralec razveselil velike zmage, a tudi pripomnil, da se zaradi nje ne smejo prepustiti evforiji. Ker je bila to le prijateljska tekma.

slovenska nogometna repreznetanca Timi Max Elšnik
Sportal "Ronaldo gre lahko nazaj v Savdsko Arabijo"

Kazalnik, da lahko igrajo proti boljšim

"Res sem ponosen, da sem s svojim zadetkom Sloveniji pomagal do zmage," je po najprestižnejšem zadetku v karieri dejal Idrijčan. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com "Res sem ponosen, da sem s svojim zadetkom Sloveniji pomagal do zmage," je po najprestižnejšem zadetku v karieri dejal Idrijčan. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Je bila pa to še kako sladka zmaga, saj so reprezentanti v zadnjih dneh že skoraj ljubosumno spremljali pozornost, ki so jo mediji ob prihodu v Slovenijo namenjali Cristianu Ronaldu. Kot da bi se pozabilo na tiste, ki bodo stali Portugalcem nasproti. Če se je v nabito polnih Stožicah začelo z ovacijami, ki jih je doživljal portugalski superzvezdnik, se je končalo z ogromnim navdušenjem, namenjenim zgolj slovenskim nogometašem. Ta zmaga je še kako odmevala, tudi po svetu.

"Res sem ponosen, da sem zadetkom pomagal Sloveniji do zmage. To je bila prekrasna predstava, res dobra. Daje nam motivacijo za to, kar nas čaka v Nemčiji. Kot priprava, a tudi kazalnik, da lahko igramo proti boljšim reprezentancam," je prepričan, da bo Evropa po tej zmagi malce drugače gledala na Slovenijo. Kar ima samo po sebi določene prednosti in slabosti, saj bo po takšni predstavi, s katero so prisilili k porazu močno Portugalsko, veliko težje najti koga, ki bi Slovenijo na Euru še vedno podcenjeval.

Portugalci niso premagali Jana Oblaka. Najbližje je bil njegov nekdanji klubski soigralec Joao Felix, a je v 75. minuti zatresel vratnico. | Foto: www.alesfevzer.com Portugalci niso premagali Jana Oblaka. Najbližje je bil njegov nekdanji klubski soigralec Joao Felix, a je v 75. minuti zatresel vratnico. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav je v Stožicah v torek gostovala zvezdniška zasedba, ki pod taktirko Roberta Martineza pred tem sploh še ni niti izgubila niti pokazala resnejše ranljivosti, saj je dobila vseh 11 tekem ob neverjetni gol razliki (41:4), je bilo v Ljubljani marsikaj drugače. Portugalci niso zadeli niti enkrat! Če so v četrtek napolnili mrežo Švedski (5:2), tokrat niso znali spraviti žoge izza hrbta Jana Oblaka. Imeli so nekaj (pol)priložnosti, a je bil Škofjeločan vedno na mestu, v eni redkih akcij, kjer je bil že premagan, ga je po strelu Joaa Felixa rešila vratnica. Takrat je Portugalska zapravila priložnost za hitro izenačenje na 1:1.

Če bomo tako igrali, se ni treba bati za Euro

Veselje Adama Gnezde Čerina, Jake Bijola in Žana Karničnika po odmevni zmagi nad Portugalsko. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Veselje Adama Gnezde Čerina, Jake Bijola in Žana Karničnika po odmevni zmagi nad Portugalsko. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com "Vedeli smo, kako igrajo Portugalci. Vedeli smo, da so kakovostni. Vsem je jasno, da proti Portugalski ne moreš dominirati vseh 90 minut. Imeli smo obdobja, v katerih smo trpeli, a smo bili takrat uspešni. Bili smo dovolj čvrsti, da smo zadržali Portugalce tako daleč od svojega gola, da niso bili nevarni. Na koncu smo izkoristili svoje protinapade. Protinapadi nas krasijo že nekaj časa. Spredaj imamo kakovost. Če bomo tako igrali, se ni treba bati za Euro," mu je predstava proti Portugalski podala nov dokaz, kako zmore Slovenija, če se zadeve loti s pravo vnemo in pristopom, premagovati tudi največje evropske nogometne velesile. To pa je imenitna napoved za Euro 2024.

Gnezda Čerin je že prejšnji teden na pripravah spregovoril o Cristianu Ronaldu. Ker je od njega mlajši 15 let, ga je že v mladih letih doživljal kot enega najboljših. Še kot otrok. Takrat ga je spremljal po televiziji, zdaj pa je prvič zaigral proti njemu. "Na sceni je že tako dolgo, da moraš takega igralca, čeprav sem Messijev navijač, nič drugega kot spoštovati. Malce je že v letih, to se mu pozna, a kljub temu še vedno igra na visoki ravni. Je odličen igralec. Če premagaš takega igralca, lahko postaviš kljukico v življenju. Uresničil sem sanje, danes mi je uspelo," še pred nekaj leti ne bi mogel verjeti v takšen scenarij.

Tako sta si čestitala strelca slovenskih zadetkov, Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Tako sta si čestitala strelca slovenskih zadetkov, Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Sploh tisti iz 72. minute, ko je zvezni igralec Panathinaikosa lepo odvzel žogo Ronaldu. "Sledila je dobra akcija po desni strani. Dobro smo odigrali z Žanom (Karničnikom, op. p.), ki je spustil Celarja v globino, to sem videl in se priključil napadu. Naenkrat sem se znašel pred vratarjem in samozavestno zaključil," se je spominjal zadetka, njegovega četrtega v reprezentančni karieri, v kateri je zbral 29 nastopov. Podajo mu je prispeval Benjamin Šeško.

Gruzija Euro 2024
Sportal Gruzija po 11-metrovkah na svoj prvi Euro

Nogomet rad piše lepe zgodbe

Ko je proslavljal zadetek z navijači in spravil polne tribune na noge, je pogledal proti sredini igrišča. Tam je videl potrtega Cristiana Ronalda, kako se pripravlja na to, da bo izvajal s sredine. "Še pred nekaj leti ne bi pričakoval, da bi se mi zgodilo kaj takšnega. To je bil nadrealističen prizor. O tem sem še enkrat vmes razmislil. In zdelo se mi je, kot da sem v nekem filmu. A to je nogomet, ta pa rad piše lepe zgodbe. Pričara lepe trenutke, zaradi katerih smo vsi veseli. To je čar tega športa," je užival po sladki zmagi nad Portugalsko.

Cristiano Ronaldo ni pričakoval takšnega razpleta srečanja v Ljubljani. Najlepšo priložnost je imel v 85. minuti, a mu je Jan Oblak imenitno ubranil prosti strel. | Foto: www.alesfevzer.com Cristiano Ronaldo ni pričakoval takšnega razpleta srečanja v Ljubljani. Najlepšo priložnost je imel v 85. minuti, a mu je Jan Oblak imenitno ubranil prosti strel. Foto: www.alesfevzer.com

To bo ob naslednji reprezentančni akciji tudi proslavil. Skupaj z drugim strelcem Timijem Maxom Elšnikom, ki se je razveselil strelskega prvenca v državnem dresu, bosta ob naslednji reprezentančni akciji plačala pijačo.

Zdaj, ko so se nogometaši po zmagi nad Portugalsko razkropili in odpravili vsak v svojo smer, to ni bilo mogoče. Jim bo pa uspelo ob naslednji reprezentančni akciji. Čez nekaj mesecev, ko se bodo začele najpomembnejše priprave za poletni vrhunec, nastop na Euru 2024. In prvem velikem tekmovanju za Gnezdo Čerina.

Cristiano Ronaldo
Sportal Štejejo se milijoni, Ronaldo popeljal Slovenijo v pravljične številke!
Buffon Ronaldo Messi
Sportal Pred Ronaldom jih je bilo v Sloveniji že devet!
Družina Usnik
Sportal Simpatična družina, ki prihaja v Stožice s kar tremi zastavami!
Ne spreglejte